Kerekerdő Alapítvány
www.kerekerdo.org
Rólunk Elérhetőségeink Partnereink Információk Rendezvényeink Szolgáltatásaink
A biotermékekről

Mind az embereknek, mind az állatoknak szükségük van különböző tápanyagokra. A mai növénytermesztési eljárásokban műtrágyával dolgoznak a gazdálkodók, mellyel a földből kivont tápanyagok egy részét juttatják csak vissza, az úgynevezett makroelemeket, ugyanakkor a kisebb mennyiségben előforduló, de az élet szempontjából nélkülözhetetlen elemek nem kerülnek pótlásra. Így az élelmiszerekben ezekkel az elemekkel már nem találkozhatunk. A biogazdálkodás során a sokoldalú, harmonikus tápanyag-gazdálkodást részesítik előnyben, melynek köszönhetően mikroelemekben, vitaminokban gazdag, ízletes, egészséges bioterméket kapunk.

Előfordulhat, hogy a termesztett növények és haszonállatok megbetegednek, őket is megtámadják vírusok, baktériumok, gombák és különböző állatok. Míg az intenzív mezőgazdaságban ilyen esetekben „irtó-„ és „ölőszer”-eket használnak, addig a biogazdaságokban a megelőzésre helyezik a hangsúlyt. (Például az azonos károsítók által veszélyeztetett növényeket nem szabad egymás után termeszteni - vetésforgó.)

Esetenként azonban előfordul, hogy szükség lehet egyéb védekezési eszközökre is. Ilyen esetekben csak olyan növényvédő szerek használhatók fel, melyek nem kerülnek be a növényekbe és káros szermaradékokat nem hagynak.

Az állatok megbetegedését, elhullását a bio állattartásban is meg kell akadályozni. A gyógyításban elsődleges a gyógynövények, a gyógyító ásványok, a homeopátia, az akkupunktúra alkalmazása, de ha ez nem segít, csak akkor szabad gyógyszereket, eljárásokat – korlátozott alkalommal – igénybe venni. Hozamfokozó hormonok, antibiotikumok nem használhatók.

A biotermék előállítást egy több éves átállási idő választja el a biotermék előállítástól, hogy a fogyasztók biztonsága még teljesebb legyen.

Adalék- és segédanyagok csak akkor alkalmazhatók, ha nélkülük az élelmiszer nem készíthető el, és ezek is csak olyanok lehetnek, amelyek közismerten, vitán felülállóan ártalmatlanok.

A biotermék előállítás egyetlen szakaszában sem szabad genetikailag módosított szervezeteket (GMO), és segítségükkel előállított anyagokat alkalmazni.

Vendégkönyv

[Híreink] [Programjaink] [Környezeti nevelés] [Természet és kultúra] [Természetvédelem] [Környezetvédelem] [Fenntartható élelmiszerfogyasztás] [Civil együttműködés, érdekképviselet]