Kerekerdő Alapítvány
www.kerekerdo.org
Rólunk Elérhetőségeink Partnereink Információk Rendezvényeink Szolgáltatásaink
A Kerekerdő Alapítvány november havi programja

Jeles napok, rendezvények, rendezvénysorozatok

 

November 17. csütörtök   A kerek világ kicsiben:   Japán Est 

Ha a szigetek északabbra feküdnének, vagy nem volnának megáldva annyi hófödte hegycsúccsal, folyóval és termékeny síksággal, soha nem honosodhatott volna meg a rizstermesztés. Ha távolabb terülne el az ázsiai kontinenstől, akkor nem érték volna el az erőteljes kínai és koreai hatások. Ha közelebb helyezkedne el Kínához, az kultúrájának különbözőségét, eredetiségét csorbította volna. A jellegzetes civilizációt évezredeken át csiszolta  az ország fekvése, éghajlata, természeti lehetőségeinek összessége. Ők mégsem kételkedtek földrajzilag kedvező helyzetükben egy percre sem, abban hogy az esetenkénti földrengések, vulkánkitörések és forgószelek ellenére nagylelkű volt hozzájuk a teremtés.

Japán a Föld egyik legkülönlegesebb országa. A felkelő Nap hazájának különlegességét, egyedülállóságát kívánjuk bemutatni, természeti értékeiből, ősi és mai hagyományaiból, művészetéből és étkeiből Vendégeinknek ízelítőt adni.

 

 

Rendszeres programok, előadássorozatok

 

Környezeti nevelés (sorozatok, rendhagyó tanórák óvodás, illetve iskolás csoportoknak)

 

Ökosuli

Rendhagyó természetismereti óra egy élő múzeumban 

Az Ökosulit a Kerekerdő Alapítvány hét évvel ezelőtt indította útjára a Kámoni Arborétumban. A program jó lehetőség az iskolai tananyaghoz (Az erdő, A vízpart, Növények, Állatok Tájékozódás, Időjárás, stb.) kapcsolódó élményszerű tapasztalatok megszerzésére, gyakorlatias ismeretek elsajátítására, a fajfelismerések gyakoroltatására, a tevékenykedtetésre. Alkalmat ad arra is, hogy a természetben helyes magatartási szabályokat, az élővilág megtapasztalásának lehetőségeit, az egyszerűbb vizsgálati módszereket kipróbálhassák a gyerekek.

Bár az arborétum maga mesterségesen kialakított terület, a létrehozása óta eltelt évtizedek alatt, mára számos természeti értékkel rendelkező helyszínné vált. Sok növényritkaság mellett, hazánk jellegzetes fái, cserjéi is megtalálhatók itt. A kialakított tavakban, árkokban gazdag vízi, vízparti növényzet és állatvilág jellemző. Az arborétum rengeteg madárnak szolgál táplálkozó-, és lakóhelyként.

Minden évszak más-más élményt tartogat. Ősszel a színpompás lombsátor, a rengeteg levél és termés gyűjtése, télen a madarak etetése, közelről való megfigyelése, tavasszal pedig a kora tavaszi növények virágpompája, az éledő természet nyújt maradandó élményeket.

A rendhagyó természetismereti órákat elsősorban alsó tagozatos osztályoknak, napközis csoportoknak ajánljuk. Főként azoknak, akik vállalják, hogy legalább évszakonként részt vesznek a foglalkozásokon, így is nyomon követve a természetben bekövetkező változásokat.

A foglalkozások időpontja: előzetes egyeztetés alapján délelőtt és délutáni időpontokban is.

Időtartalma: 1,5-2 óra

Részvételi díj: 50 Ft/fő

 

Kukalógia - tudományoskodás a szemét körül

Hulladékproblémával foglalkozó sorozat óvodás és iskolás (alsó, illetve igény szerint felső tagozatos) csoportoknak.

Miből készítették hajdanán a papírt? Milyen természetes alapanyagú textíliák vannak? Hogyan kapcsolódik egymáshoz a homok és az üveg? Hová tegyük ezeket az anyagokat, ha már nem használjuk? Mik tartoznak a veszélyes hulladékok közé? Hogyan készíthető komposzt? Ezekre és még sok más kérdésre is válasz kapható a foglalkozásokon, amelyeken nyomon követjük az egyes hulladékfajták (papír, rongy, műanyag, üveg, fém, szerves hulladék, veszélyes hulladék) útját a keletkezéstől a szemétdombig, sőt még azon túl is.

Minden foglalkozást kézműves tevékenység egészít ki.

A foglalkozások időpontja: havonta változó témával, előzetes egyeztetés alapján.

Időtartam: 60 perc

Részvételi díj: 100 Ft/fő

Vezeti: Gyöngyössy Péterné Kemény Katalin és Kósi Anita

A novemberi foglalkozások témája: a textilhulladék.

Időpontjuk: előzetes jelentkezés alapján.

Helyszíne lehet Alapítványunk központja (Ökocella Szombathely, Kőszegi u. 3., hátul az udvarban), de tetszés szerint akár iskolai tanórán, vagy szakkör keretein belül is megvalósítható.

 

Történelmi mindennapok (rendhagyó történelem órák)

Hat foglalkozásból álló sorozat a régi korok emberének mindennapjairól.

Tervezett témák az ünnepekhez, és környezetvédelmi jeles napokhoz kapcsolódóan: Takarítási Világnap - „Háziasszonyok tükre - egy kis takarítástörténelem’;

„Ne vásárolj semmit” Nap - „Cserebere Shopping, avagy egy kis vásárlástörténet”; Karácsonyi ünnepkör - „Korok ajándékai, az ajándékozás kora”;

Víz Világnapja - „Vizes-bajos dolgaink” (ivóvíz - szennyvíz – tisztálkodás),.

Húsvét - „Szegény vacsorák, gazdag lakomák - étkezéstörténet”;

Föld Világnapja - „Földfordulások”

A foglalkozásokra iskolás csoportok jelentkezését várjuk.

A foglalkozások célja az életmód bemutatásán túl, a régi és a mai eszközök, anyagok, technikák összehasonlítása, mi az, ami természetesebb, környezetbarátabb, de ma is használható, kivitelezhető. Mert nem minden rossz, ami régi!

A háborúk és a politikai manőverek között a régi kor embere is lakott valahol, takarított, ajándékozott, csillapította éhségét, és egyéb szükségleteit is elvégezte.

A történelemkönyvek oldalain mindezekről kevés szó esik, pedig a hétköznapoknak akár sorsfordító hatása is lehet. Érdemes kutakodni?

A foglalkozások időpontja: havonta változó témával - előzetes egyeztetés alapján.

Részvételi díj: 100 Ft/fő

Vezeti: Gyöngyössy Péterné Kemény Katalin és Kósi Anita

Időpontjuk: előzetes jelentkezés alapján.

Helyszíne lehet Alapítványunk központja (Ökocella Szombathely, Kőszegi u. 3., hátul az udvarban), de tetszés szerint akár iskolai tanórán, vagy szakkör keretein belül is megvalósítható.

A novemberi foglalkozások témája a „Ne vásárolj semmit” Naphoz kapcsolódik: „Cserebere Shopping, avagy egy kis vásárlástörténet”.

„Én elmentem a vásárba fél pénzzel”. Milyen portékát vásárolhattam? Hogyan vittem haza? Nylonszatyor mélyére vagy a kis szürke Füles hátára tettem? Mindent vettem, amire a kofa megpróbált rábeszélni, vagy csak a legszükségesebbet, és persze mézeskalácsot a gyerekeknek?

Hol és hogyan vásároltak régen az emberek? Ki az a kereskedő és mit árul a szatócs? Hasonlítanak-e a mai áruházak a legelső boltokra, üzletekre? Hogyan vásárolunk ma? Van-e mit javítanunk szokásainkon?

  

Zöld-Őr-Szem 

Zöld - fontos, hogy Földünk minél természetesebben, tisztábban, egészségesebben, érintetlenebbül maradjon.

Őr - fontos, hogy vigyázzunk, hogy életünket minél környezetbarátabb módon éljük.

Szem - fontos, hogy minél éberebbek legyünk, figyeljünk, mit tehetünk környezetünkért otthon, az óvodában, az iskolában.

Hat foglalkozásból álló, környezetbarát otthonnal, életvitellel foglalkozó sorozat, óvodás és iskolás csoportoknak.

Tervezett témák: Vizes dolgok, Fűtés, Világítás, Mindennapi apróságok, Közlekedés, Táplálkozás.

Egy gyermek is nagyon sokat tehet a Földért, környezetünkért. A vízkészlet, az energia, a gépkocsi takarékos használata, a körültekintő étkezés könnyen végrehajtható feladat, csak sokszor idegenkedünk tőlük, vagy túl kényelmesek vagyunk.

A sorozat ötleteket, egyszerűen megvalósítható praktikákat, fortélyokat vesz sorra, játékos foglalkozások keretében.

A foglalkozások időpontja: havonta változó témával - előzetes egyeztetés alapján.

Időtartam: 60 perc

Részvételi díj: 100 Ft/fő

Vezeti: Gyöngyössy Péterné Kemény Katalin és Kósi Anita

Időpontjuk: előzetes jelentkezés alapján.

Helyszíne lehet Alapítványunk központja (Ökocella Szombathely, Kőszegi u. 3., hátul az udvarban), de tetszés szerint akár iskolai tanórán, vagy szakkör keretein belül is megvalósítható.

A novemberi foglalkozások témája a Világítás.

Mennyire voltak „fényesek” a korábbi történeti korok? Mivel és hogyan világított az ember a villanykörte feltalálása előtt? Ki vagy mi van a villanykapcsolóban?  Miért „ég a lámpa”? Hogyan takarékoskodjunk a vezetékes fénnyel, a világítással? Mindezekre a kérdésekre keressük a választ a játékos foglalkozás során.

 

Szakkörök, klubok

 

Nagyanyáink nyomdokán

kézműves és életmód-történeti klub felnőtteknek

Dédanyáink, nagyanyáink makulátlan háztartása, illatos süteményei, keményített kézimunkái, amelyekről ma szinte csak regényekben olvashatunk, mindig nosztalgiát ébresztenek, valamiféle csillapíthatatlan vágyat, hogy talán mi is…

Az egyes foglalkozásokon kipróbálhatók régi hagyományos kézműves technikák (nemezelés, fonás, szövés, hímzés, gyertyamártogatás, szalma- és csuhémunkák, gyöngyfűzés, stb.), melyek segítségével ajándékokat, esztétikus használati tárgyakat készíthetünk. Félévente egy előadás színesíti a klub programját, amely elfelejtett praktikákat, életmód-történeti érdekességeket elevenít fel.

Péntekenként 18.00 órai kezdettel, Alapítványunk központjában (Ökocella Szombathely, Kőszegi u. 3., hátul az udvarban).

A foglalkozásokat vezeti: Gyöngyössy Péterné Kemény Katalin.

  4. péntek 18.00 óra:  A nemez II. (játékok)

11. péntek 18.00 óra:  Gyertyakészítés (öntés, mártás)

18. péntek 18.00 óra:  Adventi koszorúkészítés

25. péntek 18.00 óra:  Papírmerítés

Részvételi díj: 500 Ft/alakalom.

A szakkör tevékenységébe bármikor be lehet kapcsolódni.

  

Vendégkönyv

[Híreink] [Programjaink] [Környezeti nevelés] [Természet és kultúra] [Természetvédelem] [Környezetvédelem] [Fenntartható élelmiszerfogyasztás] [Civil együttműködés, érdekképviselet]