Kerekerdő Alapítvány
www.kerekerdo.org
Rólunk Elérhetőségeink Partnereink Információk Rendezvényeink Szolgáltatásaink
Energiacímke vizsgálat

Háztartási gépek energiacímkéjének témavizsgálata

 

A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (KÖTHÁLÓ) a lakossági ingyenes tanácsadáson túlmenően témavizsgálatok sorozatát végzi, annak érdekében, hogy ráirányítsa a figyelmet egy-egy környezeti témára. A 2005. novemberi felmérés középpontjában a háztartási gépeken található - jogszabályok által meghatározott - energiacímkék tartalma, és az ehhez kötődő vásárlási szokások álltak.
A Magyarországon kereskedelmi forgalomba kerülő legtöbb háztartási gépen kötelező elhelyezni az energiacímkét. Jogszabályaink és az uniós szabályozás is meghatározza, milyen háztartási gépen milyen adattartalommal kell tájékoztatni a vásárlókat az energiafelhasználásról, valamint egyes esetekben a vízfelhasználásról, zajterhelésről és természetesen a készülék környezetbarát mivoltáról.
Hazánk energiaszükségletének 40%-a a háztartásokban kerül felhasználásra. Egy átlagos háztartás energiaköltségének 30%-át a háztartási gépek által felhasznált energia díja teszi ki. Ezért érdemes a háztartási gépek vásárlásánál is szem előtt tartanunk az energiatakarékosságot.
A Kerekerdő Alapítvány 2005 év végén járta sorra a szombathelyi üzleteket - összesen hat műszaki áruházat - , hogy nagyító alá vegye az energiacímkéken feltűntetett tájékoztató sorokat. Miközben szorgalmasan számoltuk a sorba rendezett géparzenált (Egyik üzletünk közel 160 db különböző hűtőgéptípussal dicsekedhet!), még szorgalmasabban jegyzeteltük a háztartási készülékekre helyezett ismertetők adatait és esetleges hiányosságait. A címkehasználat ellenőrzésén túl szerettük volna azt is kideríteni, hogy a vásárlók kellő mértékben tájékozottak-e az energiacédulák tartalmát illetően, illetve, hogy figyelembe veszik-e az ott feltüntetett környezetbarát, és energiatakarékossági szempontokat vásárlás során.
A felmérést a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának 17 irodája végezte, az ország 24 településének 150 üzletében. A felmérés során összesen 7239 háztartási gépet vizsgáltunk meg, az alábbi megoszlásban:

Vizsgált gépcsoportok

Összes gép

Összes gép Vas megyében

Hűtő/fagyasztó

3 050

408

Mosógép

2 389

253

Villanytűzhely

841

65

Mosogatógép

759

73

Mosó-, szárítógép

134

14

Légkondicionáló berendezés

66

10

Összesen:

7 239

823

Ezen háztartási gépek energiacímkézéséből kiderült, hogy a legnagyobb százalékban a légkondicionáló berendezések (mintegy 70%-ban) és a villanytűzhelyek esetében (mintegy 25%) a felmérést végzők egyáltalán nem találtak energiacímkét.
Ezen kívül a többi háztartási gép esetében is (mosogatógép, mosógép, mosó/szárítógép, hűtő/fagyasztó) 10-15%-nál nem található meg az energiacímkézés.
De vajon, ahol megtalálható, ott figyelembe veszik-e a boltba betérők az energiahatékonysági besorolást a vásárlás alkalmával?
A felmérés alapján megállapítható, hogy a nagy többség szem előtt tartja a háztartási gépek energiahatékonysági besorolását. A lakosság zöme azért rájött, hogy az esetleg drágább, jobb energiahatékonysági besorolási osztályú gépek vásárlásával az üzemeltetés során előbb vagy utóbb költséget takaríthat meg.
Szintén felmérésre került az is, hogy az eladók mennyire tudják tájékoztatni a vásárlókat a háztartási gépek energiahatékonyságáról, műszaki adatairól. Kiderült számunkra, hogy az eladók kitűnően tájékozottak ezen a téren, és ez fontos a vevő szempontjából is.
Néhány érdekességre is sor került az üzletlátogatások során. Az ország nyugati felén előfordult, hogy euróban volt az ár feltüntetve, és a felmérést végzőt németül szólították meg.
Természetesen volt nem egy olyan eset is, amikor nem engedték a felmérés elvégzését. Szombathelyen - meglepő módon - érdeklődéssel fogadták a környezetvédő szervezetek kezdeményezését és vizsgálati szándékát. A legtöbb esetben a felmérés eredményére vonatkozóan kérték a visszajelzést és a tájékoztatást.
Több esetben volt látható a vasi megyeszékhelyen is, hogy a biankó címkére ráragasztott adatok elcsúsztak, így könnyen megtévesztőek lehetnek a rajta feltüntetett adatok.
Az országos felmérés eredményeit látva, általánosságban megállapítható, csak az üzleten múlik, hogyan vannak felcímkézve a termékek. A címke viszont önmagában édeskevés ahhoz, hogy korrekt tájékoztatást kapjon a vevő. Például: Mi az, hogy szabványos teríték? Hány tagú családra vonatkozik? Miért van ott a címkén, hogy a tényleges energiafogyasztás a feltüntetett értéktől eltérő? Mitől függ? Milyen esetekben?, stb. A „multik” eladóiból többnyire hiányzik a kereskedői szellemiség és egyes esetekben a szakértelem, míg a kisboltokban gyakran segítőkészebbek, tájékozottabbak az eladók (akik sokszor egy személyben maguk a tulajdonosok is).

Kósi Anita

 

 

Vendégkönyv

[Híreink] [Programjaink] [Környezeti nevelés] [Természet és kultúra] [Természetvédelem] [Környezetvédelem] [Fenntartható élelmiszerfogyasztás] [Civil együttműködés, érdekképviselet]