Kerekerdő Alapítvány
www.kerekerdo.org
Rólunk Elérhetőségeink Partnereink Információk Rendezvényeink Szolgáltatásaink
A Kerekerdő Alapítvány április havi programja

Rendezvénysorozatok, jeles napok, kiállítás

 

14. csütörtök 18.00 óra           

Szivárványos Esték – Ibolya Est

A Kerekerdő Alapítvány 2005. januárjában indított rendezvénysorozata a spektrum színeihez igazodik, vagyis a szivárvány jelenség hívta életre. Az egyes alkalmak – Ibolya Est, Vörös Est, Narancs Est, Sárga Est, Zöld Est, Kék Est – a természettudomány, természetrajz segítségével színesítik estéinket, festik hangulatainkat. Az Estek témái, meghívott és közreműködő vendégei szorosan kapcsolódnak az Esteknek címet adó színekhez.

Nem mellékes a képző-, zene- és irodalomművészet sem, amelyek az Estek mellékszereplőiként „lépnek színre”.

Első bemutatkozó Estünk a Szivárványharcos címet viselő Greenpeace-t látta vendégül. Ezúttal Dr Landgrafné Dr Mózer Ibolya történész, a Berzsenyi Dániel Főiskola Történettudomány Tanszékének vezetője tart előadást, amelyből megtudhatjuk, milyen volt ember és természet kapcsolata az ókorban. Molnár László kémia-fizika szakos tanár láthatóvá teszi kis időre az ultraibolya fényt, míg Pintér Anikó ibolyaillatú népdalcsokrot nyújt át a Közönségnek.

Helyszín: Ökocella, a Kerekerdő Alapítvány természet- és környezetvédelmi központja.

               (Szombathely, Kőszegi u. 3., hátul az udvarban).

 

22. péntek 17.00 óra                             

Élő folyónk a Rába

a Rába természeti értékeiről rendezett fotókiállítás a Föld Világnapja alkalmából

Sokan csak akkor találkoznak vele, ha autóval vagy vonaton átsuhannak valamelyik hídon. Nem kevesen ígéretes horgászvízként tisztelik.  Mások izgalmas vízitúra útvonalként tartják számon. Sajnos vannak olyanok is, akik csak, a minden szemetet és szennyet elnyelni képes folyót látják benne.

Sokáig csak néhány megszállott tudós mondogatta, hogy a Rába jelentős természeti értékünk. Ma már egy jelentős szakasza az Őrségi Nemzeti Park része, és teljes hazai szakasza Natura 2000 terület, azaz része az Európai Unió ökológiai hálózatának

A Kerekerdő Alapítvány arra vállalkozott, hogy összeállít egy olyan kiállítási anyagot, mely a Rába kevésbé ismert arcait, természeti ritkaságait, jellemző növény és állatvilágát mutatja be természetfotók segítségével. A közel tucatnyi természetfotós, többmint 60 képét bemutató kiállítás, először a Kerekerdő Alapítvány központjában nyílik meg, de utána vándorútra indul iskolákba, művelődési házakba, hogy minél több, Rába-menti településen hívja fel a figyelmet a természet értékeinek védelmére.

 

A kiállítás helye: a Kerekerdő Alapítvány Környezet és Természetvédelmi Központja,

                             Ökocella, Szombathely, Kőszegi u. 3.

A kiállítást megnyitja: dr Szinetár Csaba főiskolai tanár

A kiállítás megtekinthető: 2005. április 22 – május 09-ig. Hétfőtől péntekig 10.00-16.00 óra között.

 

Rendszeres programok, előadássorozatok

 

Környezeti nevelés (sorozatok, rendhagyó tanórák óvodás, illetve iskolás csoportoknak)

 

Ökosuli

Rendhagyó természetismereti óra egy élő múzeumban

Az Ökosulit a Kerekerdő Alapítvány hét évvel ezelőtt indította útjára a Kámoni Arborétumban. A program jó lehetőség az iskolai tananyaghoz (Az erdő, A vízpart, Növények, Állatok Tájékozódás, Időjárás, stb.) kapcsolódó élményszerű tapasztalatok megszerzésére, gyakorlatias ismeretek elsajátítására, a fajfelismerések gyakoroltatására, a tevékenykedtetésre. Alkalmat ad arra is, hogy a természetben helyes magatartási szabályokat, az élővilág megtapasztalásának lehetőségeit, az egyszerűbb vizsgálati módszereket kipróbálhassák a gyerekek.

Bár az arborétum maga mesterségesen kialakított terület, a létrehozása óta eltelt évtizedek alatt, mára számos természeti értékkel rendelkező helyszínné vált. Sok növényritkaság mellett, hazánk jellegzetes fái, cserjéi is megtalálhatók itt. A kialakított tavakban, árkokban gazdag vízi, vízparti növényzet és állatvilág jellemző. Az arborétum rengeteg madárnak szolgál táplálkozó-, és lakóhelyként.

Minden évszak más-más élményt tartogat. Ősszel a színpompás lombsátor, a rengeteg levél és termés gyűjtése, télen a madarak etetése, közelről való megfigyelése, tavasszal pedig a kora tavaszi növények virágpompája, az éledő természet nyújt maradandó élményeket.

A rendhagyó természetismereti órákat elsősorban alsó tagozatos osztályoknak, napközis csoportoknak ajánljuk. Főként azoknak, akik vállalják, hogy legalább évszakonként részt vesznek a foglalkozásokon, így is nyomon követve a természetben bekövetkező változásokat.

A foglalkozások időpontja: előzetes egyeztetés alapján délelőtt és délutáni időpontokban is.

Időtartalma: 1,5-2 óra

Részvételi díj: 50 Ft/fő

 

Kukalógia - tudományoskodás a szemét körül

Hét foglalkozásból álló, hulladékproblémával foglalkozó sorozat óvodás és iskolás (alsó tagozatos) csoportoknak.

Miből készítették hajdanán a papírt? Milyen természetes alapanyagú textíliák vannak? Hogyan kapcsolódik egymáshoz a homok és az üveg? Hová tegyük ezeket az anyagokat, ha már nem használjuk? Mik tartoznak a veszélyes hulladékok közé? Hogyan készíthető komposzt? Ezekre és még sok más kérdésre is válasz kapható a foglalkozásokon, melyeken nyomon követjük az egyes hulladékfajták (papír, rongy, műanyag, üveg, fém, szerves hulladék, veszélyes hulladék) útját a keletkezéstől a szemétdombig, sőt még azon túl is.

Minden foglalkozást kézműves tevékenység egészít ki.

A foglalkozások időpontja: havonta változó témával, előzetes egyeztetés alapján.

Időtartam: 60 perc

Részvételi díj: 100 Ft/fő

Vezeti: Gyöngyössy Péterné Kemény Katalin és Kósi Anita

Az áprilisi foglalkozások témája: a műanyag hulladék.

Időpontjuk: előzetes jelentkezés alapján, 2005. április 10-től.

 

Történelmi mindennapok (rendhagyó történelem órák)

Hat foglalkozásból álló sorozat a régi korok emberének mindennapjairól.

Tervezett témák: „Vizes-bajos dolgaink” (ivóvíz - szennyvíz – tisztálkodás), Világítás, Fűtés, Tárolás és csomagolás, Táplálkozás, A húsvéti tojás régen és ma.

A foglalkozásokra 4-8. osztályos csoportok jelentkezését várjuk.

A foglalkozások célja az életmód bemutatásán túl, a régi és a mai eszközök, anyagok, technikák összehasonlítása, mi az, ami természetesebb, környezetbarátabb, de ma is használható, kivitelezhető. Mert nem minden rossz, ami régi!

A háborúk és a politikai manőverek között a régi kor embere is lakott valahol, fűtött, világított, csillapította éhségét, és egyéb szükségleteit is elvégezte.

A történelemkönyvek oldalain mindezekről kevés szó esik, pedig a hétköznapoknak akár sorsfordító hatása is lehet. Érdemes kutakodni?

A foglalkozások időpontja: havonta változó témával - előzetes egyeztetés alapján.

Részvételi díj: 100 Ft/fő

Vezeti: Gyöngyössy Péterné Kemény Katalin és Kósi Anita

Időpontjuk: előzetes jelentkezés alapján.

(Igény szerint időpont és bármelyik téma kérhető.)

Helyszíne lehet Alapítványunk központja (Ökocella Szombathely, Kőszegi u. 3., hátul az udvarban), de tetszés szerint akár iskolai tanórán, vagy szakkör keretein belül is megvalósítható.

 

Szakkörök, klubok

 

Nagyanyáink nyomdokán

- kézműves és életmód-történeti klub felnőtteknek

Dédanyáink, nagyanyáink makulátlan háztartása, illatos süteményei, keményített kézimunkái, amelyekről ma szinte csak regényekben olvashatunk, mindig nosztalgiát ébresztenek, valamiféle csillapíthatatlan vágyat, hogy talán mi is…

Az egyes foglalkozásokon kipróbálhatók régi hagyományos kézműves technikák.

Péntekenként 18.00 órai kezdettel, Alapítványunk központjában (Ökocella Szombathely, Kőszegi u. 3., hátul az udvarban).

 

Természetismereti túrák gyerekeknek, családoknak

 

30. szombat    

Kockásliliom túra a Bükksi rétre

Csákánydoroszlóig vonattal, utána gyalog.

Táv: kb. 10 km.

Gyülekező: 9.50-kor a szombathelyi vasútállomáson.

Visszaérkezés: 17.24-kor ugyanoda.

Részvételi díj: utiköltség + 200 Ft.

Vendégkönyv

[Híreink] [Programjaink] [Környezeti nevelés] [Természet és kultúra] [Természetvédelem] [Környezetvédelem] [Fenntartható élelmiszerfogyasztás] [Civil együttműködés, érdekképviselet]