Kerekerdő Alapítvány
www.kerekerdo.org
Rólunk Elérhetőségeink Partnereink Információk Rendezvényeink Szolgáltatásaink
TARSÓKA programajánló 2005_2006

Rendezvények:

     Autómentes Nap

     Állatok Világnapja

     Föld Napja

     Madarak és Fák Napja

 

Rendezvénysorozatok:

     A kerek világ kicsiben

     Maroknyi Magyarország

     Szivárványos Esték

 

Környezeti nevelés:

      Ökosuli a Kámoni Arborétumban (rendhagyó természetismereti óra)

      Kukalógia (Tudományoskodás a szemét körül. Előadás- és foglalkozássorozat)

      Történelmi mindennapok (rendhagyó történelem órák a zöld jeles napokhoz kapcsolódóan)

      Zöld-Őr-Szem (Környezetbarát életmód és otthon. Foglalkozássorozat)

     

Levelezős játékok, vetélkedők:

      Mikrokozmosz (levelezős játék állatokról)

      Portyák a múltba (levelezős játék Szombathely történetéről)

      Ökopásztor – versengés a természetért (természetverseny, csapatverseny)

      Gayer Gyula környezet- és természetismereti tanulmányi verseny

 

Szakkörök, klubok:

     Ökoklub (környezetvédő önkéntes klub 14-22 éves diákoknak)

     Nagyanyáink nyomdokán (kézműves, életmód-történeti klub felnőtteknek)

     Fürkész klub (természetbúvár szakkör kisiskolásoknak)

 

Természetismereti programok terepen:

     Természetismereti túrák (havonta egy-két alkalommal)

     Terepgyakorlatok (iskolai csoportoknak megrendelésre)      

     Erdei iskolai hétvégék (évszakonként)

     Nyári táborok (nyaranta hat-hét tábor)

     Erdei iskolai programok iskoláknak

 

Rendezvények

 

A Kerekerdő Alapítvány rendezvényei szorosan kapcsolódnak az év természet- és környezetvédelmi jeles napjaihoz.

 

Európai Autómentes Nap: Klímakorzó a Fő téren (szeptember 22.)

Erre a jeles napra hagyományosan, valamilyen figyelemfelhívó megmozdulással készülünk. Tavaly különösen sikeres volt az az akció, amit a Föld Barátai Európa és a Magyar Természetvédők Szövetsége közreműködésével szerveztünk. A 9 méteres Karbonszaurusz és a hozzá kapcsolódó szabadtéri kiállítás így jutott el Szombathelyre (Miskolc mellett). Ebben az évben is egy nemzetközi méretű akcióhoz, a Föld Barátai Európa Klíma-korzó kampányához csatlakozva rajzos-szöveges üzeneteket gyűjtünk fából készült, 40x40 cm-es járólapokra, amelyekből a november végi ENSZ klímakonferencián, Montreálban egy nagyszabású "Klíma-sétány" épül fel.

 

Állatok Világnapja (október 4.): Vasi Múzeumfalu

Az Állatok Világnapján először 1998 októberében rendezett a Kerekerdő Alapítvány programot a Vasi Múzeumfaluban. Hosszú szünet után 2004. októberében vállalkoztunk arra, hogy egy városi színtű nagyrendezvényt szervezzünk. A rendezvény több forrásból is táplálkozik. Az állatok világnapja október 4-ére, Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napjára esik. Tehát-e napnak vannak keresztény vallási gyökerei.  Hagyományosan e jeles nap célja felhívni a figyelmet az állatok tiszteletére, megbecsülésére, a velük való bánásmód javítására. Az időszak közel van a különböző magyar tájak hagyományos pásztorünnepeihez, mely a magyar népi kultúra irányába ad kapcsolódási lehetőséget (szokások, pásztoreszközök, díszítőművészet, hangszerek, stb.). Az állatvédelem ügyéhez nemzetközi és hazai mozgalmak kapcsolódtak, melyek bemutatására szintén jó alkalom e nap.

A Múzeumfalu állatállománya ezekre a napokra több más hagyományos háziállattal bővül. Mangalicák, szamarak, kecskék, rackák, libák, tehenek és kutyák várják majd az érdeklődő gyerekeket, családokat, óvódás és iskolás csoportokat. Szakszerű vezetéssel megismerhetők lesznek az ősi magyar állatfajták, az állattartáshoz kapcsolódó építmények, eszközök. Mint tavaly, úgy idén is egy hétköznapi napon és egy hétvégi napon várjuk az érdeklődőket. Több izgalmas dolgot kínálunk pénteken óvodás iskolás csoportoknak, szombaton pedig családoknak. Az állatokat a maguk valóságában tapasztalhatják meg a gyerekek: etetés, simogatás, szakszerű bemutatás (rackák, kecskék, lovak szamarak, tehenek, mangalicák, kutyák). Lehet majd lovagolni. Kézműves foglalkozások „állati” anyagokból, állatokról; játékos természetismereti foglalkozások (madarakról, békákról, bogarakról); állatokról szóló játékok, vetélkedők; filmvetítések Assisi Szent Ferenc életéről, és a modern állatvédő szervezetek tevékenységéről; kamarakiállítás a paraszti kultúra ábrázoló művészetéről.

 

A Vizes élőhelyek Világnapjáról(február 2.) kiállítással, A Víz Világnapjáról (március 22.) terepgyakorlatokkal szeretnénk megemlékezni.

 

A Föld Napjához(április 22.) kiállítás, és egyéb más figyelemfelhívó esemény kapcsolódik, melyek a globális problémákra és a helyi cselekvés lehetőségeire hívják fel a figyelmet.

 

Madarak és fák napja (május 10.):Természet hangjai: Kámoni Arborétum

A nap az Állatok Világnapja mellett a Kerekerdő Alapítvány nagyrendezvényeinek másik nagy eseménye.  Régóta érlelődött a Kerekerdő Alapítvány munkatársaiban a gondolat, hogy a Madarak és fák napját tavaszköszöntő ünneppé lehetne tenni. A régi kor embere együtt élt a természettel, ismerte, szerette azt. Tavasszal kivonultak a hegyoldalba, rétre, muzsikáltak, énekeltek, táncoltak, örültek a tavasznak, egymásnak.

Ma nemcsak létezésünk feltételeit hanyagoljuk el, de elfelejtjük természet adta, igazi hangjainkat is. Gépek segítségével beszélgetünk, gombok nyomogatásával fejezzük ki érzelmeinket, pedig az ember ősi igénye, hogy beszéljen, belső tudattartamainak vers, dal vagy zene segítségével engedjen szabad áramlást.

Ezek az elvek vezérelték a Kerekerdő Alapítványt, hogy létrehozza a Természet hangjai Madarak és fák napi kulturális fesztivált, melyet 2004. május 9-én rendezett meg először.

Szeretnénk, ha minél többen vállalkoznának arra, hogy a madarak és fák, illetve a természet iránti tiszteletüket, szeretetüket a mammutfenyő tövében elmondott verssel, dallal, zenével fejeznék ki. A programra bárki jelentkezhet, aki vállalja a minden technika nélküli, természet közeli körülményeket.

Délelőtt és kora délután a résztvevő gyerekcsoportoknak természetismereti foglalkozásokat tartottak az alapítvány munkatársai, délután került sor a tényleges fesztiválra.

A lelkes és bátor iskolásokon kívül, akik természettel kapcsolatos verseket mondtak, énekeltek, hangszeres zenét adtak elő, néhány profi zenész is vállalkozott a szereplésre.

 

Rendezvénysorozatok

 

A kerek világ kicsiben

„A világ kicsiben” című kulturális esték programsorozat a Művelődési és Sportház rendezvényeinek sorában született. 2003 májusában indult útjára, első ízben Francia Estre invitálva a kedves közönséget. Második állomása a dél-amerikai kontinens volt. Ezt követően Dánia, majd Oroszország meghódítására indultunk.

A sorozat új helyszínen, új oldaláról: „A kerek világ kicsiben” címmel folytatódott. Alapítványunk központja, az Ökocella ötórai teadélutánra látta vendégül az Angol Est közönségét. Februári Horvát Estünk mediterrán hangulatot idézett.

A sorozat tervezett állomásai: Japán Est (2005. november)

                                             Lengyel Est (2006. január)                            

„A kerek világ kicsiben” egy-egy nemzet és ország természeti értékeit, kulturális és gasztronómiai remekeit kívánja a Nagyérdemű elé varázsolni, megidézni ritmusait, színeit, illatait, ízeit.

Felelős szervező: Kósi Anita

 

Maroknyi Magyarország

A sorozat egy-egy magyar táj, térség, illetve egy-egy neves település környékének természeti, kulturális értékeit, gasztronómiai kincseit próbálja felidézni, bemutatni több műfaj integrálásával. Az egyes esteken hangsúlyos szerepet kap az egyes tájak történelme, irodalma, tánc és zeneművészete hagyományos népi kultúrája (népi építészet, öltözködés, tárgyalkotó művészet, gazdálkodási hagyományok, stb.).  Megpróbáljuk érzékeltetni az adott táj jellegzetességeit, bemutatni természeti és kultúrtörténeti kincseit. A műfaji sokszínűség lehetőséget ad arra, hogy többféle érdeklődésű, szemléletű ember megtalálja a számára vonzó programot, közben viszont más impulzusok is érik, így alkalmas a sorozat ismereteink, élményanyagaink bővítésére. Az egyes estek igényesen összeállított  tartalmas programok, melyeknek éppen a műfajok váltogatása  és az est különböző elemeit játékosan, valamilyen  földrajzi meghatározottság szerint összefűző szerkesztés ad némi könnyedséget s ezzel válik a program szórakoztatóvá. A szeptembertől nyár elejéig terjedő időszakban két-három estet tervezünk a sorozat keretein belül.

A magyar vidékek kiválasztásában szerepet játszik, hogy nagyon távoli híresebb térségeket ugyanúgy ember- és érzékközelbe hozzuk, mint a közeli könnyen meglátogatható, vagy az alig ismert tájakat.

Fontosnak tartjuk, hogy a versek, dalok, zeneművek élő előadásban szólaljanak meg, az ismeretterjesztő előadásokat lehetőleg hiteles, hozzáértő előadók tartsák.

A tervezett estek: Balaton-felvidéki Est (2005. október)

                           Hajdúsági Est (2006. március)

 

Szivárványos Esték

 „Ha a Föld beteg és pusztulni kezd, akkor a világ összes országából az emberek      össze fognak jönni, hogy megmentsék a Földet a szennyeződéstől és a  pusztulástól - ezek a Szivárványharcosok.”

A ’70-es évek közepén a Cree indiántörzs sámánja a Greenpeace-nek a Szivárványharcos megtisztelő címet adta

A Kerekerdő Alapítvány 2005. januárjában indult rendezvénysorozata a spektrum színeihez igazodik, vagyis a szivárvány jelenség hívta életre. Az egyes estek olyan szórakoztató, ismeretterjesztő programok, melyeket egy-egy szín fűz egybe. Az alapítvány profiljának megfelelően a témák szorosan kapcsolódnak a környezetügy problémáihoz.  Egy-egy programon együtt, egymást erősítve van jelen a humán- és természettudományos kultúra. A szórakoztató jelleget a műfaji sokszínűség adja. Az egyes alkalmak – Ibolya Est, Vörös Est, Narancs Est, Sárga Est, Zöld Est, Kék Est – a természettudomány, természetrajz segítségével színesíti estéinket, festi hangulatainkat. Az estek témái, meghívott és közreműködő vendégei szorosan kapcsolódnak az esteknek címet adó színekhez. Nem mellékes a képző-, zene- és irodalomművészet sem, amelyek majd az estek mellékszereplőiként „lépnek színre”. Minden esthez kisebb kiállítás, afféle díszlet kapcsolódik. Minden alkalomra tervezünk egy kisebb tudományos szintű, történelmi, irodalmi és valamilyen természettudományos előadást, illetve bemutatót, a Magyarországon tevékenykedő környezet- és természetvédelmi szervezetekkel is szeretnénk megismertetni a szombathelyi Közönséget. Mindenegyes alkalommal más-más hazai zöld egyesületet várunk beszélgetésre. Lesznek irodalmi és zenés betétek is élő előadásban. Első bemutatkozó Estünk a Szivárványharcos megtisztelő címét viselő Greenpeace-t látta vendégül. Második estünk, az Ibolya Est áprilisban, ibolyavirágzáskor került megrendezésre. Egy-egy est mintegy 2-3 órás programot nyújt a résztvevőknek.

Tervezett programjaink: Kék Est (2006. február)

                                     Zöld Est (2006. április)

 

Környezeti nevelés

(óvodás, illetve iskolás csoportoknak ajánljuk)

 

Ökosuli

Rendhagyó természetismereti óra egy élő múzeumban

Az Ökosulit a Kerekerdő Alapítvány hét évvel ezelőtt indított útjára a Kámoni Arborétumban. A program jó lehetőség az iskolai tananyaghoz (Az erdő, A vízpart, Növények, Állatok Tájékozódás, Időjárás, stb.) kapcsolódó élményszerű tapasztalatok megszerzésére, gyakorlatias ismeretek elsajátítására, a fajfelismerések gyakoroltatására, a tevékenykedtetésre. Alkalmat ad arra is, hogy a természetben helyes magatartási szabályokat, az élővilág megtapasztalásának lehetőségeit, az egyszerűbb vizsgálati módszereket kipróbálhassák a gyerekek

Bár az arborétum maga mesterségesen kialakított terület, létrehozása óta eltelt évtizedek alatt, mára számos természeti értékkel rendelkező helyszínné vált. Sok növényritkaság mellett, hazánk jellegzetes fái, cserjéi is megtalálhatók itt. A kialakított tavakban, árkokban gazdag vízi, vízparti növényzet és állatvilág jellemző. Az arborétum rengeteg madárnak szolgál táplálkozó- és lakóhelyként.

Minden évszak más-más élményt tartogat. Ősszel a színpompás lombsátor, a rengeteg levél és termés gyűjtése, télen a madarak etetése, közelről való megfigyelése, tavasszal pedig a kora tavaszi növények virágpompája, az éledő természet nyújt maradandó élményeket.

A rendhagyó természetismereti órákat elsősorban alsó tagozatos osztályoknak, napközis csoportoknak ajánljuk. Főként azoknak, akik vállalják, hogy legalább évszakonként részt vesznek a foglalkozásokon, így is nyomon követve a természetben bekövetkező változásokat.

A foglalkozások időpontja: előzetes egyeztetés alapján délelőtt és délutáni időpontokban is.

Időtartama: 1,5-2 óra

Részvételi díj: 50 Ft/fő

 

Kukalógia - tudományoskodás a szemét körül

Hulladékproblémával foglalkozó sorozat óvodás és iskolás (alsó, illetve igény szerint felső tagozatos) csoportoknak.

Miből készítették hajdanán a papírt? Milyen természetes alapanyagú textíliák vannak? Hogyan kapcsolódik egymáshoz a homok és az üveg? Hová tegyük ezeket az anyagokat, ha már nem használjuk? Mik tartoznak a veszélyes hulladékok közé? Hogyan készíthető komposzt? Ezekre és még sok más kérdésre is válasz kapható a foglalkozásokon, amelyeken nyomon követjük az egyes hulladékfajták (papír, rongy, műanyag, üveg, fém, szerves hulladék, veszélyes hulladék) útját a keletkezéstől a szemétdombig, sőt még azon túl is.

Minden foglalkozást kézműves tevékenység egészít ki.

A foglalkozások időpontja: havonta változó témával, előzetes egyeztetés alapján.

Időtartam: 60 perc

Részvételi díj: 100 Ft/fő

Vezeti: Gyöngyössy Péterné Kemény Katalin és Kósi Anita

A szeptemberi foglalkozások témája: a papírhulladék.

Időpontjuk: előzetes jelentkezés alapján.

Helyszíne lehet alapítványunk központja (Ökocella Szombathely, Kőszegi u. 3., hátul az udvarban), de tetszés szerint akár iskolai tanórán, vagy szakkör keretein belül is megvalósítható.

 

Történelmi mindennapok (rendhagyó történelem órák)

Hat foglalkozásból álló sorozat a régi korok emberének mindennapjairól.

Tervezett témák az ünnepekhez, és környezetvédelmi jeles napokhoz kapcsolódóan: Takarítási Világnap - „Háziasszonyok tükre - egy kis takarítástörténelem’;

„Ne vásárolj semmit” Nap - „Cserebere Shopping, avagy egy kis vásárlástörténet”;

Karácsonyi ünnepkör - „Korok ajándékai, az ajándékozás kora”;

Víz Világnapja - „Vizes-bajos dolgaink” (ivóvíz - szennyvíz – tisztálkodás),.

Húsvét - „Szegény vacsorák, gazdag lakomák - étkezéstörténet”;

Föld Világnapja - „Földfordulások”

A foglalkozásokra iskolás csoportok jelentkezését várjuk.

A foglalkozások célja az életmód bemutatásán túl, a régi és a mai eszközök, anyagok, technikák összehasonlítása, mi az, ami természetesebb, környezetbarátabb, de ma is használható, kivitelezhető. Mert nem minden rossz, ami régi!

A háborúk és a politikai manőverek között a régi kor embere is lakott valahol, takarított, ajándékozott, csillapította éhségét, és egyéb szükségleteit is elvégezte.

A történelemkönyvek oldalain mindezekről kevés szó esik, pedig a hétköznapoknak akár sorsfordító hatása is lehet. Érdemes kutakodni?

A foglalkozások időpontja: havonta változó témával - előzetes egyeztetés alapján.

Részvételi díj: 100 Ft/fő

Vezeti: Gyöngyössy Péterné Kemény Katalin és Kósi Anita

Időpontjuk: előzetes jelentkezés alapján.

Helyszíne lehet alapítványunk központja (Ökocella Szombathely, Kőszegi u. 3., hátul az udvarban), de tetszés szerint akár iskolai tanórán, vagy szakkör keretein belül is megvalósítható.

A szeptemberi foglalkozások témája a Takarítási Világnaphoz kapcsolódik: „Háziasszonyok tükre - egy kis takarítástörténelem”.

Manapság, ha tiszta, rendes otthont szeretnénk, csak előrántjuk a takarítógépet, rosszabb esetben a porszívót. Munkánkat azonnali hatásfokú csodaszerek, mikroszálas le- és feltörlők segítik. Szinte gyerekjáték a takarítás.

Nem volt ez mindig ilyen egyszerű. Az sem volt egyértelmű, hogy kinek is a dolga valójában. Máshogyan takarítottak a középkorban, máshogy a XX. század hajnalán, és egészen másként takarítunk napjainkban. Máshogy a palotában, máshogy a földpadozatos kunyhóban…

Az előadásból megtudhatjuk, különböző korok háziasszonyai hogyan töltötték mindennapjaikat, milyen eszközök, tisztítószerek segítettek, hogy lakásuk csillogóan tiszta, hívogatóan otthonos legyen.

 

Zöld-Őr-Szem

Hat foglalkozásból álló, környezetbarát otthonnal, életvitellel foglalkozó sorozat, óvodás és iskolás csoportoknak.

Zöld - fontos, hogy Földünk minél természetesebben, tisztábban, egészségesebben, érintetlenebbül maradjon.

Őr - fontos, hogy vigyázzunk, hogy életünket minél környezetbarátabb módon éljük.

Szem - fontos, hogy minél éberebbek legyünk, figyeljünk, mit tehetünk környezetünkért otthon, az óvodában, az iskolában.

Tervezett témák: Vizes dolgok, Fűtés, Világítás, Mindennapi apróságok, Közlekedés, Táplálkozás.

Egy gyermek is nagyon sokat tehet a Földért, környezetünkért. A vízkészlet, az energia, a gépkocsi takarékos használata, a körültekintő étkezés könnyen végrehajtható feladat, csak sokszor idegenkedünk tőlük, vagy túl kényelmesek vagyunk.

A sorozat ötleteket, egyszerűen megvalósítható praktikákat, fortélyokat vesz sorra, játékos foglalkozások keretében.

A foglalkozások időpontja: havonta változó témával - előzetes egyeztetés alapján.

Időtartam: 60 perc

Részvételi díj: 100 Ft/fő

Vezeti: Gyöngyössy Péterné Kemény Katalin és Kósi Anita

Időpontjuk: előzetes jelentkezés alapján.

Helyszíne lehet alapítványunk központja (Ökocella Szombathely, Kőszegi u. 3., hátul az udvarban), de tetszés szerint akár iskolai tanórán, vagy szakkör keretein belül is megvalósítható.

A szeptemberi foglalkozások témája a Vizes dolgok.

Évről évre egyre több ember él a Földön. Ugyanakkor a rendelkezésre álló vízmennyiség változatlan. Az élet a Földön - s minden élőlény élete, a legnagyobb bálnától a legkisebb rovarig – ettől a víztől függ. A víz érték.

A foglalkozásokon játékok, kísérletek segítségével megtanuljuk, hogyan takarékoskodjunk a rendelkezésre álló vízkészlettel, hogyan őrizzük meg patakok, folyók, tengerek tisztaságát.

 

Levelezős játékok, vetélkedők

 

Mikrokozmosz – csÚSZÓk -mászók

Levelezős játék általános iskolás tanulóknak

Az elmúlt tanévben rendeztük meg levelezős játékunkat második alkalommal. A Mikrokozmosz rejtvényeinek segítségével, az ízeltlábúakkal ismerkedhettek meg a játék résztvevői. Tavaly már kicsit bővítettük a kört, s mindenféle gerinctelen állatra vonatkozó kérdés, feladat, rejtvény, ábra volt a feladatlapokon, változatos, izgalmas formában. Idén, mint az alcímből látható a kisebb gerinces állatokat, halakat, hüllőket, kétéltűeket vesszük kameránk elé. A játék több fordulós, a feladatlapokat visszaküldőknek két héten belül újabbat küldünk.  Megoldásuk történhet egyedül, vagy 2-3 fős csapatokban.  A tanév végén a legtöbb pontot összegyűjtőknek nyílt vetélkedőt szervezünk, melyen a többtagú csapatok résztvevői is egyénileg mérhetik össze tudásukat.

A rejtvények a Kabóca című újságunkban illetve a szaktanároknál találhatók majd meg. Emellett minden, a játék iránt érdeklődőnek szívesen elküldjük.

 

Portyák a múltba

levelezős játék általános iskolások számára (5-6. osztály) Szombathely város történetéről.

Szeptembertől újra indul a meglepő kérdéseket, változatos feladatokat tartalmazó, több fordulós játék, amely városunk és lakóhelyünk történetével ismerteti meg a gyermekeket; Szombathely épített, kulturális, valamint „lélegző” örökségére (kertek, parkok, közterek, városkörnyéki zöld övezetek, stb.) hívja fel figyelmüket.

A rejtvényeket, kérdéseket önállóan - a feladatlapon megadott könyvek, valamint városi séták, és természetes kíváncsiságuk segítségével, illetve osztálytárs (3-4 fős csoportban), idősebb testvér, szülő, nagyszülő bevonásával is megoldhatják, megválaszolhatják.

A vetélkedőn való részvétel történhet egyedül, vagy 3-4 fős csapatokban. 

A rejtvények a Kabóca című újságunkban illetve a szaktanároknál találhatók majd meg. E mellett minden, a játék iránt érdeklődőhöz szívesen eljuttatjuk.

A kitöltött feladatlapokat a Kerekerdő Alapítvány címére kérjük visszaküldeni.

A tanév végén városi sétával összekötött, játékos, nyílt vetélkedőt rendezünk.

A győztesekre értékes nyeremények és még további meglepetések várnak!

 

Ökopásztor vetélkedő; versengés a természetért

Ismerkedj meg saját környezeteddel, s tedd jobbá, szebbé!

„Itthon vagyok. S ha néha lábamhoz térdepel

egy-egy bokor, nevét is, virágát is tudom”

Az Ökopásztor vetélkedő immár második éve játékos kutakodásra, búvárkodásra hív minden gyereket, aki szeretne elmerülni közvetlen környezetének megismerésében. Nem is igazi versenyre, inkább közös játékra várjuk a diákokat, hiszen nem a már korábban megszerzett ismeretek számonkéréséről lesz szó, hanem kisebb csapatokban elvégzett vizsgálódásokról, tapasztalat- és élményszerzésekről, és ezek másokkal való megosztásáról. Lehetőséget szeretnénk adni a résztvevők kreativitásának, önkifejező tevékenységeinek a bemutatására is.

   A hat fordulósra tervezett versenysorozat a saját lakókörnyezetben elvégzett különböző megfigyelések, kutató-és gyűjtőmunkák, kísérletek elvégzése mellett egy tantermi és egy záró vetélkedőt is magában foglal, melyekre januárban, illetve májusban kerülne sor. A legügyesebbek értékes könyvjutalmakat, ingyenes, vagy kedvezményes táborozási lehetőséget kapnak. A résztvevőket a 4-6. osztályos tanulók közül várjuk 10-15 fős csapatokban, de egész osztályközösségek is jelentkezhetnek

Jelentkezési határidő: október 07.

 

Szakkörök, klubok

 

Fürkész klub

Természetbúvár szakkör kisiskolásoknak

A szakkörbe olyan gyerekek (10-12 éves) jelentkezését várjuk, akik szeretik a természetet és elméleti iskolai ismereteiket, szívesen bővítenék élményszerű tapasztalatokkal.  A szakkör során terepi megfigyelések, előadások, egyszerű eszközökkel végzett vizsgálódások segítségével megismerkedhetnek a résztvevők a körülöttünk és a környező természeti területeken élő állatokkal, növényekkel, különös tekintettel a rovarokra és más apró állatokra (lepkék, szitakötők, bogarak, stb.).  A foglalkozásokon zoológiában és botanikában, a kőzetek és ásványok, valamint a gombák világában is jártas szakemberek adnak betekintést a természet rejtelmeibe.   

Foglalkozások időpontja: az első foglalkozás után kerül maghatározásra.

Első foglalkozás (megbeszélés): 2005. október 14. péntek 17.00 óra

Vezeti: Gyöngyössy Péter

Részvételi díj: 600 Ft/hónap. Jelentkezés: 2005. október 07-ig.

 

Ökoklub

Környezet- és természetvédő klub fiataloknak (középiskolás, főiskolás, diákoknak)

A klub azoknak az idősebb diákoknak nyújt találkozási és együttműködési lehetőséget, akik évek óta rendszeresen vesznek részt az alapítvány programjain, illetve önkéntes munkájukkal segítik, vagy segíteni szeretnék a nagyobb rendezvények megvalósítását, vagy szívesen kapcsolódnának be a hazai zöld mozgalom tevékenységébe. A klub résztvevői a konkrét akciókra való felkészülés mellett lehetőséget kapnak a zöldek információs hálózatába való bekapcsolódásra (másutt nem hozzáférhető könyvek, újságok, filmek, internetes böngészde, stb.). Tervezzük különböző előadók meghívását, terepgyakorlatok szervezését, önismereti foglalkozások, a fiatalokat érdeklő témákból beszélgetések szervezését.

Foglalkozások időpontja: az első foglalkozáson alakul ki.

Első foglalkozás: 2005. október 14. péntek 16.00 óra.

Vezeti: Gyöngyössy Péter

Részvételi díj: 200 Ft/hónap

 

Nagyanyáink nyomdokán

kézműves és életmód-történeti klub felnőtteknek

Dédanyáink, nagyanyáink makulátlan háztartása, illatos süteményei, keményített kézimunkái, amelyekről ma szinte csak regényekben olvashatunk, mindig nosztalgiát ébresztenek, valamiféle csillapíthatatlan vágyat, hogy talán mi is…

Az egyes foglalkozásokon kipróbálhatók régi hagyományos kézműves technikák (nemezelés, fonás, szövés, hímzés, gyertyamártogatás, szalma- és csuhémunkák, gyöngyfűzés, stb.), melyek segítségével ajándékokat, esztétikus használati tárgyakat készíthetünk. Félévente egy előadás színesíti a klub programját, amely elfelejtett praktikákat, életmód-történeti érdekességeket elevenít fel.

A foglalkozások időpontja: péntek 18.00-20.00 óra.

Vezeti: Gyöngyössy Péterné Kemény Katalin

Első összejövetel: 2005. szeptember 16. péntek 18.00 óra.

Részvételi díj: 500 Ft/alkalom  

A szakkör tevékenységébe bármikor be lehet kapcsolódni.

 

Természetismereti programok terepen

 

A Kerekerdő Alapítványt életrehívó, erdőmérnökökből és pedagógusokból álló stáb, mintegy tizenhét éve szervez természetismereti túrákat, terepgyakorlatokat, erdei iskolai programokat. Az alapítvány működése során ezen a területen országos elismertséget szerzett. Ezt jelzi többek között, hogy a megyében elsőként regisztráltatta magát erdei iskolai szolgáltatóként, szakemberei részt vettek az országos szakértői és akkreditációs minősítő rendszerek kidolgozásában. Az alapítvány az országban az elsők között készítette el erdei iskolai akkreditációs dokumentumait, munkatársai az első körben váltak erdei iskolai szakértővé.

 

Természetismereti túrák gyerekeknek, családoknak

Az elmúlt másfél évtizedben kialakult a hétvégi túrák rendje. Havonta általában 1-2, többnyire szombati napra időzített természetismereti túrát szervezünk. Ezek többnyire Vas megye, illetve a szomszéd megyék természeti tájaira irányulnak. Általában kisebb utazás (vonat, busz) után gyalogosan járjuk be a kiszemelt területet. A túra során a résztvevők megismerhetik az adott időszak és terület növény- és állatvilágát, kőzettani jellemzőit, kulturális értékeit.

 

Szeptember 10. szombat

Encián-túra a Vendvidéken

Útvonal: Szombathelyről Szentgotthárdig vonattal, onnan gyalog Apátistvánfalváig, vissza Szakonyfalu felé

Távolság: kb. 15 km

Gyülekező: 7.00-kor a Szombathelyi vasútállomáson  megváltott vonatjeggyel

Visszaérkezés: 19.15-kor ugyanoda. Részvételi díj: 200 ft/fő

 

Szeptember 17. szombat

Ciklámen-túra Sopron környékén

Útvonal: Sopronig és onnan vissza vonattal; gyalog: Károly-kilátó, Várhely kilátó, Szalamandra-tó

Távolság: kb. 12 km

Gyülekező: 7.00-kor a Szombathelyi vasútállomáson  megváltott vonatjeggyel

Visszaérkezés: 18.45-kor ugyanoda. Részvételi díj: 200 ft/fő

 

További tervezett túráink:

- Túra a Kalapos-kőre

- Téli túra a Szőcei tőzegmoháshoz

- Barangolás a Soproni-hegységben

- Hóvirág-túra a sárvári Szatmár erdőbe

- Kakasmandikó-túra Zalalövő környékére

- Kockásliliom-túra a Bükksi rétre (Csákánydoroszló)

- Orchidea-túra az Őrségben

- Nőszirom-túra a Kőszegi-alsóréten

 

Terepgyakorlatok

Olyan autóbusszal megvalósított programok, melyek egy-vagy több napba sűrítve valamilyen tematika szerint fűznek fel nevezetes, illetve kevésbé ismert természeti területeket, kultúrtörténeti értékeket, objektumokat. A kiajánlott lehetőségeket iskolai közösségek vehetik igénybe időpont egyeztetéssel.

Ajánlataink:

--Szép erdők a Nyugat-dunántúlon: Kőszegi-hegység Stájer házak környéki bükkösök; Farkaserdő (Sárvár-Káld) gyertyános tölgyesek, Szalafő őserdő; Vétyemi ősbükkös (Tormafölde, Zala m.)

--Faóriások, famatuzsálemek: Zsennye: „Ezeréves tölgy”; Vasvár: bükkóriások a Városerdőben; Körmend: Óriásplatán; Szalafő: óriás kocsányos tölgy, Gór: feketenyárak, Kőszegi hegység: Óház: óriás jegenyefenyő

--Vizek, vízpartok: Kőszegi-hegység: Velem: patak; Felsőcsatár: Pinka-szurdok, Körmend: Rába-part, Pinka torkolat, Farkasfa: Ördög-tó, Gersekarát: Fias-tó, Máriaújfalu: Hársas-tó, Kis-Balaton,

--Őrségi Nemzeti Park: Szőce: láprét, Pankasz: szoknyás harangláb, helytörténeti gyűjtemény, Őriszentpéter: Árpádkori templom, Szalafő: Pityerszer, Múzeumfalu, Őserdő, Kétvölgy: szórványtelepülés, szálalóerdők,

--Balaton-felvidéki Nemzeti Park: Szent György-hegy, bazaltorgonák; Badacsony: Kőzsákok, Káli-medence: Szentbékkálla: kőtenger; Kornyi-tó; Hegyes tű: geológiai bemutatóhely, Tihanyi félsziget: bokorerdők, gejzírkúpok

--Sopron környéke: Soproni-hegység: Károly-kilátó, Várhely, Asztalkő-Hidegvíz-völgy, Egyetemi botanikus-kert, Szárhalmi erdő, Malom-tó, Fertőrákosi kőfejtő, Fertő, Kócsagvár, Eszterházy-kastély

 

Erdei iskolai hétvégék

A szombathelyi Gyermekek Háza tizenkét évvel ezelőtt szerveztemeg az első Erdei iskolai hétvégét. Azóta a program, négy részből álló sorozattá nőtte ki magát. Időközben az erdei iskolák és a nyári táborok szakmai stábja létrehozta a Kerekerdő Alapítványt. Több évig a program a Gyermekek Háza és az alapítvány közös rendezvényeként lett meghirdetve, most pedig néhány éve az alapítvány a program gazdája. Ősszel, télen, kora tavasszal és májusban, tehát nagyjából évszakonként kerül sor ilyen természetismereti programra. A sok túrával, játékkal, vetélkedővel megtöltött hétvégék gerincét, olyan kiscsoportos terepi foglalkozások alkotják, amelyek szorosan kapcsolódnak a gondosan kiválasztott helyszín és az adott évszak jellegzetességeihez. Minden hétvégén van madarász és botanikai foglalkozás, de szokott lenni gombaismereti, rovartani, békákkal, hüllőkkel, kőzetekkel, ásványokkal kapcsolatos foglalkozás is. A résztvevők az iskolában tanultakat a természetben szerzett élményszerű tapasztalatokkal mélyíthetik el. A program elősegíti a gyerekek megfigyelőképességének, koncentráló képességének, formaérzékenységének és kreativitásának fejlődését. Bővíti a természettel kapcsolatos ismereteiket (földrajz, biológia, kémia, fizika), fejleszti önállóságukat, állóképességüket, egészségesebbek, edzettebbek lesznek általa.

Őszi erdei iskolai hétvége - Felsőcsatár (Vas-hegy, Pinka-mente) - 2005. október 7-8-9.

Téli erdei iskolai hétvége - Fertőd (Eszterháza, Fertő környéke) - 2006. január

Kora tavaszi erdei iskolai hétvége - Körmend (Rába ártér)- 2006. március

Májusi erdei iskolai hétvége - Szalafő (Őrség) - 2006. május

A program péntek estétől vasárnap délutánig tart. Várható részvételi díja 6.000 ft/alkalom, melynek egy részét a legügyesebbek értékes ajándék formájában visszanyerhetik. Teljes iskolai osztályok, nagyobb diákközösségek jelentkezését is várjuk.

Felelős szervező: Gyöngyössy Péter

 

Nyári táborok

Az elmúlt években nyaranta hét-nyolc, egyhetes tábort szerveztünk, melyek környezeti nevelési programunk legfontosabb elemeit jelentik. A legkisebbeknek (óvodások, alsótagozatos iskolások) napközis táborokat szervezünk.

A nyári szünet első négy-öt hetében a szombathelyi Múzeumfaluban megrendezett Pajta táborba várjuk azokat, akik szívesen töltenének el egy hetet ódon falusias környezetben. Lehet itt növényekkel, állatokkal ismerkedni, kézműveskedni, és rengeteget játszani. Hasonló napközis tábor a Kámoni Arborétumban megszervezett Ökotábor, ahova főleg a természetbúvárkodást kedvelő gyerekeket várjuk. A 10-14 éves diákokat a felsőcsatári Süni táborba várjuk, minden évben a Szent Iván nap körüli héten. A táborban hozzáértő szakemberek segítségével alaposan meg lehet ismerni a Vas-hegy és a Pinka-mente növény- és állatvilágát, természeti értékeit. Legintenzívebb és legtermészetközelibb táborunk a Szőcei szénagyűjtő tábor, ahova a 12 évesnél idősebb diákokat várjuk. Ez egy nomád tábor, ahol sátorban lakunk, és a Szőcei tőzegmohás fokozottan védett terület természetvédelmi kezelési munkáiban veszünk részt. A tábort minden év augusztus első hetében szervezzük meg.

Felelős szervező: Gyöngyössy Péter.

Erdei iskolai programok iskoláknak

Regisztrált erdei iskolai szolgáltatóként évek óta sikeresen szervezzük és bonyolítjuk le iskolai osztályok, évfolyamok erdei iskoláit. Kiforrott programmal rendelkezünk a Vas-hegyet, a Kőszegi-hegységet, az Őrséget és a Rába völgyét kiszemelő iskolák számára. Kiscsoportos természetismereti foglalkozásokból, túrákból, kisebb terepi vizsgálatokból, vetítettképes előadásokból, szellemi és sportos vetélkedőkből, kézműves foglalkozásokból igény szerint tudunk összeállítani és lebonyolítani programokat.

 

ÖKOCELLA,

a Kerekerdő Alapítvány Környezet- és Természetvédelmi Központja

 

Immár harmadik éve működik Szombathely belvárosában Környezet és Természetvédelmi Központunk.  Az ÖKOCELLA a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Kőszegi utcai székházának udvara felől közelíthető meg. A középkori hangulatot árasztó, boltíves, stukkós, robosztus falú épületrészben alakítottuk ki irodánkat, mely azon kívül, hogy az alapítvány ügyeinek intézésére, a programok szervezésére is alkalmas, környezeti tanácsadó irodaként, afféle zöld információs pontként is működik. Az iroda mellett egy, rendezvények, előadások, kiállítások, szakkörök rendezésére alkalmas terem is található, mely szakköreinknek, rendezvényeinknek ad teret. 

 

Érdemes hozzánk betérni!

A Kerekerdő Alapítvány tagja a KÖTHÁLÓ-nak azaz a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának. Ily módon szinte bármilyen környezetvédelmi témában tudunk szakszerű tájékoztatást nyújtani. Arra törekszünk, hogy könyvtárunkban lehetőleg minden környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos kiadvány, szórólap, könyv megtalálható legyen. Ezek helyben kulturált körülmények között tanulmányozhatók, kölcsönözhetők, számos környezeti nevelési kiadvány megvásárolható.

 

Szolgáltatásaink:

--Környezet- és természetvédelmi könyvtár

--Ügyfélszolgálat

--Tanácsadói rendszer, környezet- és természetvédelmi problémák orvoslása

--Tájékoztató füzetek számtalan témában

--Környezeti nevelési szakkönyvek, ismeretterjesztő plakátok, képeslapok értékesítése

--Kapcsolatrendszer más civil szervezetekkel, hivatalokkal, intézményekkel

--Környezetvédelmi eseményekről való tájékoztatás

--Előadások, rendhagyó iskolai órák, tartása, természetvédelmi szakvezetés

--Természetismereti túrák, terepgyakorlatok, erdei iskolai programok lebonyolítása

Vendégkönyv

[Híreink] [Programjaink] [Környezeti nevelés] [Természet és kultúra] [Természetvédelem] [Környezetvédelem] [Fenntartható élelmiszerfogyasztás] [Civil együttműködés, érdekképviselet]