Kerekerdő Alapítvány
www.kerekerdo.org
Rólunk Elérhetőségeink Partnereink Információk Rendezvényeink Szolgáltatásaink
TARSÓKA programajánló 2006_2007

Rendezvények:

      Állatok Világnapja

      Madarak és fák Napja

 

Rendezvénysorozatok:

     A kerek világ kicsiben

     Maroknyi Magyarország

     Szivárványos Esték

 

Környezeti nevelés:

    Ökosuli a Kámoni Arborétumban (rendhagyó természetismereti óra)

     Kukalógia (Tudományoskodás a szemét körül. Előadás- és foglalkozássorozat)

     Zöld-Őr-Szem (Energia őrjárat. Előadássorozat)

     Kamratanoda (Mindennapi apróságaink környezetbarát szemmel. Előadás- és foglalkozássorozat)

 

Levelezős játék:

      Portyák a múltba (levelezős játék Vas vármegye régmúltjáról és jelenéről)

 

Szakkörök, klubok:

      Nagyanyáink nyomdokán (kézműves, életmód-történeti klub felnőtteknek)

 

Természetismereti programok terepen:

     Természetismereti túrák (havonta egy-két alkalommal)

     Erdei iskolai hétvégék (évszakonként)

     Nyári táborok (nyaranta hat-hét tábor)

     Erdei iskolai programok iskoláknak

 

ÖKOCELLA (Környezeti Tanácsadó Iroda szolgáltatásai)

 

Rendezvények

 

A Kerekerdő Alapítvány rendezvényei szorosan kapcsolódnak az év természet- és környezetvédelmi jeles napjaihoz.

Állatok Világnapja (október 4-e környékén): Vasi Múzeumfalu

A Savaria Múzeum és a Kerekerdő Alapítvány együttműködésével megvalósuló program Assisi Szent Ferenc személyéhez és az őszi pásztorünnepekhez kötődő hagyományokat mutatja be.
Az Állatok Világnapján először 1998. októberében rendezett Alapítványunk programot a Vasi Múzeumfaluban. Hosszú szünet után, 2004. őszén vállalkoztunk arra, hogy Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napján a Múzeumfalu területére szervezett rendezvény segítségével felhívjuk a figyelmet az állatok tiszteletére, megbecsülésére, és a velük való bánásmód javítására. A jeles nap közel van a különböző magyar tájak hagyományos pásztorünnepeihez, így a népi kultúra, néprajz irányába további kapcsolódási lehetőséget ad (szokások, pásztoreszközök, díszítőművészet, hangszerek, stb.). Az állatvédelem ügyéhez nemzetközi és hazai mozgalmak sora csatlakozott, amelyek bemutatására szintén kiváló alkalom ez a nap.
A Múzeumfalu állatállománya ezekre a napokra több más hagyományos háziállattal bővül. Mangalicák, szamarak, kecskék, rackák, libák, tehenek és kutyák várják majd az érdeklődő gyerekeket, családokat, óvodás és iskolás csoportokat.  Szakszerű vezetéssel megismerhetők lesznek az ősi magyar állatfajták, az állattartáshoz kapcsolódó építmények, eszközök
Több izgalmas látnivalót is kínálunk a két napos rendezvényen az óvodás, illetve az iskolás csoportoknak, és a családoknak. Az állatokat a maguk valóságában tapasztalhatják meg a gyerekek (etetés, simogatás, szakszerű bemutatás - rackák, kecskék, lovak, szamarak, tehenek, mangalicák, kutyák). Lesz lovaglás, kézműves foglalkozás „állati” anyagokból állatokról, játékos természetismereti foglalkozások (madarakról, békákról, bogarakról), állatokról szóló játékok, vetélkedők, filmvetítések Assisi Szent Ferenc életéről és a modern állatvédő szervezetek tevékenységéről, valamint kamarakiállítás a paraszti kultúra ábrázoló művészetéről.

 

Muzsikáló fák: Madarak és fák napjától (május 10-étől) kezdődően: zenés és irodalmi kulturális rendezvénysorozat, Vas megye nevezetes fáinál

A jeles nap az Állatok Világnapja mellett a Kerekerdő Alapítvány nagyrendezvényeinek másik nagy eseménye. Régóta érlelődött a Kerekerdő Alapítvány munkatársaiban a gondolat, hogy a Madarak és fák Napját tavaszköszöntő ünneppé lehetne tenni. A régi kor embere együtt élt a természettel, ismerte és szerette azt. Tavasszal kivonultak a hegyoldalba, rétre, muzsikáltak, énekeltek, táncoltak, örültek a tavasznak, egymásnak.
Ma nemcsak létezésünk feltételeit hanyagoljuk el, de elfelejtjük természet adta, igazi hangjainkat is. Gépek segítségével beszélgetünk, gombok nyomogatásával fejezzük ki érzelmeinket, pedig az ember ősi igénye, hogy beszéljen, belső tudattartamainak vers, dal vagy zene segítségével engedjen szabad áramlást.
Ezek az elvek vezérelték a Kerekerdő Alapítványt, amikor létrehozta a Természet hangjai Madarak és fák napi kulturális fesztivált, melyet 2004-ben és 2005-ben is megrendezett.
Ebben az évben az előző program hagyományaira építve, és merítve a Mátrában évek óta működő „Muzsikál az erdő” c. program tapasztalataiból, Vas megye nevezetes fáihoz, szép természetes tájaihoz igyekszünk hozzákapcsolni zenés és irodalmi, ill. részben a természet megismerését is szolgáló kulturális sorozatunkat. Terveink szerint a Madarak és Fák napjával venné kezdetét a program, négy-öt  program alkotná a sorozatot. 
Szeretnénk, ha minél többen vállalkoznának arra, hogy a madarak és fák, illetve a természet iránti tiszteletüket, szeretetüket a idős, szép, nevezetes fák, tövében elmondott verssel, dallal, zenével fejeznék ki. A programra bárki jelentkezhet, aki vállalja az elektromos erősítés nélküli, természet közeli körülményeket.

A rendezvényekről és egyéb programjainkról részletes tájékoztatást havi programajánlónkban, honlapunkon, illetve a szombathelyi műsorfüzetben olvashatnak.

 

Rendezvénysorozatok

 

A kerek világ kicsiben

Kulturális-ismeretterjesztő esti programsorozatunk immár nem kevesebb, mint nyolc alkalommal szegődött különböző nemzetek nyomába, akik valamilyen formában szellemi lenyomatokat, szokásokat, illetve értékes, lenyűgöző tárgyi emlékeket hagytak a világ képén.
„A kerek világ kicsiben” egy-egy nemzet és ország természeti értékeit, kulturális és gasztronómiai remekeit kívánja a Nagyérdemű elé varázsolni, megidézni ritmusait, színeit, illatait, ízeit.
Alapítványunk központja, az Ökocella a jövőben is várja Vendégeit képzeletbeli utazásaira.
A sorozat tervezett programja: Portugál Est (2006 november)
Európa legnyugatibb peremén az Atlanti-óceánra néző, ám hátát az öreg kontinensnek vető Portugália felfedezők, napos tengerpartok, mór és keresztény emlékek országa. A hajszolt közép-európai ember számára merőben más ez a világ. Nyüzsgő tevékenység jellemezte életével itt nem sokra megy: olybá tűnik, mintha Portugáliában megállt volna az idő…
Cseh Est (2007 január)
Felelős szervező: Kósi Anita

 

Maroknyi Magyarország

A „Maroknyi Magyarország” című rendezvénysorozat egy-egy magyar táj, térség, illetve egy-egy neves település környékének természeti, kulturális értékeit, gasztronómiai kincseit igyekszik felidézni, bemutatni különböző műfajok integrálásával. Történelem, irodalom, tánc- és zeneművészet, hagyományos népi kultúra együttesen lehetőséget nyújtanak arra, hogy többféle érdeklődésű, és szemléletű ember megtalálja a számára vonzó programot, közben viszont más impulzusok is érik, így alkalmas a sorozat ismereteink, élményanyagaink bővítésére. Az egyes estek tartalmas programjainak éppen a műfajok váltogatása, az egyes elemeket játékosan, valamilyen földrajzi meghatározottság szerint összefűző szerkesztése ad könnyedséget, szórakoztató jelleget. 

 

A sorozat tervezett programja: Rábaközi Est (2006 október)

Rábaközi Estünk igyekszik ember- és értékközelbe hozni a sokak által ismert és szívesen látogatott folyó vidékét, annak jellegzetességeit, természeti és kultúrtörténeti kincseit. Estünk a Rába és környékének természeti értékeiből, kulturális örökségéből, ételeiből kínál mindenkinek látni-, hallgatni-, ízlelnivalót.

Őrségi Est (2006 december)

 

Szivárványos Esték

A Kerekerdő Alapítvány 2005 januárjában indult rendezvénysorozata a spektrum színeihez igazodik, vagyis a szivárvány jelenség hívta életre. Az egyes estek olyan szórakoztató, ismeretterjesztő programok, melyeket egy-egy szín fűz egybe. Az alapítvány profiljának megfelelően a témák szorosan kapcsolódnak a környezetügy problémáihoz. Egy-egy programon együtt, egymást erősítve van jelen a humán- és a természettudományos kultúra.  A szórakoztató jelleget a műfaji sokszínűség adja. Az egyes alkalmak - Ibolya Est, Vörös Est, Narancs Est, Sárga Est, Zöld Est, Kék Est - a természettudomány, természetrajz, valamint a képző-, zene- és irodalomművészet segítségével színesítik estéinket, festik hangulatainkat. Az estek témái, meghívott és közreműködő vendégei szorosan kapcsolódnak az esteknek címet adó színekhez. Minden esthez kisebb kiállítás, afféle díszlet kapcsolódik. Minden alakalomra tervezünk egy kisebb tudományos szintű, történelmi, irodalmi és valamilyen természettudományi előadást, illetve bemutatót, a Magyarországon tevékenykedő környezet- és természetvédelmi szervezetekkel is szeretnénk megismertetni a szombathelyi közönséget. Minden egyes alkalommal más-más hazai zöld egyesületet várunk beszélgetésre. Első bemutatkozó estünk a Szivárványharcos megtisztelő címét viselő Greenpeace-t látta vendégül. Második estünk, az Ibolya Est áprilisban, ibolyavirágzáskor került megrendezésre. Alapítványunk kicsiny, lilás-mályvás virágcsokorba gyűjtötte mindazt, amit az „ibolyá”-ról gondolt és vélt, s elsősorban a történettudomány, a fénytan és fizika, valamint a művészetek kedvelőinek kínált sok érdekességet, adott színes élményt.
A sorozat tervezett programja: Kék Est (2007 február)
Kék Estünk témái és vendégei még szorosabban kapcsolódnak a környezetügy problémáihoz. Az ismeretterjesztő, elgondolkodtató program szórakoztató ízét a műfaji sokszínűség adja. A humán- és természettudomány ismét egymást erősítve, központunkat tovább színesítve lesz jelen Kék Estünk keretében. Célunk, hogy hallgatóinkat, nézőinket közel hozzuk olyan témákhoz, olyan műfajokhoz, amelyek elősegítik környezeti kultúrájuk fejlődését, a környezettudatos magatartási formák elterjedését. A Vizes élőhelyek Világnapjára is emlékező estünkön a témákat, műfajokat összefűző kötelék a kék szín mellett nem lehet más, mint az éltető víz.

 

Környezeti nevelés

(óvodás, illetve iskolás csoportoknak ajánljuk)

 

Ökosuli

Rendhagyó természetismereti óra egy élő múzeumban

Az Ökosulit a Kerekerdő Alapítvány nyolc évvel ezelőtt indított útjára a Kámoni Arborétumban. A program jó lehetőség az iskolai tananyaghoz (Az erdő, A vízpart, Növények, Állatok Tájékozódás, Időjárás, stb.) kapcsolódó élményszerű tapasztalatok megszerzésére, gyakorlatias ismeretek elsajátítására, a fajfelismerések gyakoroltatására, a tevékenykedtetésre. Alkalmat ad arra is, hogy a természetben helyes magatartási szabályokat, az élővilág megtapasztalásának lehetőségeit, az egyszerűbb vizsgálati módszereket kipróbálhassák a gyerekek
Bár az arborétum maga mesterségesen kialakított terület, létrehozása óta eltelt évtizedek alatt, mára számos természeti értékkel rendelkező helyszínné vált. Sok növényritkaság mellett, hazánk jellegzetes fái, cserjéi is megtalálhatók itt. A kialakított tavakban, árkokban gazdag vízi, vízparti növényzet és állatvilág jellemző. Az arborétum rengeteg madárnak szolgál táplálkozó, és lakóhelyként.
Minden évszak más-más élményt tartogat. Ősszel a színpompás lombsátor, a rengeteg levél és termés gyűjtése, télen a madarak etetése, közelről való megfigyelése, tavasszal pedig a kora tavaszi növények virágpompája, az éledő természet nyújt maradandó élményeket.
A rendhagyó természetismereti órákat elsősorban alsó tagozatos osztályoknak, napközis csoportoknak ajánljuk. Főként azoknak, akik vállalják, hogy legalább évszakonként részt vesznek a foglalkozásokon, így is nyomon követve a természetben bekövetkező változásokat.
A foglalkozások időpontja: előzetes egyeztetés alapján délelőtt és délutáni időpontokban is.
Időtartalma: 1,5-2 óra
Részvételi díj: 200 Ft/fő
A foglalkozásokat vezeti: Gyöngyössy Péter  

                                        

Kukalógia - tudományoskodás a szemét körül

Hulladékproblémával foglalkozó sorozat óvodás és iskolás (alsó, illetve igény szerint felső tagozatos) csoportoknak.

Miből készítették hajdanán a papírt? Milyen természetes alapanyagú textíliák vannak? Hogyan kapcsolódik egymáshoz a homok és az üveg? Hová tegyük ezeket az anyagokat, ha már nem használjuk? Mik tartoznak a veszélyes hulladékok közé? Hogyan készíthető komposzt? Ezekre és még sok más kérdésre is válasz kapható a foglalkozásokon, amelyeken nyomon követjük az egyes hulladékfajták (papír, rongy, műanyag, üveg, fém, szerves hulladék, veszélyes hulladék) útját a keletkezéstől a szemétdombig, sőt még azon túl is.
Minden foglalkozást kézműves tevékenység egészít ki.
A foglalkozások időpontja: havonta változó témával, előzetes egyeztetés alapján.
Időtartam: 60 perc
Részvételi díj: 200 Ft/fő
Vezeti: Gyöngyössy Péterné Kemény Katalin és Kósi Anita
A szeptemberi-októberi foglalkozások témája: a papír hulladék.
Időpontjuk: előzetes jelentkezés alapján.
Helyszíne lehet alapítványunk központja (Ökocella Szombathely, Kőszegi u. 3., hátul az udvarban), de tetszés szerint akár iskolai tanórán, vagy szakkör keretein belül is megvalósítható.

 

Zöld-Őr-Szem. Energia őrjárat.

Öt foglalkozásból álló, energiafelhasználással kapcsolatos környezetvédelmi sorozat kisiskolás és óvodás csoportoknak.

Éberen figyeljük, óvjuk, őrizzük természeti értékeinket, környezetünket.
Mindennapi életünkhöz energiára van szükség. Amikor meleg vesz minket körül, amikor a sötét szobában felgyullad a lámpa, amikor elmerülünk egy kád forró vízben, amikor busszal zötyögünk az iskolába, vagy arra várunk, hogy anya vasalja ki kedvenc ingünket, mind-mind energiát használunk. Azonban nem mindegy mennyit és hogyan. az energia származhat megújuló energiaforrásból, de energia előállítás miatt el is fogyhatnak a Föld rejtett kincsei. Vigyázni kell rá, és mindenképpen beszélni kell róla.
Tervezett témák: Közlekedés, Energia a háztartásban (háztartási gépek, eszközök), Fűtés, Világítás, Vizes dolgok.
A sorozat játékos, gyerekek számára is megvalósítható ötleteket, praktikákat vesz sorra az energia megismerés, megőrzés területén, illetve feltárja egy-egy jelenség törvényszerűségeit.
A foglalkozások időpontja: havonta változó témával - előzetes egyeztetés alapján.
Időtartam: 60 perc
Részvételi díj: 200 Ft/fő
Vezeti: Gyöngyössy Péterné Kemény Katalin és Kósi Anita
Időpontjuk: előzetes jelentkezés alapján.
Helyszíne lehet alapítványunk központja (Ökocella Szombathely, Kőszegi u. 3., hátul az udvarban), de tetszés szerint akár iskolai tanórán, vagy szakkör keretein belül is megvalósítható.
A szeptemberi- októberi foglalkozások témája az Európai Autómentes Világnaphoz szorosan kapcsolódva a Közlekedés.
A játékos, ismeretterjesztő foglalkozás azokkal a környezeti problémákkal ismerteti meg a gyermekeket, amelyeket a közlekedés, különösen a városokban az autóhasználat okoz. A légszennyezés, üvegház-hatás, zajterhelés, forgalmi dugók jelenségeit nem ismerő régmúlt korok környezetbarát közlekedési eszközeiről is beszélgetünk. Ötleteket gyűjtünk, mi az, amit ma is hasznosítani tudunk ezek közül, s mi az, amit napjaink közlekedésében nem nélkülözhetünk, viszont kis változtatásokkal ésszerűbben használhatunk. Környezet iránt érzékeny szemlélettel és tudatossággal mindannyian hozzájárulhatunk a környezeti problémák közös megoldásához.

 

Kamratanoda – mindennapi apróságaink környezetbarát szemmel

Öt foglalkozásból álló, környezetbarát életmóddal kapcsolatos előadás- és foglalkozássorozat, óvodás és kisiskolás csoportoknak.

A kamra a régi háztartásnak nagyon fontos tartozéka volt. Itt tárolták a háztartásban szükséges eszközöket, az élelmiszert, hálóhelyül is szolgálhatott, és itt végezhettek kisebb munkákat is. Voltak házak, amelyekben külön mosókonyha, mosókamra épült.
A kamra szó számunkra összefoglalja azokat a háztartáshoz tartozó értékeket, hagyományokat, melyeket érdemes megismerni, feleleveníteni és a mai körülményeink között újraalkalmazni. Foglalkozásainkon a legfontosabb háztartási teendőket vesszük sorra környezetbarát szemmel, a hagyományos technikákat, eszközöket összehasonlítva mai életünkkel. És megpróbálunk tanulni…
Tervezett témák: Takarítás, Vásárlás, Tárolás, Mosás-Vasalás, Táplálkozás.
A foglalkozások időpontja: havonta változó témával - előzetes egyeztetés alapján.
Időtartam: 60 perc
Részvételi díj: 200 Ft/fő
Vezeti: Gyöngyössy Péterné Kemény Katalin és Kósi Anita
Időpontjuk: előzetes jelentkezés alapján.
Helyszíne lehet alapítványunk központja (Ökocella Szombathely, Kőszegi u. 3., hátul az udvarban), de tetszés szerint akár iskolai tanórán, vagy szakkör keretein belül is megvalósítható.
A szeptemberi-októberi foglalkozások témája a Takarítási Világnaphoz kapcsolódik: „Háziasszonyok tükre - egy kis takarítástörténelem”.
Manapság, ha tiszta, rendes otthont szeretnénk, csak előrántjuk a takarítógépet, rosszabb esetben a porszívót. Munkánkat azonnali hatásfokú csodaszerek, mikroszálas le- és feltörlők segítik. Szinte gyerekjáték a takarítás.
Nem volt ez mindig ilyen egyszerű. Az sem volt egyértelmű, hogy kinek is a dolga valójában. Máshogyan takarítottak a középkorban, máshogy a XX. század hajnalán, és egészen másként takarítunk napjainkban. Máshogy a palotában, máshogy a földpadozatos kunyhóban…
Az előadásból megtudhatjuk, különböző korok háziasszonyai hogyan töltötték mindennapjaikat, milyen eszközök, tisztítószerek segítettek, hogy lakásuk csillogóan tiszta, hívogatóan otthonos legyen.

 

Levelezős játék

 

Portyák a múltba

levelezős játék általános iskolások számára (4-5. osztály) Vas vármegye régmúltjáról és jelenéről.

Szeptembertől újra indul a meglepő kérdéseket, változatos feladatokat tartalmazó, több fordulós játék, amely ezúttal megújulva, megyénk és lakóhelyünk történetével ismerteti meg a gyermekeket; városaink, hagyományőrző falvaink, tájaink épített, kulturális, valamint „lélegző” örökségére (kertek, parkok, közterek, városkörnyéki zöld övezetek, stb.) hívja fel figyelmüket.
A rejtvényeket, kérdéseket önállóan - a feladatlapon megadott könyvek, valamint városi séták, és természetes kíváncsiságuk segítségével, illetve osztálytárs (3-4 fős csoportban), idősebb testvér, szülő, nagyszülő bevonásával is megoldhatják, megválaszolhatják.
A vetélkedőn való részvétel történhet egyedül, vagy 3-4 fős csapatokban. 
A rejtvények a Kabóca című újságunkban illetve a szaktanároknál találhatók majd meg. E mellett minden, a játék iránt érdeklődőhöz szívesen eljuttatjuk.
A kitöltött feladatlapokat a Kerekerdő Alapítvány címére kérjük visszaküldeni.
A tanév végén városi sétával összekötött, játékos, nyílt vetélkedőt rendezünk.
A győztesekre értékes nyeremények és még további meglepetések várnak!
Szervező: Kósi Anita

 

Szakkörök, klubok

 

Nagyanyáink nyomdokán

kézműves és életmód-történeti klub felnőtteknek

Dédanyáink, nagyanyáink makulátlan háztartása, illatos süteményei, keményített kézimunkái, amelyekről ma szinte csak regényekben olvashatunk, mindig nosztalgiát ébresztenek, valamiféle csillapíthatatlan vágyat, hogy talán mi is…
Az egyes foglalkozásokon kipróbálhatók régi hagyományos kézműves technikák (nemezelés, fonás, szövés, hímzés, gyertyamártogatás, szalma- és csuhémunkák, gyöngyfűzés, stb.), melyek segítségével ajándékokat, esztétikus használati tárgyakat készíthetünk. Félévente egy előadás színesíti a klub programját, amely elfelejtett praktikákat, életmód-történeti érdekességeket elevenít fel.
A foglalkozások időpontja: péntek 18.00-20.00 óra.
Vezeti: Gyöngyössy Péterné Kemény Katalin
Első összejövetel: 2006. szeptember 22. péntek 18.00 óra: Selyem- és papírbatikolás.
Részvételi díj: 600 Ft/alkalom  
A szakkör tevékenységébe bármikor be lehet kapcsolódni.

 

Természetismereti programok terepen

 

A Kerekerdő Alapítványt életrehívó, erdőmérnökökből és pedagógusokból álló stáb, mintegy tizenhat éve szervez természetismereti túrákat, terepgyakorlatokat, erdei iskolai programokat. Az alapítvány működése során ezen a területen országos elismertséget szerzett. Ezt jelzi többek között, hogy a megyében elsőként regisztráltatta magát erdei iskolai szolgáltatóként, szakemberei részt vettek az országos szakértői és akkreditációs minősítő rendszerek kidolgozásában. Az alapítvány az országban az elsők között készítette el erdei iskolai akkreditációs dokumentumait, munkatársai az első körben váltak erdei iskolai szakértővé.Természetismereti túrák gyermek csoportoknak, családoknak

Az elmúlt másfél évtizedben kialakult a hétvégi túrák rendje. Havonta általában 1-2, többnyire szombati napra időzített, mindenki számára nyílt természetismereti túrát szerveztünk. Ezek többnyire Vas megye, illetve a szomszéd megyék természeti tájaira irányultak. Általában kisebb utazás (vonat, busz) után gyalogosan járjuk be a kiszemelt területet. A túra során a résztvevők megismerhetik az adott időszak és terület növény- és állatvilágát, kőzettani jellemzőit, kulturális értékeit.  Ebben az évben nem előre meghatározott időpontokban szervezzük ezeket a túrákat. Alkalmazkodva az elmúlt évek viszonyaihoz, iskolai, ill. óvodai csoportok jelentkezését várjuk. Az egyes túrákra csak javasolt időintervallumot adunk meg, ez alapján a csapat igényének megfelelően, telefonon, e-mailen egyeztetett időpontban valósulhatnak meg.
A túrákon való részvétel 300 Ft/fő, + útiköltség.
Túravezető: Gyöngyössy Péter

 

Ajánlott túrák:

Ősz és tavaszi „Vadvirág” túrák, természetismereti túra ajánlatok iskolai csoportoknak:

 

Szeptember első fele: Encián-túra a Vendvidéken

Szentgotthárdig vonattal, onnan gyalog Apátistvánfalva irányába. Visszafelé Szakonyfalu felé a Rába mentén Szentgotthárdig, vagy Apátistvánfalváról, v. Kétvölgyről busszal Szentgotthárdig. Útközben tárnicsos rétek, erdők, kisparaszti fenyves szálalóerdők, szórvány települések láthatók.
Táv: kb. 10-15 km a buszos visszautazással, végig gyalog kb. 25 km
A túra egy egész napot igénybe vesz. Reggel korán kell indulni, késő délután v. este lehet visszaérkezni.

 

Szeptember első fele: Ciklámen-túra a Soproni-hegységben

Sopronig vonattal, onnan gyalog a Károly-kilátó, a Várhely-kilátó irányába, gyalog vissza Szalamandra tó, ill. Bánfalva felé. Útközben áfonyás aljú fenyvesek, szép kilátás a Fertőre és tiszta időben az Alpokra. Szerencsés esetben az erdei ciklámennel is lehet találkozni.
Táv: kb. 10-15 km
A túra egy egész napot igénybe vesz. Reggel korán kell indulni, késő délután lehet visszaérkezni. Rövidített formában fél napba is belesűríthető.

 

Március eleje:  Hóvirág-túra a sárvári Szatmár-erdőbe

(Sárvárig vonattal megyünk utána gyalog, a Rába partig az erdőben, visszafelé útba ejtjük az arborétumot is)
Táv: kb. 8 km
A túra fél napba belesűríthető, így hétközben egy délután, ill hétvégén egy délelőtt megvalósítható.
Az utazás vonattal és busszal is lebonyolítható.

 

Március második fele: Kakasmandikó-túra a Zalalövő-Csöde környéki erdőkben.

Zalalövőig vonattal megyünk, utána gyalog Csödéig
Zalalövő és Csöde közötti erdőben a kakasmandikó (tavaszi ciklámen) legszebb állományában gyönyörködhetünk
Táv: kb. 8 km
A túra vonattal úgy valósítható meg, ha 9.50-kor a szombathelyi vasútállomáson gyülekezünk, így vissza  17.28-kor érkezünk. Nagyobb csoport esetén, autóbusszal fél napba is belesűríthető. 

 

Március eleje: Tőzike-túra a Körmend közelében található Dobogó-erdőbe

Horvátnádaljáig vonattal utazunk, onnan gyalog a Pinka töltésén gyalog, Körmendről vissza vonattal.
Útközben a Dobogó-erdőben a nyíló tengernyi tavaszi tőzikét lehet megcsodálni.
Táv: kb. 10 km
A túra fél napba is belesűríthető, amúgy kora reggeli indulással kora délután érkezünk vissza.

 

Április eleje: Orchidea-túra a Vendvidékre

Szentgotthárdig vonattal, onnan gyalog Apátistvánfalva, Orfalu irányába. Vissza gyalog a Hársas patak völgyében, vagy busszal Szentgotthárdig.
Útközben igazi alhavasi tájjal, réteken nyíló agárkosbor példányaival is találkozhatunk.
Táv: kb. 10-15 km buszos visszautazással, végig gyalogosan kb. 20 km

 

Április közepe: Kockásliliom-túra a Strém-patak partjára

Csákánydoroszlóig vonattal, onnan gyalog a Bükksi-rétre.
A Strém-patak völgyében igazi lápos körülmények között a kockás kotuliliom többezres állományát szemlélhetjük meg. (gumicsizma, v. vízálló bakancs szükséges)
Táv: kb. 10 km
A túra fél napba is belesűríthető, amúgy kora reggeli indulással kora délután érkezünk vissza.

 

Május közepe: Bogláros-túra az Őrségben

Őriszentpéterig vonattal, onnan gyalog Szalafő v. Ispánk irányába, ugyanígy vissza. De javasolt külön buszt igénybe venni.
Útközben a kaszálás előtti virágpompás rétekben gyönyörködhetünk, völgyek alján kígyógyökerű keserűfűvel, sárgaliliommal, mocsári és szibériai nőszirommal, domboldalakon tengernyi réti boglárkával, kakukkszegfűvel, pacsirta füvekkel találkozhatunk.
Táv: kb. 10-15 km.
A túra egész napot igénybe vesz.

 

Késő őszi, téli erdei, és hegyvidéki túrák:

 

Október eleje: Túra Badacsonyban

Vonattal Tapolcán át Badacsonyig, onnan gyalog fel a hegyre, át a fennsíkon, majd vissza.
Útközben a bazaltvulkánosság jellegzetességeit (tanúhegy, kőtenger, kőzsákok, jellegzetes bokorerdők, sziklai növények és a fennsík őserdőszerű erdeje, no és a pazar kilátás adják a legfontosabb látnivalókat
Táv: kb. 8-10 km, jelentős szintkülönbséggel, többszáz lépcsővel.
A program egész napot vesz igénybe, külön busszal fél napba is belepréselhető. 

 

Október, november: Túra a Kalapos-kőre (Kőszegi-hegység)

Autóbusszal Bozsokig, onnan gyalog a Kalapos-kőre, majd át Velembe, busszal haza.
A túra során a Kőszegi-hegység talán legbizarrabb sziklaalakzatát, a kloritos palából álló Kalapos követ, a környék természetszerű tölgyes és bükkös erdeit, az egyik legszebb patakvölgyet ismerhetik meg a résztvevők.
Táv: kb. 10 km, jelentős szintkülönbséggel.
A túra délelőtti indulással késő délutáni érkezéssel megvalósítható. Külön busszal fél napba is belesűríthető

 

November, december: Forrástúra a Kőszegi-hegységben (Enikő-forrás, Szikla-forrás, Hét-forrás)

Vonattal Kőszegig, onnan a Kenyér-hegy és a Pogány-völgy érintésével fel az Óház-tetőn át a Szikla-forráshoz, visszafelé a Hét-forrás érintésével, a Szabó-hegyen és a Kálvária-hegyen 
át vissza.
Útközben szép természetes erdők, iható források és igazi hegyi levegő nyújt kellemes kikapcsolódást.
Táv: 15-20 km, jelentős szintkülönbségekkel.
A túra egész napot vesz igénybe, rövidítve egyes elemei fél napba is belesűríthetők.

 

Január, február: Nagy téli túra a Kőszegi-hegységben (Szabó-hegy, Óház-tető, Vörös kereszt, Írott-kő, Hörmann-forrás)

Kőszegig vonattal, onnan a hegy nevezetes csúcsait érintve Velemig gyalog, onnan busszal vissza.
A túra során a hegy legnevezetesebb, legszebb részeit járjuk be, közben természetes tölgyesekben, bükkösökben barangolunk.
Táv: kb. 15-20 km, jelentős szintkülönbségekkel.
A túra egész napot vesz igénybe.

 

Február: Túra a Vas-hegyre és a Pinka-szurdokba

Szombathelyről a Parkerdő felé, a Nagy Jápláni majoron át Vaskeresztesre, onnan a Vas-hegyen át a Pinka-szurdokba.
A túra során a Szombathely környéki erdőkön keresztül jutunk el a környék egyik legszebb természeti területére a Vas-hegyre. Onnan busszal vissza.
Táv: kb. 20 km.
A túra egész napot vesz igénybe.

A túrákra iskolai csoportok jelentkezését várjuk, időpont egyeztetéssel.

 

Terepgyakorlatok

Olyan autóbusszal megvalósított programok, melyek egy vagy több napba sűrítve, valamilyen tematika szerint fűznek fel nevezetes, illetve kevésbé ismert természeti területeket, kultúrtörténeti értékeket, objektumokat. A kiajánlott lehetőségeket iskolai közösségek vehetik igénybe időpont egyeztetéssel.

Ajánlataink:

-  Szép erdők a Nyugat-Dunántúlon: Kőszegi-hegység – Stájer házak környéki bükkösök; Farkaserdő (Sárvár-Káld) gyertyános tölgyesek; Szalafő őserdő; Vétyemi ősbükkös (Tormafölde, Zala megye).

- Faóriások, famatuzsálemek: Zsennye: „Ezeréves tölgy”; Vasvár: bükkóriások a Városerdőben; Körmend: Óriásplatán; Szalafő: óriás kocsányos tölgy; Gór: feketenyárak; Kőszegi-hegység: Óház: óriás jegenyefenyő.

-  Vizek, vízpartok: Kőszegi-hegység: Velem: patak; Felsőcsatár: Pinka-szurdok; Körmend: Rába-part, Pinka torkolat; Farkasfa: Ördög-tó; Gersekarát: Fias-tó; Máriaújfalu: Hársas-tó; Kis-Balaton.

- Őrségi Nemzeti Park: Szőce: láprét; Pankasz: szoknyás harangláb, helytörténeti gyűjtemény; Őriszentpéter: Árpád kori templom; Szalafő: Pityerszer, Múzeumfalu, Őserdő; Kétvölgy: szórványtelepülés, szálalóerdők.

- Balaton-felvidéki Nemzeti Park: Szent György-hegy, bazaltorgonák; Badacsony: Kőzsákok; Káli-medence: Szentbékkálla: kőtenger, Kornyi-tó, Hegyestű: geológiai bemutatóhely; Tihanyi-félsziget: bokorerdők, gejzírkúpok.

- Sopron környéke: Soproni-hegység: Károly-kilátó, Várhely, Asztalkő-Hídegvízvölgy, Egyetemi botanikus-kert, Szárhalmi erdő, Malom-tó, Fertőrákosi kőfejtő; Fertő-tó, Kócsagvár, Eszterházy-kastély.

 

Erdei iskolai hétvégék

A szombathelyi Gyermekek Háza tizenhárom évvel ezelőtt szervezte meg az első Erdei iskolai hétvégét. Azóta a program, négy részből álló, sorozattá nőtte ki magát. Időközben az erdei iskolák és a nyári táborok szakmai stábja létrehozta a Kerekerdő Alapítványt. Több évig a program a Gyermekek Háza és az alapítvány közös rendezvényeként lett meghirdetve, most pedig néhány éve az alapítvány a program gazdája. Ősszel, télen, kora tavasszal és májusban, tehát nagyjából évszakonként kerül sor ilyen természetismereti programra. A sok túrával, játékkal, vetélkedővel megtöltött hétvégék gerincét, olyan kiscsoportos terepi foglalkozások alkotják, amelyek szorosan kapcsolódnak a gondosan kiválasztott helyszín és az adott évszak jellegzetességeihez. Minden hétvégén van madarász és botanikai foglalkozás, de szokott lenni gombaismereti, rovartani, békákkal, hüllőkkel, kőzetekkel, ásványokkal kapcsolatos foglalkozás is. A résztvevők az iskolában tanultakat a természetben szerzett élményszerű tapasztalatokkal mélyíthetik el. A program elősegíti a gyerekek megfigyelőképességének, koncentráló képességének és formaérzékenységének és kreativitásának fejlődését. Bővíti a természettel kapcsolatos ismereteiket (földrajz, biológia, kémia, fizika), fejleszti önállóságukat, állóképességüket, egészségesebbek, edzettebbek lesznek általa.

Őszi erdei iskolai hétvége – Felsőcsatár (Vas-hegy, Pinka-mente) – 2006. október 6-7-8.
Téli erdei iskolai hétvége – Pénzesgyőr (Magas-Bakony) – 2007. január 20-21-22
Kora tavaszi erdei iskolai hétvége – Körmend (Rába ártér) – 2007. március 9-10-11
Májusi erdei iskolai hétvége – Ispánk v. Szalafő (Őrség) – 2007. május 11-12-13.

A program péntek estétől vasárnap délutánig tart. Várható részvételi díja 6 000 Ft/alkalom, melynek egy részét a legügyesebbek értékes ajándék formájában visszanyerhetik. Teljes iskolai osztályok, nagyobb diákközösségek jelentkezését is várjuk.
Felelős szervező: Gyöngyössy Péter

 

Nyári táborok

Az elmúlt években nyaranta hét-nyolc, egyhetes tábort szerveztünk, melyek környezeti nevelési programunk legfontosabb elemeit jelentik. A legkisebbeknek (óvodások, alsótagozatos iskolások) napközis táborokat szervezünk.

Pajta tábor: A nyári szünet első négy-öt hetében a szombathelyi Múzeumfaluban megrendezett napközis táborba várjuk azokat, akik szívesen töltenének el egy hetet ódon falusias környezetben. Lehet itt növényekkel, állatokkal ismerkedni, kézműveskedni, és rengeteget játszani.
A 10. éve megrendezett tábor várható részvételi díja: 13 000 Ft

Süni tábor:  A 10-14 éves diákokat a felsőcsatári Süni táborba várjuk, minden évben a Szent Iván nap körüli héten. A táborban hozzáértő szakemberek segítségével alaposan meg lehet ismerni a Vas-hegy és a Pinka-mente növény- és állatvilágát, természeti értékeit.
A 15. éve megrendezett tábor várható részvételi díja 16 000 Ft

Szőcei szénagyűjtő tábor: Legintenzívebb és legtermészetközelibb táborunk a Szőcei szénagyűjtő tábor, ahova a 12 évesnél idősebb diákokat várjuk. Ez egy nomád tábor, ahol sátorban lakunk, és a Szőcei tőzegmohás fokozottan védett terület természetvédelmi kezelési munkáiban veszünk részt. A tábort minden év augusztus első hetében szervezzük meg.
A 17. éve megrendezett tábor várható részvételi díja 16 000 Ft

 

Erdei iskolai programok iskoláknak

Regisztrált erdei iskolai szolgáltatóként évek óta sikeresen szervezzük és bonyolítjuk le iskolai osztályok, évfolyamok erdei iskoláit. Kiforrott programmal rendelkezünk a Vas-hegyet, a Kőszegi-hegységet, az Őrséget és a Rába völgyét, vagy a Balaton-felvidéket kiszemelő iskolák számára. Kiscsoportos természetismereti foglalkozásokból, túrákból, kisebb terepi vizsgálatokból, vetítettképes előadásokból, szellemi és sportos vetélkedőkből, kézműves foglalkozásokból igény szerint tudunk összeállítani és lebonyolítani programokat.

 

ÖKOCELLA

A Kerekerdő Alapítvány Környezet- és Természetvédelmi Központja

 

Immár negyedik éve működik Szombathely belvárosában Környezet- és Természetvédelmi Központunk. Az ÖKOCELLA a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Kőszegi utcai székházának udvara felől közelíthető meg. A középkori hangulatot árasztó, boltíves, stukkós, robusztus falú épületrészben alakítottuk ki irodánkat, mely azon kívül, hogy az alapítvány ügyeinek intézésére, a programok szervezésére is alkalmas, környezeti tanácsadó irodaként, afféle zöld információs pontként is működik. Az iroda mellett egy, rendezvények, előadások, kiállítások, szakkörök rendezésére alkalmas terem is található, mely szakköreinknek, rendezvényeinknek ad teret.

Érdemes hozzánk betérni!
A Kerekerdő Alapítvány tagja a KÖTHÁLÓ-nak, azaz a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának. Ily módon szinte bármilyen környezetvédelmi témában tudunk szakszerű tájékoztatást nyújtani. Arra törekszünk, hogy könyvtárunkban lehetőleg minden környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos kiadvány, szórólap, könyv megtalálható legyen. Ezek helyben, kulturált körülmények között tanulmányozhatók, kölcsönözhetők, számos környezeti nevelési kiadvány megvásárolható.

Szolgáltatásaink:
- Környezet- és természetvédelmi könyvtár
- Ügyfélszolgálat
- Tanácsadói rendszer, környezet- és természetvédelmi problémák orvoslása
- Tájékoztató füzetek számos témában
- Környezeti nevelési szakkönyvek, ismeretterjesztő plakátok, képeslapok értékesítése
- Kapcsolatrendszer más civil szervezetekkel, hivatalokkal, intézményekkel
- Környezetvédelmi eseményekről való tájékoztatás
- Előadások, rendhagyó iskolai órák, óvodai foglalkozások tartása, természetvédelmi szakvezetés
- Természetismereti túrák, terepgyakorlatok, erdei iskolai programok lebonyolítása

ÖKOCELLA
9700 Szombathely, Kőszegi u. 3. (hátul az udvarban)
Tel.: 94/505-203, 94/500-166, 30/395-6624; Fax: 94/505-204
(reggel és este: 94/500-166)

e-mail: pumilio@freemail.hu
www.kerekerdo.org,

Nyitva tartás: H-P: 10.00-16.00 óráig.

Vendégkönyv

[Híreink] [Programjaink] [Környezeti nevelés] [Természet és kultúra] [Természetvédelem] [Környezetvédelem] [Fenntartható élelmiszerfogyasztás] [Civil együttműködés, érdekképviselet]