Kerekerdő Alapítvány
www.kerekerdo.org
Rólunk Elérhetőségeink Partnereink Információk Rendezvényeink Szolgáltatásaink
Állatok világnapja a vasi Múzeumfaluban

Állatok világnapja a vasi Múzeumfaluban

Október 4.-e környékén, vasárnap délután, hétfőn egész nap

 

Az Állatok Világnapján először 1998 októberében rendezett a Kerekerdő Alapítvány programot a Vasi Múzeumfaluban. Hosszú szünet után 2004. Októberében vállalkoztunk arra, hogy egy városi színtű nagyrendezvényt szervezzünk. A rendezvény több forrásból is táplálkozik. Az állatok világnapja október 4-ére, Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napjára esik. Tehát-e napnak vannak keresztény vallási gyökerei.  Hagyományosan e jeles nap célja felhívni a figyelmet az állatok tiszteletére, megbecsülésére, a velük való bánásmód javítására  Az időszak közel van a különböző magyar tájak hagyományos pásztorünnepeihez, mely a magyar népi kultúra irányába ad kapcsolódási lehetőséget (szkások, pásztoreszközök, diszítőművészet,  hangszerek, stb.). Az állatvédelem ügyéhez nemzetközi és hazai mozgalmak kapcsolódtak, melyek bemutatására szintén jó alkalom e nap.

 

Szent Ferenc élete

Francesco Bernardore 1181-ben született Assisi városában, apja gazdag kereskedő volt. Mozgalmas ifjúság után 1205-ben hallotta meg az evangéliumi hívást:” ha tökéletes akarsz lenni, menj, add el mindenedet, árát osztd szét a szegények között és kövess engem.” Először a magányt fedezte fel, az imádságot és az elmélkedést, majd a társadalomból kitaszított leprásokat ápolta és a közeli romos San Damiáno kápolnát építette újjá. Koldusként Rómába zarándokolt. 1209-ben barna szövetből készített csuhát öltött, derekán az övet egy darab kötél helyettesítette. Többen csatlakoztak hozzá. Közösségének tagjai testvérként éltek egymás mellett Assisi városához közel az Angyalok Boldogasszonyáról elnevezett kunyhókban, mely Porcinkula néven a közösség, majd később a rend központja lett. Céljuk a szegénység megélése volt, Krisztus tanításait követték, nem tettek fogadalmat, nem ragaszkodtak semmilyen egyházi regulához, elegendőnek tartották az evangéliumi tanácsokat. Egyik napról a másikra éltek munkát vállalva, ha nem volt szükség két kezük munkájára koldultak. Szent Ferencnek több csodás tettet tulajdonítottak, betegeket gyógyított meg, különös kapcsolat fűzte az állatokhoz és Isten minden teremtményéhez. 1226-ban halt meg, 1228-ban avatták szenté. Életéről legendák születtek, melyek közül az egyik legismertebb a Szent Ferenc prédikál a madaraknak. Ő az állatok védőszentje, halálának napját, október 4-t jelölték ki az állatok világnapjának.

 

Pásztorünnepek

Szeptember vége, október a pásztorünnepek hónapja is. Szeptember végétől Szent Mihály napjától kezdték beterelni a nyáron szabadban tartott állatokat, ilyenkor számoltatták el a pásztorok gazdáikkal, meghosszabbították vagy megszüntették szolgálatukat.  Több helyen vásárokat, állatvásárokat, tartottak ebben az időszakban, a pásztorok ilyenkor egészítették ki a felszereléseiket. Legjelentősebb pásztor- ünnepnapok: Szent Mihály napja (szeptember 29.), Vendel napja (október 20.), Dömötör napja (október 26.) (Dömötör volt a pásztorok patrónusa), Simon- Júdás napja (október 28.). Ezeken a napokon mulatságokat, bálokat rendeztek.

 

Földünkről napról napra egyre több és több állatfaj tűnik el. Ennek oka csak kisebb részben az orvvadászat, pusztulásukért elsősorban az élőhelyek elvesztése és a környezetszennyezés a felelős. Nemcsak a vadállatok védelme, hanem a házunk tájának élővilága és őshonos háziállatainknak ismerete is fontos.

 

A Savaria Múzeum és a Kerekerdő Alapítvány együttműködésével megvalósuló program Assisi Szent Ferenc személyéhez és az őszi pásztorünnepekhez kötődő hagyományokat kívánja bemutatni. Erre az alkalomra a Vasi Múzeumfalu állatállományát különböző helyekről ideszállított állatokkal gazdagítjuk.

 

Ízelítő a 2004. Októberi, már megvalósult programból:

  • A program Assisi  Szent Ferenc életéről szóló megemlékezéssel kezdődik vasárnap 15.00 kor, 16-30-kor Asztrik atya Ferences rendi szerzete mond áldást. (hétfőn 10.00-11.00 óra között.)
  • Állatok testközelben: etetés, simogatás, szakszerű bemutatás (rackák, kecskék, lovak szamarak, tehenek, mangalicák, kutyák)
  • Kézműves foglalkozások, „állati” anyagokból, állatokról
  • Lovaglás (ingyenes)
  • Játékos természetismereti foglalkozások (madarakról, békákról, bogarakról)
  • Állatokról szóló játékok, vetélkedők
  • Filmvetítések Assisi Szent Ferenc életéről, és a modern állatvédő szervezetek tevékenységéről
  • Kamara kiállítás a paraszti kultúra ábrázoló művészetéről

 

A Múzeumfalu állatállománya ezekre a napokra több más hagyományos háziállattal bővül. Mangalicák, szamarak, kecskék, rackák, libák tehenek és kutyák várják majd az érdeklődő gyerekeket, családokat, óvódás és iskolás csoportokat. Szakszerű vezetéssel megismerhetők lesznek az ősi magyar állatfajták, az állattartáshoz kapcsolódó építmények, eszközök

 

Vasárnap inkább a családokat, hétfőn főként az óvódás és iskolás csoportokat várják a szervezők.

 

Vendégkönyv

[Híreink] [Programjaink] [Környezeti nevelés] [Természet és kultúra] [Természetvédelem] [Környezetvédelem] [Fenntartható élelmiszerfogyasztás] [Civil együttműködés, érdekképviselet]