Kerekerdő Alapítvány
www.kerekerdo.org
Rólunk Elérhetőségeink Partnereink Információk Rendezvényeink Szolgáltatásaink
A Kerekerdő Alapítvány december havi programja

Kiállítás

 

December 1. szerda

Komposztáljunk!

- A komposztálás hasznosságáról -

A kiállított tablók és képek a komposztálást, vagyis a szerves hulladék legtermészetesebb hasznosítását mutatják be.

Helyszín: Ökocella, a Kerekerdő Alapítvány természet- és környezetvédelmi központja.

               Szombathely, Kőszegi u. 3.

A kiállítás megtekinthető: 2004. december 1-12.

Iskolás csoportoknak a kiállításhoz kapcsolódóan ajánljuk a Kukalógia - tudományoskodás a szemét körül c. előadássorozatunkból a szerves hulladék témájában született foglalkozást.

 

12. vasárnap

Karácsony természetesen

Játékok természetes anyagokból

Mi a Karácsony? Rohanás, kapkodás, utolsó pillanatban megvett ajándékok, túlköltekezés, fáradtság… Csillogó műanyag girlandok, gömbök, csomagoló papírok arzenálja - rengeteg szemét, és még több szemét…

Karácsonykor elsősorban a gyerekeknek akarunk kedveskedni, ehhez kívánunk ötleteket adni kézműves technikákkal, természetes anyagokból készült játékok bemutatásával, műanyag- és csomagolásmentesen.

Megnyitó: december 12-én. Advent harmadik vasárnapján 18.00 órakor, gyertyagyújtással.

Helyszín: Ökocella, a Kerekerdő Alapítvány természet- és környezetvédelmi központja.

               Szombathely, Kőszegi u. 3.

A kiállítás megtekinthető: 2004. december 12 - 2005. január 6.

 

 

Rendszeres programok, előadássorozatok

 

Környezeti nevelés (sorozatok, rendhagyó tanórák óvodás, illetve iskolás csoportoknak)

 

Ökosuli

Rendhagyó természetismereti óra egy élő múzeumban

Az Ökosulit a Kerekerdő Alapítvány hét évvel ezelőtt indította útjára a Kámoni Arborétumban. A program jó lehetőség az iskolai tananyaghoz (Az erdő, A vízpart, növények, állatok Tájékozódás, Időjárás, stb.) kapcsolódó élményszerű tapasztalatok megszerzésére, gyakorlatias ismeretek elsajátítására, a fajfelismerések gyakoroltatására, a tevékenykedtetésre. Alkalmat ad arra is, hogy a természetben helyes magatartási szabályokat, az élővilág megtapasztalásának lehetőségeit, az egyszerűbb vizsgálati módszereket kipróbálhassák a gyerekek.

Bár az arborétum maga mesterségesen kialakított terület, létrehozása óta eltelt évtizedek alatt, mára számos természeti értékkel rendelkező helyszínné vált. Sok növényritkaság mellett, hazánk jellegzetes fái, cserjéi is megtalálhatók itt. A kialakított tavakban, árkokban gazdag vízi, vízparti növényzet és állatvilág jellemző. Az arborétum rengeteg madárnak szolgál táplálkozó-, és lakóhelyként.

Minden évszak más-más élményt tartogat. Ősszel a színpompás lombsátor, a rengeteg levél és termés gyűjtése, télen a madarak etetése, közelről való megfigyelése, tavasszal pedig a kora tavaszi növények virágpompája, az éledő természet nyújt maradandó élményeket.

A rendhagyó természetismereti órákat elsősorban alsó tagozatos osztályoknak, napközis csoportoknak ajánljuk. Főként azoknak, akik vállalják, hogy legalább évszakonként részt vesznek a foglalkozásokon, így is nyomon követve a természetben bekövetkező változásokat.

A foglalkozások időpontja: előzetes egyeztetés alapján délelőtt és délutáni időpontokban is.

Időtartalma: 1,5-2 óra

Részvételi díj: 50 Ft/fő

 

Madárkarácsony

(Játékos foglalkozás madarakról, téli madáretetésről óvodásoknak, kisiskolásoknak.)

Mikor beköszönt a tél, a fagyos idő, leesik az első hó, bizony szűkölködnek a madarak. A télen is itt maradó, vagy nálunk telelő madarak szorgalmasan tisztogatják a fákat, keresik az befalazott bábokat, a téli álomban szundikáló lepkéket, bogarakat, csipegetik a bogyókat. Amikor a hótól és jégtől mindehhez nehezebben jutnak hozzá, legyengülnek és elpusztulnak.

Hogyan segíthetünk rajtuk? Miként, miből és hogyan készíthetünk nekik eleséget? Melyek a kertünkben, lakóhelyünk közelében téli vendégként előforduló madarak? Hova függesszük, helyezzük ki az etetőket?

Ezekre és még sok más kérdésre keressük a választ játékos tevékenységek keretében.

Foglalkozást vezeti: Harkay Gabriella

Időpontja: előzetes telefonos egyeztetés alapján

Részvételi díj: 100 Ft/ fő

Helyszín: lehet az alapítvány központja (Ökocella Szombathely, Kőszegi u. 3., hátul az udvarban), vagy igény szerint óvodai, iskolai helyszín is.

 

Kukalógia – tudományoskodás a szemét körül

Hét foglalkozásból álló, hulladékproblémával foglalkozó sorozat óvodás és iskolás (alsó tagozatos) csoportoknak.

Miből készítették hajdanán a papírt? Milyen természetes alapanyagú textíliák vannak? Hogyan kapcsolódik egymáshoz a homok és az üveg? Hová tegyük ezeket az anyagokat, ha már nem használjuk? Mik tartoznak a veszélyes hulladékok közé? Hogyan készíthető komposzt? Ezekre és még sok más kérdésre is válasz kapható a foglalkozásokon, melyeken nyomon követjük az egyes hulladékfajták (papír, rongy, műanyag, üveg, fém, szerves hulladék, veszélyes hulladék) útját a keletkezéstől a szemétdombig, sőt még azon túl is.

Minden foglalkozást kézműves tevékenység egészít ki.

A foglalkozások időpontja: havonta változó témával, előzetes egyeztetés alapján.

Időtartam: 60 perc

Részvételi díj: 100 Ft/fő

Vezeti: Gyöngyössy Péterné Kemény Katalin és Kósi Anita

A decemberi foglalkozások témája: a papír (a nagy érdeklődésre való tekintettel továbbra is műsoron, különösen most, a közeledő a karácsonyi csomagolási lázban), illetve a komposztálható szerves hulladék.

Időpontjuk: előzetes jelentkezés alapján.

(Igény szerint időpont és bármelyik téma kérhető.)

 

Hulladéksuli

Elsősorban felső tagozatos diákoknak ajánlott környezetvédelmi foglalkozás.

Helyszíne, igény szerint, lehet az alapítványunk központja, de bármely iskolai tanórán, vagy szakkör keretein belül is megvalósítható.

A hulladéksuli célja megismertetni a tanulókat a hulladék - szemét fogalmakkal, a hulladék fajtáival, keletkezésének okaival, folyamatával, illetve következményeivel. Ötleteket adunk, hogyan lehet csökkenteni a termelt hulladék mennyiségét otthon és az iskolában. Hallhatnak a gyerekek a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségéről, megvalósítási módjairól, a hulladékhasznosítás otthoni és egyéb lehetőségeiről. Mindeközben kuka-analízis, dobozhajtogatás, hulladékfajták válogatása.

A hulladéksulit kifejezetten a szombathelyi iskolák felső tagozatos diákjainak ajánljuk. Nem titkolt célunk a megyeszékhelyen, ősszel kihelyezésre kerülő szelektív hulladékgyűjtő szigetek megfelelő használatának elsajátítása, jelentőségének tudatosítása. Ezzel is elősegítve a környezettudatos szemlélet mielőbbi kialakulását

Foglalkozások időpontja: előzetes egyeztetés alapján

Időtartam: 45-90 perc

Foglalkozást vezeti: Harkay Gabriella

 

Történelmi mindennapok (rendhagyó történelem órák)

Hat foglalkozásból álló sorozat a régi korok emberének mindennapjairól.

Tervezett témák: világítás, fűtés, tárolás és csomagolás, vizes dolgok: ivóvíz - szennyvíz - tisztálkodás, építkezés, táplálkozás, ünnepi szokások - néphagyomány - polgári ünnepkultúra.

A foglalkozásokra 4-8. osztályos csoportok jelentkezését várjuk.

A foglalkozások célja az életmód bemutatásán túl, a régi és a mai eszközök, anyagok, technikák összehasonlítása, mi az, ami természetesebb, környezetbarátabb, de ma is használható, kivitelezhető. Mert nem minden rossz, ami régi!

A háborúk és a politikai manőverek között a régi kor embere is lakott valahol, fűtött, világított, csillapította éhségét, és egyéb szükségleteit is elvégezte.

A történelemkönyvek oldalain mindezekről kevés szó esik, pedig a hétköznapoknak akár sorsfordító hatása is lehet.

Érdemes kutakodni?

A foglalkozások időpontja: havonta változó témával – előzetes egyeztetés alapján.

Részvételi díj: 100 Ft/fő

Vezeti: Gyöngyössy Péterné Kemény Katalin és Kósi Anita

A decemberi foglalkozások témája: A téli ünnepek, hagyományok - régen és ma.

Időpontjuk: előzetes jelentkezés alapján.

(Igény szerint időpont és bármelyik téma kérhető.)

Helyszíne lehet Alapítványunk központja (Ökocella Szombathely, Kőszegi u. 3., hátul az udvarban), de tetszés szerint akár iskolai tanórán, vagy szakkör keretein belül is megvalósítható.

 

Nagyanyáink nyomdokán

- kézműves és életmód-történeti klub felnőtteknek

Dédanyáink, nagyanyáink makulátlan háztartása, illatos süteményei, keményített kézimunkái, amelyekről ma szinte csak regényekben olvashatunk, mindig nosztalgiát ébresztenek, valamiféle csillapíthatatlan vágyat, hogy talán mi is…

Az egyes foglalkozásokon kipróbálhatók régi hagyományos kézműves technikák.

3. péntek 18.00 óra: Mézeskalács.

                                 Vendégünk: Piszker Ágnes

10. péntek 18.00 óra: Szalmadíszek I.

                                   Vendégünk: Jánosházy Kata

17. péntek 18.00 óra: Szalmadíszek II.

                                   Vendégünk: Jánosházy Kata

Vendégkönyv

[Híreink] [Programjaink] [Környezeti nevelés] [Természet és kultúra] [Természetvédelem] [Környezetvédelem] [Fenntartható élelmiszerfogyasztás] [Civil együttműködés, érdekképviselet]