Kerekerdő Alapítvány
www.kerekerdo.org
Rólunk Elérhetőségeink Partnereink Információk Rendezvényeink Szolgáltatásaink
A Kerekerdő Alapítvány január havi programja

Előadások

 

19. szerda 18.00 óra      

Génmódosított élelmiszerek

Előadó: Tóth Gábor

Az előadás a Kerekerdő Alapítvány 2004. októberében indult Biokampányának újabb állomásaként kerül megrendezésre.

Helyszín: Ökocella, a Kerekerdő Alapítvány természet- és környezetvédelmi központja.

               (Szombathely, Kőszegi u. 3., hátul az udvarban)

 

Rendezvénysorozatok

 

27. csütörtök 18.00 óra  

Szivárványos Esték

„Ha a Föld beteg és pusztulni kezd, akkor a világ összes országából az emberek össze fognak jönni, hogy megmentsék a Földet a szennyeződéstől és a pusztulástól – ezek a Szivárványharcosok (=Rainbow Warriors).

A ’70-es évek közepén a Cree indiántörzs sámánja a Greenpeace-nek a Szivárványharcos megtisztelő címet adta.                                                                                     (www.greenpeace.hu)

 

A Kerekerdő Alapítvány 2005. januárjában induló rendezvénysorozata a spektrum színeihez igazodik, vagyis a szivárvány jelenség hívja életre. Az egyes alkalmak – Ibolya Est, Vörös Est, Narancs Est, Sárga Est, Zöld Est, Kék Est – a természettudomány, természetrajz segítségével színesíti estéinket, festi hangulatainkat. Az Estek témái, meghívott és közreműködő vendégei szorosan kapcsolódnak az Esteknek címet adó színekhez.

Nem mellékes a képző-, zene- és irodalomművészet sem, amelyek majd az Estek mellékszereplőiként „lépnek színre”.

Első bemutatkozó Estünk a Szivárványharcos megtisztelő címét viselő Greenpeace-t látja vendégül.

A jövőben a Magyarországon tevékenykedő környezet- és természetvédelmi szervezetekkel szeretnénk megismertetni a szombathelyi Közönséget, vagyis minden egyes alkalommal más-más hazai zöld egyesületet várnak beszélgetésre Szivárványos Estjeink.

A természet szalagja a szivárvány.

A természetért felelősséget érző és a természetért lelkiismerettel tevő valamennyi személy a szivárvány harcosa.

Helyszín: Ökocella, a Kerekerdő Alapítvány természet- és környezetvédelmi központja.

               (Szombathely, Kőszegi u. 3., hátul az udvarban)

 

Rendszeres programok, előadássorozatok

 

Környezeti nevelés (sorozatok, rendhagyó tanórák óvodás, illetve iskolás csoportoknak)

 

14-16. péntek-vasárnap                     

Téli erdei iskolai hétvége

Sopron és a Fertő környéke

A Kerekerdő Alapítvány stábja tizenegy évvel ezelőtt szerveztemeg az első Erdei iskolai hétvégét. Azóta a program, négy részből álló, sorozattá nőtte ki magát. Ősszel, télen, kora tavasszal és májusban, tehát nagyjából évszakonként kerül sor ilyen természetismereti programra. A sok túrával, játékkal, vetélkedővel megtöltött hétvégék gerincét, olyan kiscsoportos terepi foglalkozások alkotják, amelyek szorosan kapcsolódnak a gondosan kiválasztott helyszín és az adott évszak jellegzetességeihez. Minden hétvégén van madarász és botanikai foglalkozás, de szokott lenni gombaismereti, rovartani, békákkal, hüllőkkel, kőzetekkel, ásványokkal kapcsolatos foglalkozás is. A résztvevők az iskolában tanultakat a természetben szerzett élményszerű tapasztalatokkal mélyíthetik el. A program elősegíti a gyerekek megfigyelőképességének, koncentráló képességének, formaérzékenységének és kreativitásának fejlődését. Bővíti a természettel kapcsolatos ismereteiket (földrajz, biológia, kémia, fizika), fejleszti önállóságukat, állóképességüket, egészségesebbek, edzettebbek lesznek általa.

A Téli hétvégét két helyszínen is meg szoktuk szervezni. Rendszeresen elő szoktunk fordulni a Kőszegi-hegységben és a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban. Az idei télen is a Fertőre indulunk. Sajnos bevált helyünket, az Eszterházy kastélyt felújítják, ezért várhatóan a Nemzeti Park központjában, a Kócsagvárban lesz a szállás. Innen indulva igyekszünk majd minél többet megtapasztalni a környék természeti és kultúrtörténeti látnivalóiból. Ilyenkor több ezres vadlúdcsapatok telelnek a Fertőn, ezért a hajnali libahúzást most sem hagyjuk ki. A téli nádas, vagy a Soproni-hegység erdei is sok látnivalót nyújtanak. A jelentkező gyerekeknek hozzáértő szakemberek segítenek eligazodni a téli természet jelenségei között.

 A program időtartama: január 14. (péntek) estétől, január 16. (vasárnap) délutánig.

Szállás: Sarród, Kócsagvár, vagy a Sopron - Brennberg-völgyi Gyermektábor

Étkezés: helyben 

Utazás: Külön busszal.

Részvételi díj: 6.000.- Ft.

 

Ökosuli

Rendhagyó természetismereti óra egy élő múzeumban

Az Ökosulit a Kerekerdő Alapítvány hét évvel ezelőtt indította útjára a Kámoni Arborétumban. A program jó lehetőség az iskolai tananyaghoz (Az erdő, A vízpart, növények, állatok Tájékozódás, Időjárás, stb.) kapcsolódó élményszerű tapasztalatok megszerzésére, gyakorlatias ismeretek elsajátítására, a fajfelismerések gyakoroltatására, a tevékenykedtetésre. Alkalmat ad arra is, hogy a természetben helyes magatartási szabályokat, az élővilág megtapasztalásának lehetőségeit, az egyszerűbb vizsgálati módszereket kipróbálhassák a gyerekek.

Bár az arborétum maga mesterségesen kialakított terület, létrehozása óta eltelt évtizedek alatt, mára számos természeti értékkel rendelkező helyszínné vált. Sok növényritkaság mellett, hazánk jellegzetes fái, cserjéi is megtalálhatók itt. A kialakított tavakban, árkokban gazdag vízi, vízparti növényzet és állatvilág jellemző. Az arborétum rengeteg madárnak szolgál táplálkozó-, és lakóhelyként.

Minden évszak más-más élményt tartogat. Ősszel a színpompás lombsátor, a rengeteg levél és termés gyűjtése, télen a madarak etetése, közelről való megfigyelése, tavasszal pedig a kora tavaszi növények virágpompája, az éledő természet nyújt maradandó élményeket.

A rendhagyó természetismereti órákat elsősorban alsó tagozatos osztályoknak, napközis csoportoknak ajánljuk. Főként azoknak, akik vállalják, hogy legalább évszakonként részt vesznek a foglalkozásokon, így is nyomon követve a természetben bekövetkező változásokat.

A foglalkozások időpontja: előzetes egyeztetés alapján délelőtt és délutáni időpontokban is.

Időtartalma: 1,5-2 óra

Részvételi díj: 50 Ft/fő

 

Madárkarácsony

(Játékos foglalkozás madarakról, téli madáretetésről óvodásoknak, kisiskolásoknak.)

Mikor beköszönt a tél, a fagyos idő, leesik az első hó, bizony szűkölködnek a madarak. A télen is itt maradó, vagy nálunk telelő madarak szorgalmasan tisztogatják a fákat, keresik az befalazott bábokat, a téli álomban szundikáló lepkéket, bogarakat, csipegetik a bogyókat. Amikor a hótól és jégtől mindehhez nehezebben jutnak hozzá, legyengülnek és elpusztulnak.

Hogyan segíthetünk rajtuk? Miként, miből és hogyan készíthetünk nekik eleséget? Melyek a kertünkben, lakóhelyünk közelében téli vendégként előforduló madarak? Hova függesszük, helyezzük ki az etetőket?

Ezekre és még sok más kérdésekre keressük a választ játékos tevékenységek keretében.

Foglalkozást vezeti: Harkay Gabriella

Időpontja: előzetes telefonos egyeztetés alapján

Részvételi díj: 100 Ft/ fő

Helyszín: lehet az Alapítvány központja (Ökocella Szombathely, Kőszegi u. 3., hátul az udvarban), vagy igény szerint óvodai, iskolai helyszín is.

 

Kukalógia – tudományoskodás a szemét körül

Hét foglalkozásból álló, hulladékproblémával foglalkozó sorozat óvodás és iskolás (alsó tagozatos) csoportoknak.

Miből készítették hajdanán a papírt? Milyen természetes alapanyagú textíliák vannak? Hogyan kapcsolódik egymáshoz a homok és az üveg? Hová tegyük ezeket az anyagokat, ha már nem használjuk? Mik tartoznak a veszélyes hulladékok közé? Hogyan készíthető komposzt? Ezekre és még sok más kérdésre is válasz kapható a foglalkozásokon, melyeken nyomon követjük az egyes hulladékfajták (papír, rongy, műanyag, üveg, fém, szerves hulladék, veszélyes hulladék) útját a keletkezéstől a szemétdombig, sőt még azon túl is.

Minden foglalkozást kézműves tevékenység egészít ki.

A foglalkozások időpontja: havonta változó témával, előzetes egyeztetés alapján.

Időtartam: 60 perc

Részvételi díj: 100 Ft/fő

Vezeti: Gyöngyössy Péterné Kemény Katalin és Kósi Anita

A januári foglalkozások témája: a papír (a nagy érdeklődésre való tekintettel továbbra is műsoron), illetve a rongy.

Időpontjuk:  2005. január 10-től, előzetes jelentkezés alapján.

(Igény szerint időpont és bármelyik téma kérhető.)

 

Történelmi mindennapok (rendhagyó történelem órák)

Hat foglalkozásból álló sorozat a régi korok emberének mindennapjairól.

Tervezett témák: világítás, fűtés, tárolás és csomagolás, vizes dolgok: ivóvíz - szennyvíz - tisztálkodás, építkezés, táplálkozás, ünnepi szokások - néphagyomány - polgári ünnepkultúra.

A foglalkozásokra 4-8. osztályos csoportok jelentkezését várjuk.

A foglalkozások célja az életmód bemutatásán túl, a régi és a mai eszközök, anyagok, technikák összehasonlítása, mi az, ami természetesebb, környezetbarátabb, de ma is használható, kivitelezhető. Mert nem minden rossz, ami régi!

A háborúk és a politikai manőverek között a régi kor embere is lakott valahol, fűtött, világított, csillapította éhségét, és egyéb szükségleteit is elvégezte.

A történelemkönyvek oldalain mindezekről kevés szó esik, pedig a hétköznapoknak akár sorsfordító hatása is lehet.

Érdemes kutakodni?

A foglalkozások időpontja: havonta változó témával – előzetes egyeztetés alapján.

Részvételi díj: 100 Ft/fő

Vezeti: Gyöngyössy Péterné Kemény Katalin és Kósi Anita

A januári foglalkozások témája: A téli ünnepek, hagyományok - régen és ma (2005. január 7-ig), illetve a világítás (2005. január 10-től).

Időpontjuk: előzetes jelentkezés alapján.

(Igény szerint időpont és bármelyik téma kérhető.)

Helyszíne lehet Alapítványunk központja (Ökocella Szombathely, Kőszegi u. 3., hátul az udvarban), de tetszés szerint akár iskolai tanórán, vagy szakkör keretein belül is megvalósítható.

 

Szakkörök, klubok

 

Nagyanyáink nyomdokán

- kézműves és életmód-történeti klub felnőtteknek

Dédanyáink, nagyanyáink makulátlan háztartása, illatos süteményei, keményített kézimunkái, amelyekről ma szinte csak regényekben olvashatunk, mindig nosztalgiát ébresztenek, valamiféle csillapíthatatlan vágyat, hogy talán mi is…

Az egyes foglalkozásokon kipróbálhatók régi hagyományos kézműves technikák.

7. péntek 18.00 óra: Varázslatos gyógynövények.

                                 Előadó: Pásti János.

                                 Az előadást illatbaba készítés egészíti ki.

21. péntek 18.00 óra: Fonási technikák I.

28. péntek 18.00 óra: Fonási technikák II.

 

Természetismereti túrák gyerekeknek, családoknak

 

22. szombat  

Téli túra a szőcei tőzegmoháshoz, a nyári szénagyűjtő táborok helyszínére.

Gyülekező: 10.00 órakor szombathelyi Vasútállomáson.

Érkezés: 17.24 -kor ugyanoda.

Részvételi díj: 500.- Ft

Túravezető: Gyöngyössy Péter

 

 

Vendégkönyv

[Híreink] [Programjaink] [Környezeti nevelés] [Természet és kultúra] [Természetvédelem] [Környezetvédelem] [Fenntartható élelmiszerfogyasztás] [Civil együttműködés, érdekképviselet]