Kerekerdő Alapítvány
www.kerekerdo.org
Rólunk Elérhetőségeink Partnereink Információk Rendezvényeink Szolgáltatásaink
Magyar Természetvédők Szövetsége

Magyar Természetvédők Szövetsége (MTvSz) 1989-ben alakult 32 tagcsoporttal. Az elmúlt 10 évben taglétszáma többszörösére nőtt, s így a jelenlegi közel 33 ezres tagság 90 tagszervezetben fejti ki tevékenységét.

A Szövetség legfőbb célja a Természet egészének a védelme, s ennek érdekében állította programja középpontjába a fenntartható fejlődés megvalósításának elősegítését, amely a gazdasági, ökológiai és szociális kérdések együttkezelését követeli meg. E célkitűzés arra késztette a Szövetséget, hogy a megalakulás után azonnal a nemzetközi környezetvédelmi folyamatokra is kiemelt figyelmet fordítson, illetve bekapcsolódjon a nemzetközi NGO együttműködésbe.

A tagcsoportok döntő többsége vidéken működik, programjaik rendkívül változatosak. A programok jórészt a helyi környezeti, természeti problémák feltárására és megoldásának elősegítésére irányulnak. Ugyancsak nagy figyelmet fordítanak a helyi lakosság és fiatalok környezeti nevelésére, szemléletformálására, a környezetbarát fogyasztói magatartás kialakítására. E csoportok zöme önkéntes alapon végzi tevékenységét, önálló irodával, infrastruktúrával nem rendelkeznek.

A Szövetségnek vannak nagyobb, un. megyei-regionális tagszervezetei is, amelyek már komolyabb infrastruktúrával rendelkeznek, főállásos alkalmazottainak száma meghaladja a 10 főt. E szervezetek az előzőekben vázolt tevékenység mellett - főleg a fenntartható fejlődés helyi szintű megvalósítása érdekében - nemzetközi szinten is elismert projekteket valósítottak meg: példaként említhetjük a miskolci Ökológiai Intézet gömörszőlősi Fenntartható Falu programját, vagy a Somogy Természetvédelmi Szervezet Boronka programját.

Szövetségi szinten a tagcsoportok tevékenységének támogatása mellett konkrét programjai a fenntartható fejlődés koncepciójának megismertetésére, a fenntartható fejlődés elérését célzó programok kidolgozására és megvalósítására irányultak.

További információ: www.mtvsz.hu

 

Elérhetőségek:

Cím: Magyar Természetvédők Szövetsége

1091 Budapest Üllői u. 91/b; 1450 Budapest, pf.: 123.

tel.: 1/216-7297; fax: 1/216-7295;  e-mail: mtvsz@zpok.hu

Vendégkönyv

[Híreink] [Programjaink] [Környezeti nevelés] [Természet és kultúra] [Természetvédelem] [Környezetvédelem] [Fenntartható élelmiszerfogyasztás] [Civil együttműködés, érdekképviselet]