Kerekerdő Alapítvány
www.kerekerdo.org
Rólunk Elérhetőségeink Partnereink Információk Rendezvényeink Szolgáltatásaink
Biokampány Szombathelyen

A Magyar Természetvédők Szövetsége tagszervezeteivel együttműködve 2004. október 20-30. között rendezte meg az „Élelem és mezőgazdaság” akcióhetet. A szervezők idén 9 helyszínen (Budapest, Sopron, Szombathely, Miskolc, Nyíregyháza, Hajdúböszörmény, Debrecen, Békéscsaba és Szeged – Veszprémben már lezajlott) tájékoztatták a lakosságot  utcai termékbemutatók és előadások keretében a környezetbarát mezőgazdaság előnyeiről. Az országos eseménysorozat alapvető célja, hogy a környezetbarát, minőségi magyar termékek termelését és fogyasztását előmozdítsa és felhívja a figyelmet a Közös Agrárpolitikában rejlő kihívásokra és lehetőségekre.

Az akciósorozattal az volt a szervezők célja, hogy felhívják  a lakosság figyelmét a környezetbarát mezőgazdaság, a helyi termékek és a biogazdálkodás előnyeire. Az idei kampány látványos eleme volt egy 3 méteres, felfújható szürkemarha ballon, amely a kampány valamennyi helyszínén előfordult. Az utcai akciók során a szervezők biotermékeket kóstoltattak, szórólapokat terjesztettek, kérdőíves felmérést végeztek az érdeklődők körében a biotermékekkel, vásárlási szokásokkal kapcsolatban és aláírások is gyűltek egy petícióhoz, melyet a magyar kormánynak nyújtottak be a szervezők

Az akciósorozat vidéki eseményeit a Bors Alapítvány, a Castanea Természetvédelmi Egyesület, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület, a CSEMETE – Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, a Kerekerdő Alapítvány, a Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédő Kör, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület és a Zöld Akció Egyesület szervezte.

Szombathelyen a Kerekerdő Alapítvány szervezésében október 22-én került sor arra a kóstolóval egybekötött utcai akcióra, ami az akcióhét keretében valósult meg. Eredetileg azt terveztük, hogy a szombathelyi Piac előtt lesz a stand és a kóstoló isAz ÁNTSZ viszont a kóstoltatást közterületen nem engedélyezte. Ezért úgy döntöttünk, hogy ketté választjuk a dolgot. A Fő téren volt a stand a ballonmarhával, a kóstoló pedig a központunkban, ami a Fő tértől 2 percre van. A kóstoló folyamatosan működött, de két időpontra meghívókat is küldtünk ki. Sajtóreggelire vártuk a sajtó munkatársait, intézmények testületek képviselőit, politikusokat, délután kettőkor pedig az egyéb népeket. Problémát okozott az, hogy Vas megyében nagyon kevés a minősített bioélelmiszer termelő, illetve kifejezetten ilyen bolt, vagy piac sincs. Végül ennek ellenére elég gazdag kínálatot sikerült összeállítani. Ezek között voltak biotermékek, de olyanok is amelyek valamilyen szempontból környezetbarátabbnak tekinthetők az általánosan fogyasztottnál, mert például helyi termék, vagy kevesebb a szállítási költsége, vagy mert a minősítéstől függetlenül megszállott biogazda termelte. Két termelő el is jött és egész nap szóval tartották az érdeklődőket. Kínáltunk, vagy ötféle biosajtot, házi túrót, teljes tejet többféle lekvárt gyümölcsöt, zöldséget, többféle mézet, pékárut, házikolbászt, szörpöket, teákat. .

Reggel locsogó esőben kezdtük kiépíteni a standot. A sajtóreggelire elég sokan eljöttek. Sajnos szinte egész nap esett az eső kis szünetekkel, ezért a vártnál kevesebb volt a standunknál elidőző járókelő. Ennek ellenére nagyjából folyamatos volt az érdeklődés és a kóstolón is folyamatos volt a nyüzsgés. Egyértelmű tapasztalat volt, hogy nagy igény lenne olyan boltra, vagy piacra, ahol ilyen termékeket lehet kapni.

 

Vendégkönyv

[Híreink] [Programjaink] [Környezeti nevelés] [Természet és kultúra] [Természetvédelem] [Környezetvédelem] [Fenntartható élelmiszerfogyasztás] [Civil együttműködés, érdekképviselet]