Kerekerdő Alapítvány
www.kerekerdo.org
Rólunk Elérhetőségeink Partnereink Információk Rendezvényeink Szolgáltatásaink
Hulladékcsökkentés komposztálással

A komposzt tulajdonképpen mesterséges humusz, ami a növények számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz.

 

A komposztálás célja:

·       A hulladékmennyiség csökkentése (Hazánkban egy átlagos állampolgár évente körülbelül 300 kg hulladékot termel. Ennek kb. 30 %-a olyan szerves anyag, amely komposztálható.

·       A talaj javítása; a háztartásban, a kerti munkák során keletkező szerves eredetű hulladékokban lévő tápanyagok visszajuttatása a talajba.

 

A komposztálás lépései:

1.      Gyűjtés: konyhai zöldhulladékaink gyűjtéséhez használjunk egy megfelelő nagyságú tárolóedényt, lehetőleg fedővel, amit nyáron ajánlatos naponta, télen hetente a komposztálóba üríteni.

2.      Aprítás: a gyorsabb lebomlás érdekében ajánlatos a komposztálóba kerülő anyagokat 5 cm-nél kisebb darabokra aprítani.

3.      A komposztáló feltöltése: a komposztáló aljára tegyünk valamilyen durva anyagot, pl. faaprítékot, hogy a levegőztetést alulról biztosítsuk. Erre- ha már korábban készítettünk komposztot- rakjunk egy keveset, a folyamat gyorsabb beindításához. Erre rétegezzük a konyhából és a kertből kikerülő különböző fajtájú szerves hulladékokat. Zöldebb, nedvesebb, nitrogénben gazdagabb hulladékra fásabb, szárazabb, tehát szénben gazdagabb anyagokat rétegezzünk.

A rétegek közé adalékanyagokat (pl. földet, agyagásványokat) szórhatunk, melyek javítják a komposzt minőségét. Ezek megkötik a kezelés miatt keletkező kellemetlen szagú gázokat.

4.      Keverés: a bomlási folyamat első szakaszának végén (5-6. hét) keverjük jól össze a komposztot. Hogy jobb minőségű komposztot kapjunk, a keverést 6-8 hetente ismételjük.

 

A komposzt felhasználása:

A friss, 4-6 hónapos komposzt nagyon gyorsan hat, de csak a talaj felszínén használható, pl. bogyós fák, cserjék, veteményesek őszi betakarására. Pázsit, valamint földkeverékek számára alkalmatlan.

Az érett 8-12 hónapos komposzt lassan hat, kiváló talajjavító tulajdonságokkal rendelkezik és földdel egyenletesen összekeverve fontos alapanyaga a cserepes- és balkonnövények, valamint a veteményesek földjének. Rostálás után valamennyi növénykultúra számára felhasználható.

 

A komposztálás fő szabályai:

·       Az alapanyagokat aprítsuk 5 cm-nél kisebb darabokra

·       Jó oxigénellátás

·       Optimális nedvességtartalom

·       Megfelelő tápanyagtartalom

·       Minél többféle alapanyag használata

·       A gyorsabb érés érdekében a komposzt 6-8 hetente való keverése

Vendégkönyv

[Híreink] [Programjaink] [Környezeti nevelés] [Természet és kultúra] [Természetvédelem] [Környezetvédelem] [Fenntartható élelmiszerfogyasztás] [Civil együttműködés, érdekképviselet]