Kerekerdő Alapítvány
www.kerekerdo.org
Rólunk Elérhetőségeink Partnereink Információk Rendezvényeink Szolgáltatásaink
BIO és még BIObb

Legyen jó Önmagához és a környezethez!

 

Ma egyre több ember érzi úgy szerte a világon, hogy  életmódjával, táplálkozásával saját maga és családja egészségén kívül tágabb környezete iránt is  felelősséggel tartozik. Ma már léteznek minősítési rendszerek, védjegyek, melyek garantálják, hogy az adott termék összetétele, előállítása bizonyos kritériumoknak megfelelt. De ezek a rendszerek sem törődnek a befektetett energiával, a gépekhez használt üzemanyag mennyiségével, a szállítás okozta környezetterheléssel, de még a csomagolás, kiszerelés módjaival, anyagaival sem. Miközben a BIO, ÖKO afféle varázsszó lett, mellyel a téma iránt fogékony emberek figyelmét lehet felkelteni, nem könnyű eligazodni a különböző termékek dzsungelében.

 Valószínűleg a teljesen biztosan arról a termékről, élelmiszerről tudható, hogy miből készült, milyen körülmények között, milyen energiafelhasználás, gépesítettség mellett jött létre, amit az ember maga termelt. Adott a lehetőség, hogy a mindenkori tudásunk szerint ez a lehető legkörnyezetbarátabb és a lehető legegészségesebb legyen. Persze többnyire nem adatik meg mindenkinek, hogy maga termelje meg a szükséges élelmet. Bár egy kis zöldség, hagyma, retek egy lakótelepi panellakás erkélyén is megterem, többnyire mégis más, mások termelik meg helyettünk a szükséges betevőt. Csaknem biztosra mehetünk, ha van ismerősünk, szomszédunk, rokonunk, akinek a termelői munkáját ismerjük és megbízunk benne. Tudjuk, hogy a nagypapa  almája szilvája  biztosan nem permetezett, hogy a szomszéd mániákus biokertész és finom a salátája. Ez a helyzet lehet az egyik szélső, minden bizonnyal, a legpozitívabb  stáció, a teljes felelősséggel vállalható egészséges és környezetbarát életmód felé vezető úton. A másik véglet, az, amikor a rohanó nagyvárosi életmód mellett, csak arra telik, hogy valamelyik szupermarketben az élelem sztrádák, zöldség és gyümölcs máglyák, meg italvárak között,összekapkodjuk, ami kell, lehetőleg akciósat. Aztán kitoljuk az autóhoz és beöntjük a csomagtartóba, otthon pedig begyömöszöljük a hűtőbe. A két szélső lehetőség között persze rengeteg az alternatíva. Szinte mindig  van, olyan lehetőség, olyan vásárlás, olyan fogyasztás, amelynél, van jobb, egészségesebb, környezetbarátabb. Minden terméknél, van jobb és nem feltétlenül drágább. Ehhez azonban az első lépés egyfajta igényesség, figyelmesség, tudatosság, vásárlási és fogyasztási szokásainknál, de a konkrét étkezéseknél  is egyaránt.. 

 

Gyöngyössy Péter

Vendégkönyv

[Híreink] [Programjaink] [Környezeti nevelés] [Természet és kultúra] [Természetvédelem] [Környezetvédelem] [Fenntartható élelmiszerfogyasztás] [Civil együttműködés, érdekképviselet]