Kerekerdő Alapítvány
www.kerekerdo.org
Rólunk Elérhetőségeink Partnereink Információk Rendezvényeink Szolgáltatásaink
A Kerekerdő Alapítvány május havi programja

Rendszeres programok, előadássorozatok

 

Környezeti nevelés (sorozatok, rendhagyó tanórák óvodás, illetve iskolás csoportoknak)

 

Ökosuli - Rendhagyó természetismereti óra egy élő múzeumban.

Az Ökosulit a Kerekerdő Alapítvány hét évvel ezelőtt indította útjára a Kámoni Arborétumban. A program jó lehetőség az iskolai tananyaghoz (Az erdő, A vízpart, Növények, Állatok Tájékozódás, Időjárás, stb.) kapcsolódó élményszerű tapasztalatok megszerzésére, gyakorlatias ismeretek elsajátítására, a fajfelismerések gyakoroltatására, a tevékenykedtetésre. Alkalmat ad arra is, hogy a természetben helyes magatartási szabályokat, az élővilág megtapasztalásának lehetőségeit, az egyszerűbb vizsgálati módszereket kipróbálhassák a gyerekek.
Bár az arborétum maga mesterségesen kialakított terület, a létrehozása óta eltelt évtizedek alatt, mára számos természeti értékkel rendelkező helyszínné vált. Sok növényritkaság mellett, hazánk jellegzetes fái, cserjéi is megtalálhatók itt. A kialakított tavakban, árkokban gazdag vízi, vízparti növényzet és állatvilág jellemző. Az arborétum rengeteg madárnak szolgál táplálkozó-, és lakóhelyként.
Minden évszak más-más élményt tartogat. Ősszel a színpompás lombsátor, a rengeteg levél és termés gyűjtése, télen a madarak etetése, közelről való megfigyelése, tavasszal pedig a kora tavaszi növények virágpompája, az éledő természet nyújt maradandó élményeket.
A rendhagyó természetismereti órákat elsősorban alsó tagozatos osztályoknak, napközis csoportoknak ajánljuk. Főként azoknak, akik vállalják, hogy legalább évszakonként részt vesznek a foglalkozásokon, így is nyomon követve a természetben bekövetkező változásokat.
A foglalkozások időpontja: előzetes egyeztetés alapján délelőtt és délutáni időpontokban is.
Időtartalma: 1,5-2 óra
Részvételi díj: 50 Ft/fő.Kukalógia - tudományoskodás a szemét körül

Hulladékproblémával foglalkozó sorozat óvodás és iskolás (alsó, illetve igény szerint felső tagozatos) csoportoknak.
Miből készítették hajdanán a papírt? Milyen természetes alapanyagú textíliák vannak? Hogyan kapcsolódik egymáshoz a homok és az üveg? Hová tegyük ezeket az anyagokat, ha már nem használjuk? Mik tartoznak a veszélyes hulladékok közé? Hogyan készíthető komposzt? Ezekre és még sok más kérdésre is válasz kapható a foglalkozásokon, amelyeken nyomon követjük az egyes hulladékfajták (papír, rongy, műanyag, üveg, fém, szerves hulladék, veszélyes hulladék) útját a keletkezéstől a szemétdombig, sőt még azon túl is.
Minden foglalkozást kézműves tevékenység egészít ki.
A foglalkozások időpontja: havonta változó témával, előzetes egyeztetés alapján.
Időtartam: 60 perc
Részvételi díj: 100 Ft/fő
Vezeti: Gyöngyössy Péterné Kemény Katalin és Kósi Anita
A májusi foglalkozások témája: a fém.
Időpontjuk: előzetes jelentkezés alapján.
Helyszíne lehet Alapítványunk központja (Ökocella Szombathely, Kőszegi u. 3., hátul az udvarban), de tetszés szerint akár iskolai tanórán, vagy szakkör keretein belül is megvalósítható.

 

26-27-28. péntek-szombat-vasárnap

Májusi erdei iskolai hétvége - Őrség: Szalafő

A Kerekerdő Alapítvány stábja tizenkét évvel ezelőtt szervezte meg az első Erdei iskolai hétvégét. Azóta a program négy részből álló sorozattá nőtte ki magát. Ősszel, télen, kora tavasszal és májusban, tehát nagyjából évszakonként kerül sor ilyen természetismereti programra. A sok túrával, játékkal, vetélkedővel megtöltött hétvégék gerincét, olyan kiscsoportos terepi foglalkozások alkotják, amelyek szorosan kapcsolódnak a gondosan kiválasztott helyszín és az adott évszak jellegzetességeihez. Minden hétvégén van madarász és botanikai foglalkozás, de szokott lenni gombaismereti, rovartani, békákkal, hüllőkkel, kőzetekkel, ásványokkal kapcsolatos foglalkozás is. A résztvevők az iskolában tanultakat a természetben szerzett élményszerű tapasztalatokkal mélyíthetik el. A program elősegíti a gyerekek megfigyelőképességének, koncentráló képességének, formaérzékenységének és kreativitásának fejlődését. Bővíti a természettel kapcsolatos ismereteiket (földrajz, biológia, kémia, fizika), fejleszti önállóságukat, állóképességüket, egészségesebbek, edzettebbek lesznek általa.
A „nyár előn”, májusban hagyományosan az Őrségben rendezzük meg a hétvégét. Bázisunk ezúttal Szalafőn lesz a Kultúrházban. A május az Őrségben a virágzó, rovaroktól zsongó rétek világa. Az őrségi gyantaillatú erdők, titokzatos lápok és a vadvirágos kaszálók, a szeres települések remek terepet nyújtanak a hétvége résztvevőinek. Kiscsoportos természetismereti foglalkozások során megfigyelhetik a költéssel foglalatoskodó madárvilágot, az erdők és rétek gazdag növényvilágát az ilyenkor nagyon aktív hüllőket és kétéltűeket.  A foglalkozásokat hozzáértő szakemberek vezetik.
A program időtartama: május 26. (péntek) délutántól május 28. (vasárnap) délutánig.
Szállás: Szalafő Kultúrház tetőtéri vendégszobáiban (matracok, egyszerű ágyak).
Étkezés: helyben, az ebédet és a vacsorát vendéglőből hozzák, a reggelit magunk készítjük.
Utazás: Körmendig vonattal, onnan busszal, ugyanígy vissza.
Gyülekező: 2006. május 26-án 15.30 órakor, a Vasútállomáson.
Visszaérkezés: 2006. május 28-án 18.10 órakor, ugyanoda.
Részvételi díj: 6.000.- Ft. (A legaktívabb résztvevők a befizetett összeg egy részét értékes jutalom formájában visszanyerhetik).

 

Szakkörök, klubok

 

Nagyanyáink nyomdokán - kézműves és életmód-történeti klub felnőtteknek

Dédanyáink, nagyanyáink makulátlan háztartása, illatos süteményei, keményített kézimunkái, amelyekről ma szinte csak regényekben olvashatunk, mindig nosztalgiát ébresztenek, valamiféle csillapíthatatlan vágyat, hogy talán mi is…
Az egyes foglalkozásokon kipróbálhatók régi hagyományos kézműves technikák (nemezelés, fonás, szövés, hímzés, gyertyamártogatás, szalma- és csuhémunkák, gyöngyfűzés, stb.), melyek segítségével ajándékokat, esztétikus használati tárgyakat készíthetünk. Félévente egy előadás színesíti a klub programját, amely elfelejtett praktikákat, életmód-történeti érdekességeket elevenít fel.
Péntekenként 18.00 órai kezdettel, Alapítványunk központjában (Ökocella Szombathely, Kőszegi u. 3., hátul az udvarban).
A foglalkozásokat vezeti: Gyöngyössy Péterné Kemény Katalin.
5. péntek 18.00 óra:  Viaszolt batik.
12. péntek 18.00 óra:  Selyemfestés, selyembatikolás.
19. péntek 18.00 óra:  Lószőrékszer-készítés I. Vendégünk: Pajor Andrea.
26. péntek 18.00 óra:  Lószőrékszer-készítés II. Vendégünk: Pajor Andrea.
Részvételi díj: 500 Ft/alkalom.
A szakkör tevékenységébe bármikor be lehet kapcsolódni.

Vendégkönyv

[Híreink] [Programjaink] [Környezeti nevelés] [Természet és kultúra] [Természetvédelem] [Környezetvédelem] [Fenntartható élelmiszerfogyasztás] [Civil együttműködés, érdekképviselet]