Kerekerdő Alapítvány
www.kerekerdo.org
Rólunk Elérhetőségeink Partnereink Információk Rendezvényeink Szolgáltatásaink
A Kerekerdő Alapítvány február havi programja

Jeles napok, rendezvények, rendezvénysorozatok


9. csütörtök  18.00 óra

A kerek világ kicsiben - Lengyel Est

„Legelsőbb is az országutat követve szemeinkkel, (…) Krakkó tűnt elénkbe, számtalan tornyával s templomival. (…) Elláthatatlan síkság terjed jobb oldalán Lengyelország belseje felé, míg balján a galíciai hegysoron egy várforma zárdát pillant az ember meg, tölgyerdő közepett. Édes megilletődéssel sieténk lefelé a régóhajtott régiséget megtekintendők.”
Lengyelország aprólékos finomsággal metszett városai, virágszőnyeggel, erdőségekkel tarkított tájai, nemzeti parkjai, fűszeres szláv étkei mind-mind színes részei Polonia bennünk élő barátságos képének. Ha megkérdeznénk, ki vagy mi is az igazán lengyel, akkor II. János Pál pápa, Fryderyk Chopin, Andrzej Wajda, vagy éppen a „kispolszki”, és a vargányával készült káposztás „bigos” biztosan az elsőnek említett polonikumok között lennének.
Ezúttal Lengyelország természeti értékeiből, nemzeti hagyományaiból, művészetéből és ízeiből állítottunk össze egy kis esti kóstolót Vendégeinknek.

 

Rendszeres programok, előadássorozatok

 

Környezeti nevelés (sorozatok, rendhagyó tanórák óvodás, illetve iskolás csoportoknak)

 

Ökosuli - Rendhagyó természetismereti óra egy élő múzeumban.

Az Ökosulit a Kerekerdő Alapítvány hét évvel ezelőtt indította útjára a Kámoni Arborétumban. A program jó lehetőség az iskolai tananyaghoz (Az erdő, A vízpart, Növények, Állatok Tájékozódás, Időjárás, stb.) kapcsolódó élményszerű tapasztalatok megszerzésére, gyakorlatias ismeretek elsajátítására, a fajfelismerések gyakoroltatására, a tevékenykedtetésre. Alkalmat ad arra is, hogy a természetben helyes magatartási szabályokat, az élővilág megtapasztalásának lehetőségeit, az egyszerűbb vizsgálati módszereket kipróbálhassák a gyerekek.
Bár az arborétum maga mesterségesen kialakított terület, a létrehozása óta eltelt évtizedek alatt, mára számos természeti értékkel rendelkező helyszínné vált. Sok növényritkaság mellett, hazánk jellegzetes fái, cserjéi is megtalálhatók itt. A kialakított tavakban, árkokban gazdag vízi, vízparti növényzet és állatvilág jellemző. Az arborétum rengeteg madárnak szolgál táplálkozó-, és lakóhelyként.
Minden évszak más-más élményt tartogat. Ősszel a színpompás lombsátor, a rengeteg levél és termés gyűjtése, télen a madarak etetése, közelről való megfigyelése, tavasszal pedig a kora tavaszi növények virágpompája, az éledő természet nyújt maradandó élményeket.
A rendhagyó természetismereti órákat elsősorban alsó tagozatos osztályoknak, napközis csoportoknak ajánljuk. Főként azoknak, akik vállalják, hogy legalább évszakonként részt vesznek a foglalkozásokon, így is nyomon követve a természetben bekövetkező változásokat.
A foglalkozások időpontja: előzetes egyeztetés alapján délelőtt és délutáni időpontokban is.
Időtartalma: 1,5-2 óra
Részvételi díj: 50 Ft/fő.

 

Kukalógia - tudományoskodás a szemét körül

Hulladékproblémával foglalkozó sorozat óvodás és iskolás (alsó, illetve igény szerint felső tagozatos) csoportoknak.
Miből készítették hajdanán a papírt? Milyen természetes alapanyagú textíliák vannak? Hogyan kapcsolódik egymáshoz a homok és az üveg? Hová tegyük ezeket az anyagokat, ha már nem használjuk? Mik tartoznak a veszélyes hulladékok közé? Hogyan készíthető komposzt? Ezekre és még sok más kérdésre is válasz kapható a foglalkozásokon, amelyeken nyomon követjük az egyes hulladékfajták (papír, rongy, műanyag, üveg, fém, szerves hulladék, veszélyes hulladék) útját a keletkezéstől a szemétdombig, sőt még azon túl is.
Minden foglalkozást kézműves tevékenység egészít ki.
A foglalkozások időpontja: havonta változó témával, előzetes egyeztetés alapján.
Időtartam: 60 perc
Részvételi díj: 100 Ft/fő
Vezeti: Gyöngyössy Péterné Kemény Katalin és Kósi Anita
A februári foglalkozások témája: a szerves hulladék.
Időpontjuk: előzetes jelentkezés alapján.
Helyszíne lehet Alapítványunk központja (Ökocella Szombathely, Kőszegi u. 3., hátul az udvarban), de tetszés szerint akár iskolai tanórán, vagy szakkör keretein belül is megvalósítható.

 

Zöld-Őr-Szem

Zöld - fontos, hogy Földünk minél természetesebben, tisztábban, egészségesebben, érintetlenebbül maradjon.
Őr - fontos, hogy vigyázzunk, hogy életünket minél környezetbarátabb módon éljük.
Szem - fontos, hogy minél éberebbek legyünk, figyeljünk, mit tehetünk környezetünkért otthon, az óvodában, az iskolában.
Hat foglalkozásból álló, környezetbarát otthonnal, életvitellel foglalkozó sorozat, óvodás és iskolás csoportoknak.
Tervezett témák: Vizes dolgok, Fűtés, Világítás, Mindennapi apróságok, Közlekedés, Táplálkozás.
Egy gyermek is nagyon sokat tehet a Földért, környezetünkért. A vízkészlet, az energia, a gépkocsi takarékos használata, a körültekintő étkezés könnyen végrehajtható feladat, csak sokszor idegenkedünk tőlük, vagy túl kényelmesek vagyunk.
A sorozat ötleteket, egyszerűen megvalósítható praktikákat, fortélyokat vesz sorra, játékos foglalkozások keretében.
A foglalkozások időpontja: havonta változó témával - előzetes egyeztetés alapján.
Időtartam: 60 perc
Részvételi díj: 100 Ft/fő
Vezeti: Gyöngyössy Péterné Kemény Katalin és Kósi Anita
Időpontjuk: előzetes jelentkezés alapján.
Helyszíne lehet Alapítványunk központja (Ökocella Szombathely, Kőszegi u. 3., hátul az udvarban), de tetszés szerint akár iskolai tanórán, vagy szakkör keretein belül is megvalósítható.
A februári foglalkozások témája a Fűtés.
Hideg, langyos, meleg, forró. Tűz! Mivel fűtöttek dédszüleink? Milyen változatai vannak a lakás fűtésének nálunk és más országokban? Melyik a legtakarékosabb, legkörnyezetkímélőbb? Mindezekre a kérdésekre keressük a választ a játékos foglalkozás során.

 

3-4-5.  péntek - szombat - vasárnap

Téli erdei iskolai hétvége - Magas-Bakony, Pénzesgyőr környéke

A Kerekerdő Alapítvány stábja tizenkét évvel ezelőtt szervezte meg az első Erdei iskolai hétvégét. Azóta a program négy részből álló sorozattá nőtte ki magát. Ősszel, télen, kora tavasszal és májusban, tehát nagyjából évszakonként kerül sor ilyen természetismereti programra. A sok túrával, játékkal, vetélkedővel megtöltött hétvégék gerincét, olyan kiscsoportos terepi foglalkozások alkotják, amelyek szorosan kapcsolódnak a gondosan kiválasztott helyszín és az adott évszak jellegzetességeihez. Minden hétvégén van madarász és botanikai foglalkozás, de szokott lenni gombaismereti, rovartani, békákkal, hüllőkkel, kőzetekkel, ásványokkal kapcsolatos foglalkozás is. A résztvevők az iskolában tanultakat a természetben szerzett élményszerű tapasztalatokkal mélyíthetik el. A program elősegíti a gyerekek megfigyelőképességének, koncentráló képességének, formaérzékenységének és kreativitásának fejlődését. Bővíti a természettel kapcsolatos ismereteiket (földrajz, biológia, kémia, fizika), fejleszti önállóságukat, állóképességüket, egészségesebbek, edzettebbek lesznek általa.
A Téli hétvégét két helyszínen is meg szoktuk szervezni. Rendszeresen elő szoktunk fordulni a Kőszegi-hegységben és a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban. Az idei télen új kalandok reményében a Bakonyba indulunk. A Magas-Bakony belsejében Pénzesgyőr községben található a Pangea Egyesület Oktatóközpontja, ahova régóta és nagyon sokan járnak táborozni, erdei iskolázni. Innen indulva igyekszünk majd minél többet megtapasztalni a téli Bakony természeti és kultúrtörténeti látnivalóiból. Természetesen lesz madarász program, és téli nyomolvasás, de a bakonyi erdők jellegzetes fáival és a térség kőzeteivel, ásványaival is megismerkedhetnek a résztvevők.
A program időtartama: február 3. (péntek) délutántól február 5.(vasárnap) délutánig.
Szállás: Pénzesgyőr, a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület Oktatóközpontja.
Étkezés: helyben 
Utazás: Veszprémig vonattal, onnan külön busszal Pénzesgyőrig.
Részvételi díj: 6.000.- Ft. (A legaktívabb résztvevők a befizetett összeg egy részét értékes jutalom formájában visszanyerhetik).

 

Szakkörök, klubok

 

Nagyanyáink nyomdokán - kézműves és életmód-történeti klub felnőtteknek

Dédanyáink, nagyanyáink makulátlan háztartása, illatos süteményei, keményített kézimunkái, amelyekről ma szinte csak regényekben olvashatunk, mindig nosztalgiát ébresztenek, valamiféle csillapíthatatlan vágyat, hogy talán mi is…
Az egyes foglalkozásokon kipróbálhatók régi hagyományos kézműves technikák (nemezelés, fonás, szövés, hímzés, gyertyamártogatás, szalma- és csuhémunkák, gyöngyfűzés, stb.), melyek segítségével ajándékokat, esztétikus használati tárgyakat készíthetünk. Félévente egy előadás színesíti a klub programját, amely elfelejtett praktikákat, életmód-történeti érdekességeket elevenít fel.
Péntekenként 18.00 órai kezdettel, Alapítványunk központjában (Ökocella Szombathely, Kőszegi u. 3., hátul az udvarban).
A foglalkozásokat vezeti: Gyöngyössy Péterné Kemény Katalin.
3. péntek 18.00 óra:  Kártyaszövés.
10. péntek 18.00 óra:  Fonalas munkák – csomózás, makramé.
17. péntek 18.00 óra:  Babakészítés. Vendégünk: Geosits Judit.
25. péntek 18.00 óra:  Babakészítés. Vendégünk: Geosits Judit.
Részvételi díj: 500 Ft/alkalom.
A szakkör tevékenységébe bármikor be lehet kapcsolódni.

Vendégkönyv

[Híreink] [Programjaink] [Környezeti nevelés] [Természet és kultúra] [Természetvédelem] [Környezetvédelem] [Fenntartható élelmiszerfogyasztás] [Civil együttműködés, érdekképviselet]