Kerekerdő Alapítvány
www.kerekerdo.org
Rólunk Elérhetőségeink Partnereink Információk Rendezvényeink Szolgáltatásaink
Szivárványos esték

„Ha a Föld beteg és pusztulni kezd, akkor a világ összes országából az emberek össze fognak jönni, hogy megmentsék a Földet a szennyeződéstől és a pusztulástól – ezek a Szivárványharcosok (=Rainbow Warriors)."

A ’70-es évek közepén a Cree indiántörzs sámánja a Greenpeace-nek a Szivárványharcos megtisztelő címet adta.                                                                                     (www.greenpeace.hu)

 

Előzmények

A Kerekerdő Alapítvány 2005. januárjában induló rendezvénysorozata a spektrum színeihez igazodik, vagyis a szivárvány jelenség hívja életre. Az egyes estek olyan szórakoztató, ismeretterjesztő programok, melyeket egy-egy szín kapcsol össze. Az alapítvány profiljának megfelelően a témák szorosan kapcsolódnak a környezetügy problémáihoz.  Egy-egy programon együtt, egymást esősítve van jelen a humán és természettudományos kultúra. A szórakoztató jelleget a műfaji sokszínűség adja. Az egyes alkalmak – Ibolya Est, Vörös Est, Narancs Est, Sárga Est, Zöld Est, Kék Est – a természettudomány, természetrajz segítségével színesíti estéinket, festi hangulatainkat. Az Estek témái, meghívott és közreműködő vendégei szorosan kapcsolódnak az Esteknek címet adó színekhez. Nem mellékes a képző-, zene- és irodalomművészet sem, amelyek majd az Estek mellékszereplőiként „lépnek színre”. Minden esthez kisebb kiállítás, afféle díszlet kapcsolódik. Minden alkalomra tervezünk egy kisebb tudományos színtű , történelmi, irodalmi előadást, valamilyen természettudományos előadást, illetve bemutatót. Lesznek, irodalmi és zenés betétek is élő előadásban.

Első bemutatkozó Estünk a Szivárványharcos megtisztelő címét viselő Greenpeace-t látta vendégül. A jövőben a Magyarországon tevékenykedő környezet- és természetvédelmi szervezetekkel szeretnénk megismertetni a szombathelyi Közönséget, vagyis minden egyes alkalommal más-más hazai zöld egyesületet várunk beszélgetésre Szivárványos estjeink.keretében. Egy-egy est mintegy 2-3 órás programot nyújt a résztvevőknek.

 

Célkitűzések:

A műfajok keveredése, hasonlóan a „Kerek világ kicsiben” c. sorozathoz, a „Szivárványos esték” során is arra, ad lehetőséget, hogy a műfaji és műveltségbeli szeparálódásra hajlamos középkorú, nyugdíjas értelmiségi réteget közel hozzuk olyan témákhoz, illetve műfajokhoz, melyek elősegítik környezeti kultúrájuk fejlődését, a környezettudatos magatartási formák elterjedését. Az egyes estek igényesen összeállított  tartalmas programok, melyeknek éppen a műfajok váltogatása  és az  est különböző elemeit játékosan, valamilyen  szín szerint összefűző szerkesztés ad némi könnyedséget s ezzel válik a program szórakoztatóvá.   A szeptembertől nyár elejéig terjedő időszakban két három estet tervezünk a sorozat keretein belül.

 

Ibolya Est:   2005. 04. 28.

Az Ibolya Est programját az ibolya szín illetve név fűzi össze. Ezen az esten is nagy figyelnet szentelünk a részleteknek. Már a meghívók és a plakátok is ibolya színűek, illetve ibolya növényt ábrázolnak. A díszlet természetfotói ibolya színű védett növényeket ábrázolnak majd, illetve ilyen képeket vetítünk a falra. Vers és prózamondóink komoly kutató munkát végeztek annak érdekében, hogy az ibolya színhez, illetve névhez kapcsolható irodalmi gyöngyszemeket találjanak, melyek afféle oldásképpen elhangozhatnak az esten. Két tudóst, főiskolai tanárt is vendégül láthatunk.

Vendégeink lesznek Dr Landgrafné Dr Mózer Ibolya, történész, a Berzsenyi Dániel Főiskola Történettudomány Tanszékének vezetője, aki : Ember és természet kapcsolata az ókorban címmel tart majd előadást, és Molnár László, kémia-fizika szakos tanár, aki az  „Ultraibolyafény, ultraibolya sugárzás” címmel tart előadást és bemutatót. Az irodalmi betéteken kívül Pintér Anikó, népdalénekes, biztosítja a műfaji váltást aki  „Kék ibolya búra hajtja a fejét” címmel ad át egy népdalcsokrot a közönségnek.

 

Kék Est: november  vége, december eleje

A Kék Estet a tél kezdetére időzítjük. Természetesen itt is minden KÉK lesz. A meghívóktól a plakátokig és a díszletig bezárólag. A témákat, műfajokat összefűző kötelék a kék színen kívül a víz, mint éltető elem. Vízhez kötődő kevéssé ismer élőlényekről állítunk össze filmet. Szeretnénk vendégül látni a hazai környezetvédő mozgalom korábban meghatározó elemének számító Kékek azaz a Duna Kör egyik közismert aktivistáját (a Duna Kör a Bős-Nagymarosi Vízlépcső elleni tiltakozás egyik legfontosabb szervezője volt. Másik előadónkat szintén egy fontos civil közösség a  a természetjárók sorából szeretnénk meghívni, akitől az országos kék túráról lehet majd előadást, élménybeszámolót hallani. Az estet színesítik, majd a kék versek, a vízről szóló, irodalmi idézetek. A képzőművészet Kék korszakait bemutató vetítés, mellett , oldásként élő zenei előadásban hallgathatjuk Georswin  Kék rapszódiáját.  

 

Vendégkönyv

[Híreink] [Programjaink] [Környezeti nevelés] [Természet és kultúra] [Természetvédelem] [Környezetvédelem] [Fenntartható élelmiszerfogyasztás] [Civil együttműködés, érdekképviselet]