Kerekerdő Alapítvány
www.kerekerdo.org
Rólunk Elérhetőségeink Partnereink Információk Rendezvényeink Szolgáltatásaink
A Kerekerdő Alapítvány március havi programja

Rendszeres programok, előadássorozatok

 

Környezeti nevelés (sorozatok, rendhagyó tanórák óvodás, illetve iskolás csoportoknak)

 

11-13.  péntek-vasárnap     

Kora tavaszi erdei iskolai hétvége Körmenden, a Rába árterén

A Kerekerdő Alapítvány stábja tizenkét évvel ezelőtt szerveztemeg az első Erdei iskolai hétvégét. Azóta a program, négy részből álló, sorozattá nőtte ki magát. Ősszel, télen, kora tavasszal és májusban, tehát nagyjából évszakonként kerül sor ilyen természetismereti programra. A sok túrával, játékkal, vetélkedővel megtöltött hétvégék gerincét, olyan kiscsoportos terepi foglalkozások alkotják, amelyek szorosan kapcsolódnak a gondosan kiválasztott helyszín és az adott évszak jellegzetességeihez. Minden hétvégén van madarász és botanikai foglalkozás, de szokott lenni gombaismereti, rovartani, békákkal, hüllőkkel, kőzetekkel, ásványokkal kapcsolatos foglalkozás is. A résztvevők az iskolában tanultakat a természetben szerzett élményszerű tapasztalatokkal mélyíthetik el. A program elősegíti a gyerekek megfigyelőképességének, koncentráló képességének, formaérzékenységének és kreativitásának fejlődését. Bővíti a természettel kapcsolatos ismereteiket (földrajz, biológia, kémia, fizika), fejleszti önállóságukat, állóképességüket, egészségesebbek, edzettebbek lesznek általa.

A kora tavaszi hétvégét hagyományosan a Rába árterében rendezzük meg. Bázisunk a Rába parton álló Halászcsárda-Panzió. A koratavasz először a síkvidéki erdőket hinti meg csodaszép virágaival. Megyénk legjelentősebb tőzikés erdeje a Körmend közelében található Dobogó erdő, ahova a hétvége során most is elzarándokolunk. A résztvevők a Rába-ártér egyéb más jellegzetességeivel is megismerkedhetnek. Kiscsoportos természetismereti foglalkozások során megfigyelhetik a költéshez készülődő madárvilágot, a kora tavaszi növényvilágot és a lassan éledező hüllőket, kétéltűeket.  A foglalkozásokat hozzáértő szakemberek vezetik.

A program időtartama: március 11. (péntek) estétől, március 13. (vasárnap) délutánig.

Szállás: Körmend, Halászcsárda-Panzió

Étkezés: a Halászcsárdában

Utazás: Szombathelyről  autóbusszal, onnan  ugyanígy vissza.

Részvételi díj:   6000 Ft. A legügyesebbek értékes jutalom formájában a részvételi díj egy részét visszanyerhetik, ill. kedvezményjegyeket szerezhetnek a további programokra. Kedvezményeket biztosítunk rendszeres résztvevőinknek.

Jelentkezés: személyesen, vagy telefonon a Kerekerdő Alapítványnál

Jelentkezés az alapítvány központjában: Ökocella 9700 Szombathely Kőszegi u. 3.

Tel.: 94/505-203, 94/500-166, 30/395-6624

 

Ökosuli

Rendhagyó természetismereti óra egy élő múzeumban

Az Ökosulit a Kerekerdő Alapítvány hét évvel ezelőtt indította útjára a Kámoni Arborétumban. A program jó lehetőség az iskolai tananyaghoz (Az erdő, A vízpart, Növények, Állatok Tájékozódás, Időjárás, stb.) kapcsolódó élményszerű tapasztalatok megszerzésére, gyakorlatias ismeretek elsajátítására, a fajfelismerések gyakoroltatására, a tevékenykedtetésre. Alkalmat ad arra is, hogy a természetben helyes magatartási szabályokat, az élővilág megtapasztalásának lehetőségeit, az egyszerűbb vizsgálati módszereket kipróbálhassák a gyerekek.

Bár az arborétum maga mesterségesen kialakított terület, a létrehozása óta eltelt évtizedek alatt, mára számos természeti értékkel rendelkező helyszínné vált. Sok növényritkaság mellett, hazánk jellegzetes fái, cserjéi is megtalálhatók itt. A kialakított tavakban, árkokban gazdag vízi, vízparti növényzet és állatvilág jellemző. Az arborétum rengeteg madárnak szolgál táplálkozó-, és lakóhelyként.

Minden évszak más-más élményt tartogat. Ősszel a színpompás lombsátor, a rengeteg levél és termés gyűjtése, télen a madarak etetése, közelről való megfigyelése, tavasszal pedig a kora tavaszi növények virágpompája, az éledő természet nyújt maradandó élményeket.

A rendhagyó természetismereti órákat elsősorban alsó tagozatos osztályoknak, napközis csoportoknak ajánljuk. Főként azoknak, akik vállalják, hogy legalább évszakonként részt vesznek a foglalkozásokon, így is nyomon követve a természetben bekövetkező változásokat.

A foglalkozások időpontja: előzetes egyeztetés alapján délelőtt és délutáni időpontokban is.

Időtartalma: 1,5-2 óra

Részvételi díj: 50 Ft/fő

 

Kukalógia - tudományoskodás a szemét körül

Hét foglalkozásból álló, hulladékproblémával foglalkozó sorozat óvodás és iskolás (alsó tagozatos) csoportoknak.

Miből készítették hajdanán a papírt? Milyen természetes alapanyagú textíliák vannak? Hogyan kapcsolódik egymáshoz a homok és az üveg? Hová tegyük ezeket az anyagokat, ha már nem használjuk? Mik tartoznak a veszélyes hulladékok közé? Hogyan készíthető komposzt? Ezekre és még sok más kérdésre is válasz kapható a foglalkozásokon, melyeken nyomon követjük az egyes hulladékfajták (papír, rongy, műanyag, üveg, fém, szerves hulladék, veszélyes hulladék) útját a keletkezéstől a szemétdombig, sőt még azon túl is.

Minden foglalkozást kézműves tevékenység egészít ki.

A foglalkozások időpontja: havonta változó témával, előzetes egyeztetés alapján.

Időtartam: 60 perc

Részvételi díj: 100 Ft/fő

Vezeti: Gyöngyössy Péterné Kemény Katalin és Kósi Anita

A márciusi foglalkozások témája: az üveg, (a papír a nagy érdeklődésre való tekintettel továbbra is műsoron).

Időpontjuk: előzetes jelentkezés alapján.

(Igény szerint időpont és bármelyik téma kérhető.)

 

Történelmi mindennapok (rendhagyó történelem órák)

Hat foglalkozásból álló sorozat a régi korok emberének mindennapjairól.

Tervezett témák: „Vizes-bajos dolgaink” (ivóvíz - szennyvíz – tisztálkodás), Világítás, Fűtés, Tárolás és csomagolás, Táplálkozás, A húsvéti tojás régen és ma.

A foglalkozásokra 4-8. osztályos csoportok jelentkezését várjuk.

A foglalkozások célja az életmód bemutatásán túl, a régi és a mai eszközök, anyagok, technikák összehasonlítása, mi az, ami természetesebb, környezetbarátabb, de ma is használható, kivitelezhető. Mert nem minden rossz, ami régi!

A háborúk és a politikai manőverek között a régi kor embere is lakott valahol, fűtött, világított, csillapította éhségét, és egyéb szükségleteit is elvégezte.

A történelemkönyvek oldalain mindezekről kevés szó esik, pedig a hétköznapoknak akár sorsfordító hatása is lehet. Érdemes kutakodni?

A foglalkozások időpontja: havonta változó témával - előzetes egyeztetés alapján.

Részvételi díj: 100 Ft/fő

Vezeti: Gyöngyössy Péterné Kemény Katalin és Kósi Anita

Időpontjuk: előzetes jelentkezés alapján.

(Igény szerint időpont és bármelyik téma kérhető.)

Helyszíne lehet Alapítványunk központja (Ökocella Szombathely, Kőszegi u. 3., hátul az udvarban), de tetszés szerint akár iskolai tanórán, vagy szakkör keretein belül is megvalósítható.

A márciusi foglalkozások témája a tavaszi ünnepre való készülődés:

 

A húsvéti tojás régen és ma

Játékos foglalkozás a húsvéti tojás eredetéről, hozzákapcsolódó hagyományokról, játékokról. Tojásdíszítés hagyományos, természetközeli és modern technikákkal.

Időpontjuk: (előzetes jelentkezés alapján) március 10-25 között.

Helyszíne lehet Alapítványunk központja (Ökocella Szombathely, Kőszegi u. 3., hátul az udvarban) ), de tetszés szerint akár iskolai tanórán, vagy szakkör keretein belül is megvalósítható.

  

Szakkörök, klubok

 

Nagyanyáink nyomdokán

- kézműves és életmód-történeti klub felnőtteknek

Dédanyáink, nagyanyáink makulátlan háztartása, illatos süteményei, keményített kézimunkái, amelyekről ma szinte csak regényekben olvashatunk, mindig nosztalgiát ébresztenek, valamiféle csillapíthatatlan vágyat, hogy talán mi is…

Az egyes foglalkozásokon kipróbálhatók régi hagyományos kézműves technikák.

4. péntek 18.00 óra: Foltos technikák II.

11. péntek 18.00 óra: Húsvéti előkészületek, tojásdíszítési technikák I.

18. péntek 18.00 óra: Húsvéti előkészületek, tojásdíszítési technikák II.

 

Természetismereti túrák gyerekeknek, családoknak

 

13. szombat     

Kakasmandikó túra a Zalalövő-Csöde környéki erdőkben

Zalalövőig vonattal megyünk, utána gyalog Csödéig, majd ugyanígy vissza.

Táv: kb. 8 km

Gyülekező: 9.50-kor a szombathelyi vasútállomáson

Visszaérkezés: 17.24-kor ugyanoda 

Részvételi díj: utiköltség + 200 Ft

Vendégkönyv

[Híreink] [Programjaink] [Környezeti nevelés] [Természet és kultúra] [Természetvédelem] [Környezetvédelem] [Fenntartható élelmiszerfogyasztás] [Civil együttműködés, érdekképviselet]