Kerekerdő Alapítvány
www.kerekerdo.org
Rólunk Elérhetőségeink Partnereink Információk Rendezvényeink Szolgáltatásaink
Országos Erdőfórum Bakonybélben

Országos Erdőfórum Bakonybélben

 

A Környezet és Természetvédő Szervezetek XVI. Országos Találkozóját ebben az évben a Csalán Környezet és Természetvédelmi Egyesület szervezte Veszprémben. A Kerekerdő Alapítvány egy két napos előprogrammal csatlakozott  a zöldek szokásos évi nagyrendezvényéhez. Az Országos Erdőfórum célja a párbeszéd és a konszenzuskeresés, az erdők ügyével hivatásszerűen, vagy civilként foglalkozó társadalmi csoportok, szektorok és ágazatok között. A rendezvény megszervezését indoklták többek között az erdőket várhatóan érintő jogszabályi és strukturális változások, (erdőtörvény módosítása, nemzeti parkok átszervezése, ÁPV Rt. megszűnése, stb.). A program három, a környezetvédő civil szervezetek által évek óta napirenden tartott témakör köré szerveződött:  tartamosság - természetszerűség - társadalmi kontroll. Március 9-én, csütörtökön délután és este: szakmai fórum volt Bakonybélben a Bakony Hotelben, másnap pedig délelőtt terepi program a Bakonyerdő Zrt területén. A rendezvény iránt nagy volt az érdeklődés. A konferencia terem befogadóképessége sajnos határt szabott a résztvevők számának, ezért mintegy tucatnyi jelentkezőt vissza is kellett utasítani. A résztvevők egy része az OT részeként az előprogramra jelentkező civil szervezetek delegáltjaiból, illetve a program felhívására jelentkező hivatásos erdész és természetvédő szakemberekből állt.
A vendégeket a bakonyi erdészek nevében Vaspöri Ferenc az Állami Erdészeti Szolgálat veszprémi igazgatója köszöntötte. Az erdeink természetessége, erdőtermészetességi vizsgálatok, természetességi kategóriák, erdőrezervátumok témablokkban élvezetes és színvonalas előadások hangzottak el.  Előadók voltak: Dr. Bartha Dénes, egyetemi tanár Nyugat- magyarországi Egyetem, Növénytani Tanszékének vezetője, Dr. Csóka György, egyetemi magántanár, az Erdészeti Tudományos Intézet Erdővédelmi Osztályának vezetője, Horváth Ferenc, az MTA Ökológiai és Botanikai Kutató Intézetének tudományos munkatársa.
A második blokkban az erdőgazdálkodás és a természetvédelem miniszteriális színtű
vezetői az erdészeti és természetvédelmi  stratégiákról, jogi szabályozás, strukturális változások kérdésköréről tartottak előadást. Előadók voltak Klemencsics András főosztályvezető, FVM Erdészeti Hivatalának vezetője, Sódor Márton, főosztályvezető, KVVM Természetvédelmi Hivatalából és Gémesi József ügyvezető igazgató helyettes az ÁPV Rt  Erdészeti és Agrárgazdasági Vagyonkezelő Igazgatóságától. A harmadik blokkban a helyi szakemberek kaptak szót, hogy bemutassák a Bakonyban folyó erdészeti és természetvédelmi tevékenységet. A Bakonyerdő Zrt vezérigazgatója Horváth László és Balogh László a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatója tartott előadást. Ezután még egy ún. civil blokk következett , ahol a téma a társadalmi igények,  társadalmi részvétel, társadalmi  kontroll, civil szervezetek szerepe volt. A felkért előadók saját szervezetük tevékenységén keresztül mutatták be a kérdésről kialakult véleményüket. Így Ormos Balázs, főtitkár, Országos Erdészeti Egyesülettől, Máthé László, programvezető, WWF Magyarországtól, Luzsi József, elnök Magyar Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségétől, és dr. Fülöp Sándor EMLA Környezet és Jog Managmant Egyesülettől. Már éjszakába nyúlt Varga Béla a Pro Silva Hungaria elnökének bemutatója. Másnap a még hóborította Bakonybél környéki erdőkben az élvezetes terepi programon végre igazi beszélgetések is kialakultak a zöldek és a civilek között.
A rendezvényen 120 fő vett részt. Ebből 83 fő töltötte Bakonybélben az éjszakát, ill. vett részt a terepi programon is. Ebből 44 fő volt civil szervezet képviselője, 39 fő valamilyen erdőgazdálkodó cégtől, 11 fő  valamelyik nemzeti parktól, 17 fő pedig különböző hatóságoktól (ÁESz, KöTeViFe) érkezett. A többiek a miniszteriális szintet, egyetemet, vagy a tudományos szférát képviselték.

 

Vendégkönyv

[Híreink] [Programjaink] [Környezeti nevelés] [Természet és kultúra] [Természetvédelem] [Környezetvédelem] [Fenntartható élelmiszerfogyasztás] [Civil együttműködés, érdekképviselet]