Kerekerdő Alapítvány
www.kerekerdo.org
Rólunk Elérhetőségeink Partnereink Információk Rendezvényeink Szolgáltatásaink
Házi praktikák

Otthonunk ápolása környezetkímélő módon

 

Forrás:

    Tóth M. Ildikó: Olcsóbban házilag

    Barty Phillips: Nagy háztartáskönyv

    1111 hasznos tanács háziasszonyoknak és férfiaknak

    Könczey Réka, S. Nagy Andrea: Zöldköznapi kalauz

 

E-misszió Egyesület

Nyíregyháza

 

Előszó

Volt idő, mikor még az üzletek polcai nem roskadoztak a tisztítószerek ezreitől. Ennek ellenére dédanyáink idejében is léteztek tiszta, csillogó edények, evőeszközök, volt hófehér ing, abrosz. Aztán hirtelen nagyot változott a világ, és a reklámok elhitették velünk, hogy ugyanez a tisztaság már csak vegyszerek segítségével érhető el.

Kiadványunk visszatekint a jórészt már feledésbe merült módszerekre. Olyan praktikákat gyűjtöttünk össze, amelyek sokkal közelebb állnak a természetes, környezetbarát tisztításhoz, szépítkezéshez, mint napjaink mérgező hatású vegyszerei.

Használják Önök is mindennapjaik során ezeket a recepteket, amelyek nemcsak környezetünket kímélik meg a mérgektől, de spórolhatnak is általuk.

 

A vegyszerek hatásai

A tisztítószerek nagy része tartalmaz ammóniát folttisztító hatása miatt. Az ammónia gyakran okoz allergiás kiütéseket, légzési nehézséget. Maró és ivóvízszennyező hatása miatt veszélyt jelent környezetünkre.

 

Bútorfény

A bútorfényező szerek, amelyek spray és folyékony formában kaphatók, többnyire szintetikus anyagokból (mint pl. szilikonok) és oldószerekből állnak. Gyakran adagolnak hozzájuk mesterséges illatosító anyagokat, amelyek teljesen feleslegesek, és szennyezik a levegőt. Az emberi szervezetre nézve mérgező, allergén anyag, valamint nagy valószínűséggel rákkeltő hatással is rendelkezik.

 

Fémtisztító szerek

Gyakran tartalmaznak maró ammóniákat és mérgező ásványolaj-származékokat. Használatukkor kellemetlen gőzök is felszabadulhatnak. Mérgezőek, légzési nehézségeket, bőrkiütést okoznak, maró hatásúak és gyúlékonyak.

 

Fertőtlenítő szerek

A fertőtlenítő szerek legtöbbje fehérítő anyagokat (pl. klórt, fenolt, krezolt, és egyéb hasonló származékokat) tartalmaz. A felsorolt szerek erősen mérgezők, és maró hatásúak, légzési nehézségeket okoznak, valamint az ivóvizet is szennyezik. Más fertőtlenítő szerek baktériumölő anyagokat tartalmaznak, amelyek nem mérgezők ugyan, de elpusztítják a mikroorganizmusokat. Néhány levegőfertőtlenítő spray-hez trietilén-glikolt adnak. Ez szükségtelen, és csak a légszennyezést növeli.

 

Folyékony tisztítószerek

Ezek olyan erős vegyszereket tartalmaznak, mint az etanol, ammónia, formaldehid és a klór. A felsorolt vegyszerek mindegyike káros a környezetre és a szervezetbe kerülve halált okoz. Mérgező, légzési nehézséget és bőrkiütést okoz, maró hatású és ivóvízszennyező.

 

Tűzhelytisztítók

A legtöbbjük marónátronból készül, tehát erősen mérgező és maró hatású. A nem maró hatású folyékony tisztítószerek pedig más, környezetkárosító vegyszereket tartalmaznak, mint például a bőrpanaszokat okozó erős lúgok. Jelentős mértékben szennyezik az ivóvizet is.

 

Marónátron (nátronlúg)

Kémiai neve: nátriumhidroxid. Nagyon erős lúg, erősen mérgező, légzési problémákat okozó, és maró hatású vegyszer. Leggyakrabban eldugult lefolyók tisztítására használják. A kályha- és a WC -tisztító szerek egyik gyakori alkotóanyaga. A mosogatók lefolyócsövét soha ne akarjuk marónátronnal tisztítani, mert vegyül a zsiradékokkal, és a csőben kemény szappanszerű anyaggá alakul, amitől a cső eldugul. Az itt felsoroltakhoz hasonlóan szintén ivóvízszennyező hatással rendelkezik.

 

Mosogatószerek

A mosogatószerek mesterséges anyagokból előállított, zsírtalanító hatóanyagokat tartalmazó szerek. Gyakran foszfátot is tartalmaznak, ami károsan hat az élővizekre, ugyanis megakadályozza, hogy a baktériumok a szennyvizekben található anyagokat lebontsák, és hasznosítható formában a talajba visszajuttassák. A mosogatószerektől bőrünk kiszárad. Ezen kívül olyan anyagokat is tartalmaznak, amelyek a szervezet kiszáradását gyorsítják, ugyanis gyorsítják az élelmiszerekben gyakran előforduló rovarirtó szerek maradékának megkötését.

 

Rozsdátlanító

A kereskedelemben kapható rozsdátlanító szerek mérgező és maró hatású foszforsavat és oxálsavat, valamint gyúlékony oldószereket tartalmaznak. Az emberi szervezetre nézve mérgezők, allergiát, bőrkiütést okoznak.

 

Súrolópor

Leggyakoribb alkotórészei: az iszapolt kréta, vagy habkő, fehérítőszeres ezüsthomok, mosószerek és illatosító anyagok Mérgező hatásúak, az ivóvízbe jutva erős szennyező hatást fejtenek ki.

 

Szőnyegtisztító szerek

Mosószereket és lúgokat tartalmaznak, amely a csatornába kerülve nagymértékben szennyezi a környezetet.

 

Vízkőoldó

Ammóniákból, és egyéb maró hatású vegyszerekből készítik. Mérgező, légzés nehézségeket, allergiát, bőrkiütést okoz, óriási mértékben szennyezi az ivóvizet.

 

WC-tisztító szerek

Mint a fehérítőszerek nagy többsége, a WC-tisztító szerek is gyakran tartalmaznak erősen maró hatású nátriumhypokloritot (klórt). A klór nagymértékben szennyezi a folyók és tavak vizét, felborítja a vizek baktériumegyensúlyát, és az ember számára is mérgező.

 

Aceton

Az aceton ásványolajból elállított oldószer. Mérgező, légzési nehézségeket okoz, erősen gyúlékony.

 

Denaturált szesz

A denaturált szesz alapanyaga az etanol, amelyhez más adalékokat is kevernek (pl. festéket). Erősen gyúlékony. Másik alkotóeleme a metanol. Ez mérgező, és ha a szervezetbe kerül, vakságot okoz. Lefolyóba tilos önteni, rendkívüli mértékben szennyezi a vizeket.

 

Fehérítőszerek

A háztartási fehérítőszerek alapanyaga egy klórvegyület, a nátriumhypoklorit. Ezeket a szereket különböző erősségben állítják elő. A nátriumhypokloritot nem szabad forró vízbe tenni, mert mérgező gőzök keletkeznek.

 

Molyirtók

A molytalanító szerek csak egy ideig hatnak, DDT-t vagy naftalint tartalmaznak. Mindkét anyag azután fejti ki mérgező hatását, miután a szervezetben felgyülemlett. Mérgező, bőrkiütés okoz, ivóvízbe jutva fertőz.

 

Mosószerek

A legtöbb mosópor fehérítőszereket, foszfátot, illatosító anyagokat, mesterségesen előállított adalékanyagokat és gyakran enzimeket tartalmaz. Ezek az anyagok együttesen nagymértékben szennyezik a vizet, ekcémát és más bőrpanaszokat okoznak, illetve gátolják ezek gyógyulását. Egy részük csak forró vízben fejti ki hatását, ami energiapazarlás.

Mérgező, nagy valószínűséggel rákkeltő, és gyúlékony.

A kereskedelemben kapható mosóporok és folyékony mosószerek több-kevesebb környezetkárosító anyagot tartalmaznak. A mosószer annál jobb és annál kevésbé szennyez, minél kevesebb hatóanyagot, enzimet tartalmaz, és hideg vízben való mosáshoz is alkalmas. Kézi mosáshoz használjunk forró vízben oldott szappant. Ha kemény a víz, adjunk hozzá mosószódát. Mosóporvásárláskor foszfátmentes mosóport vegyünk, és mindig csak az előírt mennyiség felét adagoljuk.

 

Naftalin

Ezt az illóolajokat tartalmazó folyadékot kőszénkátrányból nyerik. Tartalmazza a denaturált szesz, néhány festék, lakk és a viasz politúr. Mérgező, gyúlékony, károsítja az ivóvizet.

 

Vegytisztító szerek

Ezek a vegyszerek könnyen meggyulladnak, és különböző mértékben mérgezők. A legtöbb folttisztító triklóretánt vagy perklóretilént tartalmaz. Meleg hatására mérgező gőzök keletkeznek belőlük. Bőrkiütést, légzési nehézségeket okoznak. Erősen maró hatásúak.

 

Háztartási benzin

Ezt a színtelen oldószert ásványi sók keverékéből nyerik. Többek között festékhígításra és zsírtalanításra használják. Gyúlékony, mérgező, a bőrből elvonja a természetes olajokat, és allergiát okoz. Nem elhanyagolható az ivóvízre gyakorolt káros hatása sem.

 

Ablaktisztítás

 

-Nagyon piszkos ablakot ecettel dörzsöljünk be, és ennek az öblítővizébe is tegyünk egy evőkanál alkoholt. Ronggyal vagy újságpapírral töröljük szárazra.

-Poros ablakot előbb tiszta ruhával portalanítani kell. Majd meghámozunk egy nagy burgonyát, és vastag lapokra vágjuk. A vágási felülettel alaposan dörzsöljük be az ablakot, végül tiszta vízbe mártott szivaccsal mossuk le, és puha fehér ronggyal vagy újságpapírral dörzsöljük szárazra. Ha az öblítővízbe egy evőkanál alkoholt teszünk, tükörfényes lesz sokáig az ablak.

-A lakkozott fa ablakkeretre rakódott légypiszkot legkönnyebben hideg teába vagy lefölözött tej és hideg víz egyenlő arányú keverékébe mártott puha ruhával moshatjuk le.

 

Bútorápolás

 

-A penészes bútort alkoholba mártott ronggyal töröljük át.

-A régi, nemes fából készült bútorok tisztítására és fényesítésére alkalmas a tejjel megnedvesített vászondarab.

-Egyszerű bútorfényezőt készíthetünk 1 rész citromfű-olaj, és 3 rész olívaolaj keverékéből.

-Fa bútor fényezésére és ápolására használhatunk méhviaszt, növényi olajokat, citromot is. Hatásos keverék készíthető 2 rész olívaolajból és 1 rész citromléből. Olívaolaj helyett használhatunk méhviaszt, ami kellemes illatot is ad bútorunknak.

-Étkezőasztalról só és étolaj keverékével, vagy citromlével dörzsölve tüntethetjük el a foltokat. Bármelyik lehetőséget választjuk is, befejezésként száraz ronggyal töröljük át a bútor felületét.

-A régi, kopott konyhabútort szebbé és tisztává tehetjük, ha lemossuk szappanos, szódás oldattal, majd tiszta vízzel átmossuk, és szárazra töröljük.

-Tejfoltot világos tölgyfa bútorból gyenge bóraxoldatba mártott tiszta ruhával vehetünk ki. A foltot többször át kell dörzsölni, végül pár csepp méhviasszal fényesítsük ki a helyét.

-Tölgy és mahagónibútor ápolására jól bevált módszer, ha langyos sörrel töröljük le.

-Ha a bőrbútoron zsíros folt keletkezett, mossuk le szódabikarbónás vízzel.

-Ha a fa asztalra kiborult a tinta, ecetes törlőronggyal eltüntethetjük róla.

-Ha a faburkolaton foltot hagyott az enyv, itassunk át egy törlőruhát kevés étolajjal, és ezzel dörzsöljük ki a foltot.

-Bútorkárpit friss foltjait érdemes először szódavízzel kezelni. Ha ez önmagában nem elegendő, akkor a folttisztítás címszó alatti javaslatokból válasszuk ki a megfelelőt.

-Üveg asztallapra kenjünk puha papírral citromlevet. Szárítsuk meg, utána újságpapírral fényesítsük.

-Nem sárgul meg a nádbútor, ha időnként átmossuk langyos sós vízzel.

-Tölgyfabútort meleg sörrel frissíthetünk fel. Dörzsöljük be vele egy szivacs segítségével, utána azonnal töröljük szárazra.

 

Padlóápolás

 

-A palafelületek finom, tompa fényt kapnak, ha egy kis tejjel bedörzsöljük.

-A szennyezett PVC, csempe vagy linóleum padlót remekül tisztíthatjuk, ha egy liter meleg víz és egy evőkanál mosószóda keverékével mossuk fel. Makacsabb szennyeződések esetében oldjunk fel növényi szappant is a felmosóvízben.

-Padlófényhez negyed deciliter paraffint olvasszunk meg vízfürdőn. Keverjünk hozzá egy liter lenolajat, néhány csepp citromesszenciát. Ronggyal vigyük fel a padlóra, hagyjuk megszáradni, majd fényezzük.

-A viaszos padlót legeredményesebben hideg teafőzettel tisztíthatjuk.

-Ha a linóleumra tintafolt cseppent, tegyünk rá kevés citromlevet. Néhány percig hagyjuk rajta, majd töröljük fel.

-Általános folttisztítóként linóleumhoz használjunk néhány csepp növényi olajat.

 

Szőnyegtisztítás

 

-Ha közönséges konyhasóval alaposan átkeféljük a szőnyeget, visszanyeri eredeti színét.

-A szőnyegre cseppent gyertyafoltot könnyen ki tudjuk venni, ha itatóspapírt teszünk rá, és meleg vasalóval átvasaljuk.

-Piszkos szőnyeg tisztítására kitűnően megfelel a növényi alapú, biológiailag könnyen lebomló sampon.

-Elpiszkolódott szőnyegbe dörzsöljünk teafüvet, majd alaposan porszívózzuk ki.

-Ha vörösbor ömlött a szőnyegre, spricceljük be többször szódavízzel vagy ásványvízzel, szórjuk be sóval, és itassuk fel nedvszívó ronggyal.

-Ha szőnyegünkbe rágógumi tapadt, addig dörzsöljük folyamatosan egy jégkockával, amíg leszedhető nem lesz.

-A ragasztófoltot ecetbe mártott kendővel tüntethetjük el a szőnyegről.

 

Cipők, ruhák és kiegészítőik

 

-Ha elpiszkolódott a szalmakalap, keféljük le száraz, puha kefével, majd 3 deciliter meleg víz, és 2 evőkanál konyhasó keverékével tisztítsuk meg.

-Téli sózott utakon kifehéredett foltokat ecetes vízbe mártott ruhával távolíthatjuk el a cipőről. Lehetőség szerint a sózás helyett más, környezetbarát csúszásgátlót használjunk.

-Lakkcipőt legegyszerűbben a következőképpen ápolhatjuk, illetve tisztíthatjuk: száraz ronggyal letöröljük, majd bekenjük lenolajjal. Ezt követően egy száraz puha ruhával gondosan áttörölgetjük.

-Könnyedén megakadályozhatjuk a lakkcipő kirepedezését, ha rendszeresen bekenjük glicerinnel.

-A fehér alsónemű ismét hófehér színűvé válik, ha egy felszeletelt citrom héjával együtt mossuk ki.

-A szennyezett inggallért ecet és szódabikarbóna keverékéből készült péppel kenjük be. Ha ezt elvégezzük mosás előtt, megszabadulunk a legmakacsabb szennyeződésektől is.

-Nem lesz szöszös a ruha, ha a mosóvízbe egy csésze ecetet teszünk.

-Ha a gyapjúpulóver öblítővizébe néhány kanál glicerint teszünk, puha lesz, és nem irritálja a bőrt.

-Ha a fehér zokni megsárgult, tegyünk a mosóvízbe néhány szelet citromot.

-Ha a vasaló egy kicsit megsütötte a ruhát, nedvesítsük be a foltot vöröshagyma levével, és hagyjuk hatni pár órán keresztül. Utána mossuk ki, és a foltnak hűlt helye.

 

Illatosítás

 

A többnyire spray formájában forgalomba kerülő mesterséges légfrissítők csak a szagok elfedésére szolgálnak. Ha kellemes illatra és friss levegőre vágyunk, mindenképpen alaposan szellőztessünk ki. Ezután használjunk különböző természetes illóolajokat, amelyek párologtatóba téve hosszú időre biztosítják az ízlésünknek megfelelő illatot.

-Ha kellemetlen szagú szekrényünk belseje, hintsünk az aljába frissen őrölt kávét. Hasonlóan szagtalanít a levendulaolajjal átitatott vászon párnácska is.

-A levegő fertőtlenítéséhez öntsünk 1 deciliter erős ecetbe tíz csepp szegfűolajat, és tegyük megfelelő edényben a szoba padlójára vagy a szekrény tetejére.

-Porszívózáskor tegyünk illóolajat a porszívó légszűrőjébe, így az egész helyiségben kellemes illat lesz.

-Sokféle módszerrel készíthetünk saját ízlésünktől és kreativitásunktól függően potpourrit, azaz illat-tálat. Válasszunk ki kedvünk szerint gyógynövényeket, leveleket, virágszirmokat, teafüveket. Ezeket rétegezzük egy üvegedénybe, úgy, hogy közéjük tengeri só, vagy szárított gyümölcs héja (például narancs, citrom, mandarin) kerüljön. Erősebb és tartósabb illatot kapunk, ha néhány csepp illóolajat is adunk a keverékhez. Azonnal is felhasználható, de ha zárt edényben, sötét helyen tartjuk néhány hétig, és csak ezután kerül felhasználásra, tartósabb, intenzívebb illatot eredményez.

 

Konyhai eszközök

 

-Ha beszennyeződött a mikrohullámú sütő belseje, egy tál forró vízbe belekarikázott citromot helyezzünk a tálcájára. Addig melegítsük, amíg elegendő gőz képződik, és fellazul a szennyeződés. Ezután könnyedén tisztára törölhetjük a sütő belsejét egy puha, nedvszívó ruhával.

-Ha a tűzhelyre kifutott az étel, tegyünk rá szódabikarbónát, amíg még meleg, várjunk, míg magába szívja, és töröljük tisztára.

-Gyakran okoz problémát, hogy a konyhai eszközök hagymaszagot árasztanak. Ezt megszüntethetjük, ha közvetlenül a felületüket bekenjük citromlével, vagy citrommal, vagy a mosogatóvízbe teszünk néhány csepp ecetet.

-Ha a hűtő belsejét ecetes ruhával időnként áttöröljük, nem penészedik be.

-A megfeketedett kések szépek lesznek, ha homokos burgonyaszelettel dörgöljük át.

-Ha egy őrlőt több fűszerhez is használunk, könnyen átvehetik egymás illatát. Ennek megakadályozására két darálás között engedjünk át rajta 1-2 evőkanál sót. Ez közömbösíteni fogja a szagokat.

-Ha a termosz szagtalanítani szeretnénk, mossuk ki szódabikarbónás vízzel, majd alaposan öblítsük tiszta vízzel. A dugóját sós vízben forraljuk át a szagtalanításhoz.

 

Edények, palackok, porcelánok

 

-Ha az edény átvette a halszagot, forró ecetes vízzel mosogassuk el.

-Ha a műanyag edény rossz szagú lett, tömény kávézaccos vízzel töltsük fel, és meleg helyen hagyjuk állni egy ideig. Ha kimostuk, törlés nélkül hagyjuk megszáradni.

-Azokat a díszüvegeket, illetve szűk nyakú palackokat, amelyhez nem férünk a tisztítás során, töltsük fel nyers rizzsel és ecettel. Erősen rázzuk össze. Így leszedi a belső falakra tapadt szennyeződést.

-A rozsdamentes acélból készült edényeket meleg vízzel mossuk el, majd citromlével vagy ecettel dörzsöljük be, végezetül alaposan öblítsük el.

-Az edények odaégett alját sózzuk be, és hagyjuk állni. Ezután hirtelen forraljuk fel a vizet, majd öblítsük ki. Sokkal könnyebb lehet tisztítani.

-Bórax és víz keverékével remekül kimoshatjuk az elszíneződött tűzálló sütőedényeket.

-Az üvegedény mosásánál mosószer helyett sütőport használhatunk, az öblítővízbe pedig tegyünk ecetet vagy citromlevet.

-A megfakult porcelánt citromsavba mártott ruhával fényesítsük ki.

-Ha az alumíniumedény a használat során megfeketedett, főzzünk benne friss almahéjat. A külsejét is dörgöljük át az almahéj forró főzetével.

-Porcelán tányérokat citromsavval varázsolhatjuk újjá.

-Só és ecet keverékével jól tisztíthatjuk az üveget és a kristályt.

-A kristályváza újra csillogó lesz, ha ecetet, kávézaccot és vizet összekeverünk, beletöltjük, és állni hagyjuk. Ezután alaposan mossuk ki vízzel.

-A váza belsejében a növények szára miatt képződött lerakódást úgy tüntethetjük el, hogy tealevelet szórunk bele, feltöltjük ecettel, és alaposan összerázzuk.

-Ha zománcedényeink súrolásához csak sót használunk, nem veszítik el fényüket.

-A bográcsot fahamu és olaj keverékének dörzsölésével varázsolhatjuk széppé.

 

Fémtisztítás

 

-A króm felületek fényezésére szolgál az almaecetes bedörzsölés.

-A krómozott mosogatót kicsavart citrom héjával tisztítsuk. Ha nagyon csúnya a mosogató, kevés alkoholt öntsünk egy tiszta rongyra, és dörgöljük át a felületet. Utána öblítsük tiszta vízzel és töröljük szárazra.

-Az óntárgyakat dörzsöljük be nyers káposztalevéllel, vagy zöld hagymaszárral. Öblítés és szárazra törlés után kitűnően megtisztulnak.

-Ezüst tisztításához tegyünk egy edény aljára alufóliát, és egy marék mosószódát. Helyezzük a tárgyakat az edénybe, és öntsük rá annyi vizet, hogy ellepje. Ezután öblítsük le őket forró vízzel, és szárítsuk meg.

-Ha a gáztűzhelyen erős a lerakódás, szórjunk sót a tűzhely lapjára, és öntsük le ecettel, hogy ellepje a ráégett ételfoltokat. A legmakacsabb szennyeződést is oldja.

-Sárgaréz tisztításához használjunk sóba mártott citromot, vagy készítsünk egyforma mennyiségű ecetből, sóból és citromból pasztát, és ezzel kezeljük az elszennyeződött felületet.

-Vasból készült tárgyakat étolajjal kenjük be, és puha ronggyal dörgöljük szárazra. Ez megfelelő ápolást biztosít.

-Ha a vörösréz felületek rozsdásodni kezdenek, jó megoldást jelent az aludttejjel történő bedörzsölés. Természetesen a kezelés után öblítés és szárazra törlés következzen.

-Ezüst tisztítását, illetve fényezését liszttel is megoldhatjuk. Nincs más dolgunk, mint lisztezett kendővel dörzsöljük be az elszíneződött felületet, majd egy másik tiszta ruhával fényesítsük ki.

-Ha a megfeketedett alumíniumot félbevágott citrommal jól bedörzsöljük, majd egy tiszta puha ronggyal szárazra töröljük, visszanyeri eredeti fényét.

-A fémen lévő savfoltot egy félbevágott nyers burgonyával távolítsuk el.

-A réztárgyakat a nyers savanyúkáposzta leve is remekül tisztítja.

-Óntárgyakat néhány csepp kávéval eredményesen tisztíthatunk.

 

Fürdőszoba, WC, csempe

 

-Ha piszkos a kádunk, készítsünk bóraxból és citromléből kenhető pépet. Ezzel súroljuk ki. A fürdőkádat fényessé varázsolhatjuk 2 evőkanál szóda és öt liter víz keverékével is. Természetesen mindkét esetben alaposan öblítsük ki tiszta vízzel a kádat a tisztítás végeztével.

-Nem fog a fürdőszobatükör párásodni, ha 5 deciliter glicerint 0,25 liter alkoholban feloldunk, és bekenjük vele a felületét. Ezután egy puha száraz nedvszívó ruhával fényesítsük ki.

-A padlócsempét vagy járólapot mossuk fel rendszeresen mosószappanos vizes ruhával, majd langyos vizes szivaccsal, utána pedig töröljük szárazra. Ha nem oldódik megfelelően a szappan a vízben, tegyünk hozzá mosószódát.

-Gyakran penészedik a fürdőszoba csempéi közötti fúga. Ez ellen azt tehetjük, hogy feloldunk fél liter vízben ugyanilyen mennyiségű nagy koncentrációjú ecetet, és ezzel minden második nap átdörzsöljük a problémás felületet.

-Nincs szükség a WC-ben sem légfrissítőre, ha a helyiségben tartjuk az egy csészényi sót, ugyanannyi szárított citromhéjat és mentalevelet tartalmazó keveréket.

-Mielőtt a csempe tisztításához hozzálátnánk, meleg víz párologtatásával gőzöljünk a helyiségben. Feloldja a szennyeződést, így könnyebb lesz a takarítás. Forró vízben oldott ecettel mossuk át a csempét, majd puha ruhával töröljük szárazra.

-Réz csaptelep tisztítását elvégzi az aludttej vagy az író. Tegyünk bele csipetnyi sót is. Ha ezzel átdörzsöljük, majd leöblítjük, és szépen áttöröljük, a várt eredmény nem marad el. Hatásos szer az ecet és só keveréke is. Ilyenkor is szárazra kell utána a felületet törölni.

-Szórjunk időnként a lefolyóba maréknyi háztartási szódát, majd öntsük le forrásban lévő vízzel. A lefolyó így mindig tiszta marad, nem dugul el, és nem áraszt kellemetlen szagokat.

-Hetenként egyszer mossuk ki a fogmosópoharat konyhasó melegvizes oldatával, így nem képződik rajta fehér lerakódás.

-A világos zuhanyfüggönyön keletkezett penészfoltokat mossuk le szódabikarbónás vízzel, utána pedig ecettel vagy citromlével.

-Nedvesítsük be a WC-t, és kenjük be a lerakódást bórax és citromlé keverékével. Hagyjuk rajta 2 órán keresztül, majd alaposan keféljük ki.

 

Folttisztítás

 

-A friss kakaófoltot meleg sós vízzel mossuk át, majd langyos vízzel öblítsük ki az anyagot.

-A fűfoltot világos színű ruhákból úgy tüntethetjük el, hogy az anyagot egy napig aludttejben áztatjuk, majd meleg vízben kimossuk. Másik lehetőség, hogy friss citromlevet csepegtetünk rá, majd erősen dörzsöljük. Régebben keletkezett foltnál a száraz textíliát enyhén megnedvesítjük alkohollal, és citromsavval vagy citromlével bedörzsöljük.

-Ha kávé cseppen az anyagra, meleg vízben oldjunk fel sót, és ebben áztassuk ki a szennyeződést a ruhából. Szükség szerint dörzsöljük. Ha a folt eltűnt, langyos vízben öblítsük ki a textíliát. Friss kávéfoltot jól tisztít a tejbe áztatás is. Utána alaposan öblítsük ki meleg vízben az anyagot.

-Kávéfoltot tojássárgája és kevés vízből álló keverékkel is hatásosan tisztíthatunk. Utána langyos vízzel mossuk ki.

-Általános folttisztítóként aceton helyett az ecetsavat, citromsavat, vagy a citromlevet próbáljuk ki.

-Az ammóniatartalmú folttisztítókat helyettesíthetjük bórax-szal, nátrium-bikarbonáttal, ecettel. A bórax fehérítő hatással rendelkezik, tehát csak fehér textíliáknál alkalmazzuk.

-A csokoládéfoltot citromlé segítségével maradéktalanul eltüntethetjük.

-Ha tinta cseppen a ruhánkra, gyorsan dörzsöljük be meleg tejjel, de hatásos a citromos kezelés is. Szükség esetén többször cseréljük a tejet.

-Gyümölcs és zsírfoltot puha zsemlével tüntethetünk el a szövetből úgy, hogy a friss zsemlét sütőforróra melegítjük, és a meleg zsemlebéllel azonmód kidörgöljük a foltokat. Ezután természetesen meleg vízzel öblítsük át a ruhadarabot.

-Ha kezünket befogta a tinta, paradicsom- vagy citromlével könnyedén orvosolhatjuk a problémát.

-Ha véletlenül tea borult az abroszra, néhány csepp citromlé segítségével könnyen eltüntethetjük.

-Rozsdafoltra öntsünk citromlevet, majd öblítsük ki.

-Vörösborfoltot sóval, kevés citromlével, vagy langyos tejbe áztatással távolíthatunk el. Só helyett fehér ruhákhoz bóraxot is használhatunk. Fél órát hagyjuk rajta, majd mossuk ki.

-Vérfoltot hideg sós vízzel tüntethetünk el. Utána öblítsük ki a textíliát.

-Az izzadságfoltot ecettel távolíthatjuk el.

-A friss zsírfoltot burgonyakeményítővel szórjuk be, pár órát hagyjuk rajta, majd keféljük ki.

-A kötött holmin keletkezett zsírfoltot többször spricceljük be szódavízzel, majd egy tiszta nedvszívó ruhával itassuk fel.

-Mustárfoltot glicerines ronggyal dörzsöljük be, hagyjuk állni, aztán szappannal és hideg vízzel mossuk ki.

-Gyümölcsfolton segít a gyors leforrázás.Azoknál a gyümölcsfoltos ruháknál, amiket nem szabad forrázni, ecetet vagy citromot használjunk tisztítószerként.

-Néhány csepp citromlé kiveszi az abroszból a teafoltot.

-Koromfoltot óvatosan dörzsöljünk át friss kenyérbéllel.

-A spenótfoltot mosás előtt pár percre nyers burgonyapéppel dörzsöljük be.

 

Egyéb

 

-Lefolyótisztításhoz a marónátron helyett ecetet vagy mosószódát öntsünk a lefolyóba, majd forrázzuk le vízzel.

-Folyékony vegytisztítószerek helyett használjunk ecetet, citromot, növényi alapú szappanokat. Az esetek többségében kiválóan helyettesítik.

-Molyirtásra keverjünk össze szegfűszeget, fekete borsot, fahéjat, nőszirom gyökértörzsét. Ezt egy gézzsákba téve helyezzük el a szekrényben a ruhák között.

-Ha szagtalanítani és fertőtleníteni szeretnénk a szeméttároló edényt, öblítsük ki bórax-szal.

-Súrolóporként használjunk ecetet, mosószódát, szódabikarbónát vagy bóraxot.

-A könyvek elpiszkolódott vászonkötését dörzsöljük át puha kenyérbéllel.

-Ha megkeményedett a fonal, oldjunk fel 6 dkg bóraxot 1 liter meleg vízben. Öntsünk hozzá 4 liter langyos vizet, és tegyünk bele egy kávéskanál ecetet. Öt percig áztassuk ebben a keverékben. Száradás után ismét használhatóvá válik.

-A szemüveget ecetbe mártott puha, szöszmentes ruhával tisztítsuk.

-A körömkefét könnyen megszabadíthatjuk a bele rakódott szappandaraboktól, ha rövid időre ecetes vízbe áztatjuk.

-Ha megpenészedett a tapéta, keverjünk össze egy rész befőzési szalicilt öt rész alkohollal, és ezzel mossuk le a penészes részeket.

-Ha le szeretnénk szedni a régi matricát, kenjük át többször ecettel. Hagyjuk rajta addig az ecetet, amíg felázik, utána egy puha ronggyal dörzsöljük le.

-Időnként tisztítsuk ki a mosógépet! Töltsük fel langyos vízzel, és öntsünk bele négy liter ecetet. Járassuk végig az egyik programot. Így feloldódik a vízkő és a mosópormaradék egyaránt.

 

Vendégkönyv

[Híreink] [Programjaink] [Környezeti nevelés] [Természet és kultúra] [Természetvédelem] [Környezetvédelem] [Fenntartható élelmiszerfogyasztás] [Civil együttműködés, érdekképviselet]