Kerekerdő Alapítvány
www.kerekerdo.org
Rólunk Elérhetőségeink Partnereink Információk Rendezvényeink Szolgáltatásaink
Nagyanyáink nyomdokán

Pajta táborokban, kézműves foglalkozások alatt gyakorta felmerült a szülők, főleg az anyukák körében, akik lelkesen alkottak csemetéjükkel együtt, hogy milyen jó lenne felnőtteknek is valami hasonló, ahol kedvükre kipróbálhatnak többféle kézműves technikát, megtanulhatják az otthon is könnyen kivitelezhető tárgyak készítését.

Ez volt az egyik ok, ami gondolkodásra késztetett, a prózai. Ha már irodalmi kategóriákba sorolom az okokat, volt egy lírai és a teljesség kedvéért egy drámai oka is.

Dédanyáink, nagyanyáink makulátlan háztartása, illatos süteményei, keményített kézimunkái, illetve az a fegyelem, amivel ezt létrehozták, sokszor már csak regényekben olvasható, de általam mindig csodált, és felébreszt valami vágyat, hogyha nem is ugyanazt, de valami hasonlót mi is létrehozhatunk, a mai modern keretek között, átmentve valamit a stílusból, az értékből, amit nagyanyáink képviseltek. És itt jön a dráma: A mai elanyagiasodott, fogyasztói szemléletű világunkban fontos, hogy megmaradjon - a magam készítem magamnak, mert szükségem van rá, vagy mert szép, sikerül, működik öröme, - az alkotás öröme, hogy a virtuális világon kívül valami mást, a kézi munka sikerélményét, évszázados hagyományait is örökül hagyhassuk gyerekeinknek. Persze ehhez nekünk is meg kell tanulni…

Ezek az indokok hívták életre a Nagyanyáink nyomdokán című kézműves és életmód klubot, mely minden héten pénteken 18.00-20.00 óra között tartja foglalkozásait az Ökocellában.

Az egyes foglalkozásokon kipróbálhatók régi hagyományos kézműves technikák, melyek segítségével ajándékokat, esztétikus használati tárgyakat lehet készíteni. Az októbertől – decemberig tartó időszakban készítettünk gyertyákat mártogatásos és öntéses technikával, mézeskalácsot, adventi koszorút, karácsonyfadíszeket csuhéból, szalmából.

Évente 2-3 előadás teszi színesebbé a programot, mely elfejtett praktikákról, életmód-történeti érdekességekről szól. Hallhattunk előadást a mézeskalácsosság történetéről, fortélyairól november végén Piszker Ágnes mézeskalács-készítő tolmácsolásában, illetve január elején Pásti János tartott diavetítéssel egybekötött előadást Vas megye legfontosabb gyógynövényeiről és azok használatáról.

Tervezett programok:

Szeptember 24.   Nemezékszer

Október 22.        Termésdoboz készítése

November 19.     Ádventi díszek

December 10.      Karácsonyfadíszek szalmából pedignádból

A foglalkozások ideje:    péntekenként 18-20 óra között
Helyszín:                        9700 Szombathely, Kőszegi u. 3. (hátul az udvarban)
Részvételi díj:                 1000 Ft/alkalom
Foglalkozásokat vezeti:   Gyöngyössy Péterné Kemény Katalin

/Kemény Katalin/

Vendégkönyv

[Híreink] [Programjaink] [Környezeti nevelés] [Természet és kultúra] [Természetvédelem] [Környezetvédelem] [Fenntartható élelmiszerfogyasztás] [Civil együttműködés, érdekképviselet]