Kerekerdő Alapítvány
www.kerekerdo.org
Rólunk Elérhetőségeink Partnereink Információk Rendezvényeink Szolgáltatásaink
Kukalógia

Kukalógia - Tudományoskodás a szemét körül

 

     Miből készítették hajdanán a papírt? Milyen természetes alapanyagú textíliák vannak? Hogyan kapcsolódik egymáshoz a homok és az üveg? Hová tegyük ezeket az anyagokat, ha már nem használjuk, illetve hogyan használhatjuk újra? Mik tartoznak a veszélyes hulladékok közé? Hogyan készíthető komposzt?

     Ezekre a kérdésekre, és persze még sok más, a témához kapcsolódó problémára keressük a választ a Kukalógia - tudományoskodás a szemét körül című, hét foglalkozásból álló foglalkozássorozaton.

     A foglalkozásokon nyomon követjük az egyes hulladékfajták (papír, rongy, műanyag, fém, szerves hulladék, veszélyes hulladék) útját a keletkezéstől a szemétdombig, sőt még azon is túl. Minden foglalkozást kézműves tevékenység egészít ki.

     A sorozat első foglalkozásán a papírt boncolgattuk - szó szerint apró darabokra. Megbeszéltük, mi minden készül papírból a háztartásban, az óvodában, milyen papírokat használnak a szülők a munkahelyükön. Egy mese segítségével megpróbáltuk végigkísérni a papír útját a fakitermeléstől az üzletek polcáig. A kérdésre, hogy „Miért nem jó, ha sok fát vágnak ki?”, aranyos, és sokszor meglepően pontos válaszok születtek:

„Hát akkor nem tudnak hol lakni a mókusok!”

„Mert a fa megszűri a levegőt!”

„Akkor meghalunk.”

Megbeszéltük, hogy papírból is lehet papírt csinálni, és ezt a foglalkozás végén ki is próbáltuk. Minden gyermek elkészítette papírmerítéssel a saját újrapapírját. Természetesen a papírhasználat csökkentéséről és a szelektív papírgyűjtésről is esett szó. Végül minden csoport elkészítette a maga csoport-tégláját apróra tépkedett újságpapírból.

     A komposztálás hasznosságáról szóló kiállításhoz kapcsolódott a szerves hulladékokról szóló foglalkozás. Csoportosítottuk a hulladékokat, játékok segítségével megtanultuk, mik tartoznak a szerves hulladékok közé. A komposztálás menetének, fontosságának megértéséhez szintén a mesét hívtuk segítségül. A kiállítás képeinek segítségével jól lehetett szemléltetni a komposztálódás folyamatát egy kislány nagyon bölcsen foglalta össze a tudnivalókat: „A szemét elkorhad(!) és földdé válik.”

     A textiles foglalkozás főleg a természetes anyagok megismerésével foglalkozik. A szemléltetéshez mini kiállítást rendeztünk be, ahol a kártolt gyapjútól kezdve a kenderkócon és a gerebenen át a fonókerékig többféle dolog is szemlélteti a természetes alapú szálasanyagok feldolgozását. Persze a Kisvakond nadrágjáról szóló mesét is felelevenítettük, és minden gyerek megtanulta, hogy a természetes szál hamuvá ég, a műanyag szál gombóccá zsugorodik. A foglalkozások végén pattogtak a ronggyal tömött similabdák a gyerekek kezében.

     Több óvodával, iskolai csoporttal állandó kapcsolatban vagyunk, akik a sorozat valamennyi foglalkozásán részt vesznek. Már néhány foglalkozás után észrevehető, hogy mennyivel pontosabban tudnak különbséget tenni hulladék és hulladék között, és talán a megelőzés sem várat sokáig magára.

Kemény Katalin

Vendégkönyv

[Híreink] [Programjaink] [Környezeti nevelés] [Természet és kultúra] [Természetvédelem] [Környezetvédelem] [Fenntartható élelmiszerfogyasztás] [Civil együttműködés, érdekképviselet]