Kerekerdő Alapítvány
www.kerekerdo.org
Rólunk Elérhetőségeink Partnereink Információk Rendezvényeink Szolgáltatásaink
A Kerekerdő Alapítvány október havi programja

Jeles napok, rendezvények, rendezvénysorozatok

 

Október 3-4, hétfő-kedd  

Állatok Világnapja a Vasi Múzeumfaluban

     A Savaria Múzeum és a Kerekerdő Alapítvány együttműködésével megvalósuló program Assisi Szent Ferenc személyéhez és az őszi pásztorünnepekhez kötődő hagyományokat mutatja be.

     Az Állatok Világnapján először 1998. októberében rendezett Alapítványunk programot a Vasi Múzeumfaluban. Hosszú szünet után, 2004. őszén vállalkoztunk arra, hogy Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napján a Múzeumfalu területére szervezett rendezvény segítségével felhívjuk a figyelmet az állatok tiszteletére, megbecsülésére, és a velük való bánásmód javítására. A jeles nap közel van a különböző magyar tájak hagyományos pásztorünnepeihez, így a népi kultúra, néprajz irányába további kapcsolódási lehetőséget ad (szokások, pásztoreszközök, díszítőművészet, hangszerek, stb.). Az állatvédelem ügyéhez nemzetközi és hazai mozgalmak sora csatlakozott, amelyek bemutatására szintén kiváló alkalom ez a nap.

     A Múzeumfalu állatállománya ezekre a napokra több más hagyományos háziállattal bővül. Mangalicák, szamarak, kecskék, rackák, libák, tehenek és kutyák várják majd az érdeklődő gyerekeket, családokat, óvodás és iskolás csoportokat.  Szakszerű vezetéssel megismerhetők lesznek az ősi magyar állatfajták, az állattartáshoz kapcsolódó építmények, eszközök. Mint tavaly, úgy idén is, egy hétköznapi és egy hétvégi napon várjuk az érdeklődőket.

     Több izgalmas látnivalót is kínálunk pénteken az óvodás, illetve az iskolás csoportoknak, szombaton pedig a családoknak. Az állatokat a maguk valóságában tapasztalhatják meg a gyerekek (etetés, simogatás, szakszerű bemutatás - rackák, kecskék, lovak, szamarak, tehenek, mangalicák, kutyák). Lesz lovaglás, kézműves foglalkozás „állati” anyagokból állatokról, játékos természetismereti foglalkozások (madarakról, békákról, bogarakról), állatokról szóló játékok, vetélkedők, filmvetítések Assisi Szent Ferenc életéről és a modern állatvédő szervezetek tevékenységéről, kamarakiállítás a paraszti kultúra ábrázoló művészetéről.

 

Október 14. Klíma-korzó Szombathely

Üzenj a világ vezetőinek: Lépjenek fel az éghajlatváltozás ellen!

     2005. november végén a világ kormányai találkoznak Kanadában, hogy hivatalos tárgyalásokat kezdjenek az éghajlatváltozás elleni küzdelem jövőbeni lépéseiről. Éghajlatunkat katasztrofális változások fenyegetik, mert túl sok energiát használunk és pazarlunk el, üvegházhatású gázokkal szennyezve a légkört, amelyek bolygónk felmelegedését okozzák.      Hogy e tárgyalások sikeresek legyenek több ezer európai gyermek festette vagy írta le a világ vezetőihez címzett üzeneteit.A Föld Barátai Európa Klíma-korzó kampányához csatlakozva a Magyar Természetvédők Szövetsége, s annak tagszervezetei szerte az országban, így Szombathelyen a Kerekerdő Alapítvány, hetek óta gyűjti az iskolás csoportok festett, illetve szöveges üzeneteit. A fából készült 40x40 cm-es rajzos-szöveges járólapok az éghajlatváltozás veszélyeire hívják fel a figyelmet, és a Montreálban hamarosan tárgyaló delegációkat igyekszik cselekvésre ösztönözni. Az európai gyermekek által készített járólapokból a november végi ENSZ konferencián egy nagyszabású, rendkívül látványos „Klíma-sétány” épül fel.

     A Kerekerdő Alapítvány szombathelyi iskolák tanulóit kereste meg az elmúlt hetekben, hogy a klímaváltozással kapcsolatos gondolataikat „vessék járólapra”. Az elkészült üzenetes alkotásokat egy rendhagyó kiállítás keretében kívánja alapítványunk az érdeklődők számára megmutatni. A Klíma-korzó Szombathely megtekintésére  2005. október 14-én, pénteken 10.00 és 17.00 között nyílik lehetőség, amikor is a főtéri Szentháromság-szobor tövében épített klímasétányhoz várunk minden kedves érdeklődőt, és mindazokat, akik szívesen üzennének a világ vezetőinek, és gondolataikat képes vagy szöveges formában is rögzítenék egy-egy járólap-falemezen. Rajzolj vagy írj velünk az éghajlatváltozásról, követelj valódi lépéseket és üzeneted már a következőhéten kiállításra kerül Luxemburgban, az Európai Unió környezetvédelmi minisztereinek találkozóján.

A világ már nem tud tovább várni: az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének jelentése szerint évente 150 ezer ember hal meg az éghajlatváltozás következtében. Jelenleg a légköri szén-dioxid koncentráció 380 ppm (milliomodrész), amely mintegy 30%-kal haladja meg az ipari forradalom előtti szintet! Megdöbbentő számok, amelyek csak növekedni fognak, kivéve, ha csökkentjük a piszkos energia felhasználását!

  

Október 20. csütörtök 18.00 óra  

Balaton-felvidéki Est

     A „Maroknyi Magyarország” című rendezvénysorozat egy-egy magyar táj, térség, illetve egy-egy neves település környékének természeti, kulturális értékeit, gasztronómiai kincseit igyekszik felidézni, bemutatni különböző műfajok integrálásával. Történelem, irodalom, tánc- és zeneművészet, hagyományos népi kultúra együttesen lehetőséget nyújtanak arra, hogy többféle érdeklődésű, és szemléletű ember megtalálja a számára vonzó programot, közben viszont más impulzusok is érik, így alkalmas a sorozat ismereteink, élményanyagaink bővítésére. Az egyes estek tartalmas programjainak éppen a műfajok váltogatása, az egyes elemeket játékosan, valamilyen földrajzi meghatározottság szerint összefűző szerkesztése ad könnyedséget, szórakoztató jelleget. 

     Balaton-felvidéki Estünk igyekszik ember- és értékközelbe hozni a sokak által ismert és szívesen látogatott tó vidékét, annak jellegzetességeit, természeti és kultúrtörténeti kincseit. A rómaiak, akik még Lacus Pelsónak nevezték e tájat, villákat építettek, szőlőt telepítettek, s élvezték a táj különlegesen szeretnivaló adottságait. Estünk a Balaton környékének természeti értékeiből, kulturális örökségéből, nemes boraiból kínál mindenkinek látni-, hallgatni-, ízlelnivalót.

 

Rendszeres programok, előadássorozatok

 

Környezeti nevelés (sorozatok, rendhagyó tanórák óvodás, illetve iskolás csoportoknak)

 

Ökosuli

Rendhagyó természetismereti óra egy élő múzeumban

Az Ökosulit a Kerekerdő Alapítvány hét évvel ezelőtt indította útjára a Kámoni Arborétumban. A program jó lehetőség az iskolai tananyaghoz (Az erdő, A vízpart, Növények, Állatok Tájékozódás, Időjárás, stb.) kapcsolódó élményszerű tapasztalatok megszerzésére, gyakorlatias ismeretek elsajátítására, a fajfelismerések gyakoroltatására, a tevékenykedtetésre. Alkalmat ad arra is, hogy a természetben helyes magatartási szabályokat, az élővilág megtapasztalásának lehetőségeit, az egyszerűbb vizsgálati módszereket kipróbálhassák a gyerekek.

Bár az arborétum maga mesterségesen kialakított terület, a létrehozása óta eltelt évtizedek alatt, mára számos természeti értékkel rendelkező helyszínné vált. Sok növényritkaság mellett, hazánk jellegzetes fái, cserjéi is megtalálhatók itt. A kialakított tavakban, árkokban gazdag vízi, vízparti növényzet és állatvilág jellemző. Az arborétum rengeteg madárnak szolgál táplálkozó-, és lakóhelyként.

Minden évszak más-más élményt tartogat. Ősszel a színpompás lombsátor, a rengeteg levél és termés gyűjtése, télen a madarak etetése, közelről való megfigyelése, tavasszal pedig a kora tavaszi növények virágpompája, az éledő természet nyújt maradandó élményeket.

A rendhagyó természetismereti órákat elsősorban alsó tagozatos osztályoknak, napközis csoportoknak ajánljuk. Főként azoknak, akik vállalják, hogy legalább évszakonként részt vesznek a foglalkozásokon, így is nyomon követve a természetben bekövetkező változásokat.

A foglalkozások időpontja: előzetes egyeztetés alapján délelőtt és délutáni időpontokban is.

Időtartalma: 1,5-2 óra

Részvételi díj: 50 Ft/fő

 

Kukalógia - tudományoskodás a szemét körül

Hulladékproblémával foglalkozó sorozat óvodás és iskolás (alsó, illetve igény szerint felső tagozatos) csoportoknak.

Miből készítették hajdanán a papírt? Milyen természetes alapanyagú textíliák vannak? Hogyan kapcsolódik egymáshoz a homok és az üveg? Hová tegyük ezeket az anyagokat, ha már nem használjuk? Mik tartoznak a veszélyes hulladékok közé? Hogyan készíthető komposzt? Ezekre és még sok más kérdésre is válasz kapható a foglalkozásokon, amelyeken nyomon követjük az egyes hulladékfajták (papír, rongy, műanyag, üveg, fém, szerves hulladék, veszélyes hulladék) útját a keletkezéstől a szemétdombig, sőt még azon túl is.

Minden foglalkozást kézműves tevékenység egészít ki.

A foglalkozások időpontja: havonta változó témával, előzetes egyeztetés alapján.

Időtartam: 60 perc

Részvételi díj: 100 Ft/fő

Vezeti: Gyöngyössy Péterné Kemény Katalin és Kósi Anita

Az októberi foglalkozások témája: a papír hulladék.

Időpontjuk: előzetes jelentkezés alapján.

Helyszíne lehet Alapítványunk központja (Ökocella Szombathely, Kőszegi u. 3., hátul az udvarban), de tetszés szerint akár iskolai tanórán, vagy szakkör keretein belül is megvalósítható.

 

Történelmi mindennapok (rendhagyó történelem órák)

Hat foglalkozásból álló sorozat a régi korok emberének mindennapjairól.

Tervezett témák az ünnepekhez, és környezetvédelmi jeles napokhoz kapcsolódóan: Takarítási Világnap - „Háziasszonyok tükre - egy kis takarítástörténelem’;

„Ne vásárolj semmit” Nap - „Cserebere Shopping, avagy egy kis vásárlástörténet”; Karácsonyi ünnepkör - „Korok ajándékai, az ajándékozás kora”;

Víz Világnapja - „Vizes-bajos dolgaink” (ivóvíz - szennyvíz – tisztálkodás),.

Húsvét - „Szegény vacsorák, gazdag lakomák - étkezéstörténet”;

Föld Világnapja - „Földfordulások”

A foglalkozásokra iskolás csoportok jelentkezését várjuk.

A foglalkozások célja az életmód bemutatásán túl, a régi és a mai eszközök, anyagok, technikák összehasonlítása, mi az, ami természetesebb, környezetbarátabb, de ma is használható, kivitelezhető. Mert nem minden rossz, ami régi!

A háborúk és a politikai manőverek között a régi kor embere is lakott valahol, takarított, ajándékozott, csillapította éhségét, és egyéb szükségleteit is elvégezte.

A történelemkönyvek oldalain mindezekről kevés szó esik, pedig a hétköznapoknak akár sorsfordító hatása is lehet. Érdemes kutakodni?

A foglalkozások időpontja: havonta változó témával - előzetes egyeztetés alapján.

Részvételi díj: 100 Ft/fő

Vezeti: Gyöngyössy Péterné Kemény Katalin és Kósi Anita

Időpontjuk: előzetes jelentkezés alapján.

Helyszíne lehet Alapítványunk központja (Ökocella Szombathely, Kőszegi u. 3., hátul az udvarban), de tetszés szerint akár iskolai tanórán, vagy szakkör keretein belül is megvalósítható.

Az októberi foglalkozások témája a Takarítási Világnaphoz kapcsolódik: „Háziasszonyok tükre - egy kis takarítástörténelem”.

Manapság, ha tiszta, rendes otthont szeretnénk, csak előrántjuk a takarítógépet, rosszabb esetben a porszívót. Munkánkat azonnali hatásfokú csodaszerek, mikroszálas le- és feltörlők segítik. Szinte gyerekjáték a takarítás.

Nem volt ez mindig ilyen egyszerű. Az sem volt egyértelmű, hogy kinek is a dolga valójában. Máshogyan takarítottak a középkorban, máshogy a XX. század hajnalán, és egészen másként takarítunk napjainkban. Máshogy a palotában, máshogy a földpadozatos kunyhóban…

Az előadásból megtudhatjuk, különböző korok háziasszonyai hogyan töltötték mindennapjaikat, milyen eszközök, tisztítószerek segítettek, hogy lakásuk csillogóan tiszta, hívogatóan otthonos legyen.

 

Zöld-Őr-Szem

Zöld - fontos, hogy Földünk minél természetesebben, tisztábban, egészségesebben, érintetlenebbül maradjon.

Őr - fontos, hogy vigyázzunk, hogy életünket minél környezetbarátabb módon éljük.

Szem - fontos, hogy minél éberebbek legyünk, figyeljünk, mit tehetünk környezetünkért otthon, az óvodában, az iskolában.

Hat foglalkozásból álló, környezetbarát otthonnal, életvitellel foglalkozó sorozat, óvodás és iskolás csoportoknak.

Tervezett témák: Vizes dolgok, Fűtés, Világítás, Mindennapi apróságok, Közlekedés, Táplálkozás.

Egy gyermek is nagyon sokat tehet a Földért, környezetünkért. A vízkészlet, az energia, a gépkocsi takarékos használata, a körültekintő étkezés könnyen végrehajtható feladat, csak sokszor idegenkedünk tőlük, vagy túl kényelmesek vagyunk.

A sorozat ötleteket, egyszerűen megvalósítható praktikákat, fortélyokat vesz sorra, játékos foglalkozások keretében.

A foglalkozások időpontja: havonta változó témával - előzetes egyeztetés alapján.

Időtartam: 60 perc

Részvételi díj: 100 Ft/fő

Vezeti: Gyöngyössy Péterné Kemény Katalin és Kósi Anita

Időpontjuk: előzetes jelentkezés alapján.

Helyszíne lehet Alapítványunk központja (Ökocella Szombathely, Kőszegi u. 3., hátul az udvarban), de tetszés szerint akár iskolai tanórán, vagy szakkör keretein belül is megvalósítható.

Az októberi foglalkozások témája a Vizes dolgok.

Évről évre egyre több ember él a Földön. Ugyanakkor a rendelkezésre álló vízmennyiség változatlan. Az élet a Földön - s minden élőlény élete, a legnagyobb bálnától a legkisebb rovarig – ettől a víztől függ. A víz érték.

A foglalkozásokon játékok, kísérletek segítségével megtanuljuk, hogyan takarékoskodjunk a rendelkezésre álló vízkészlettel, hogyan őrizzük meg patakok, folyók, tengerek tisztaságát.

 

Október 7-8-9. péntek-szombat-vasárnap  

Őszi erdei iskolai hétvége Felsőcsatáron

Az alapítvány stábja tizenkét évvel ezelőtt szervezte meg az első Erdei iskolai hétvégét. Azóta a program, négy részből álló, sorozattá nőtte ki magát. Ősszel, télen, kora tavasszal és májusban, tehát nagyjából évszakonként kerül sor ilyen természetismereti programra. A sok túrával, játékkal, vetélkedővel megtöltött hétvégék gerincét olyan kiscsoportos terepi foglalkozások alkotják, amelyek szorosan kapcsolódnak a gondosan kiválasztott helyszín és az adott évszak jellegzetességeihez. Minden hétvégén van madarász és botanikai foglalkozás, de szokott lenni gombaismereti, rovartani, békákkal, hüllőkkel, kőzetekkel, ásványokkal kapcsolatos foglalkozás is. A résztvevők az iskolában tanultakat a természetben szerzett élményszerű tapasztalatokkal mélyíthetik el. A program elősegíti a gyerekek megfigyelőképességének, koncentráló képességének, formaérzékenységének és kreativitásának fejlődését. Bővíti a természettel kapcsolatos ismereteiket (földrajz, biológia, kémia, fizika), fejleszti önállóságukat, állóképességüket, egészségesebbek, edzettebbek lesznek általa.

Az őszi erdei iskolai hétvége hagyományos helyszíne a Vas-hegy, és a Pinka-mente. A hétvégén az ősz színeiben pompázó növényvilág mellett a gombákat, és a télre készülődő madárvilágot is tanulmányozni lehet

Részvételi díja 5.000 Ft, melynek egy részét a legügyesebbek értékes ajándék formájában visszanyerhetik. Teljes iskolai osztályok, nagyobb diákközösségek jelentkezését is várjuk

Jelentkezési határidő október

Felelős szervező: Gyöngyössy Péter

 

Szakkörök, klubok

 

Fürkész klub

Természetbúvár szakkör kisiskolásoknak

A szakkörbe olyan gyerekek 10-12 éves) jelentkezését várjuk, akik szeretik a természetet és elméleti iskolai ismereteiket szívesen, bővítenék élményszerű tapasztalatokkal. A szakkör során terepi megfigyelések, előadások, egyszerű eszközökkel végzett vizsgálódások segítségével megismerkedhetnek a résztvevők a körülöttünk és a környező természeti területeken élő állatokkal, növényekkel, különös tekintettel a rovarokra és más apró állatokra (lepkék, szitakötők, bogarak, stb.). A foglalkozásokon zoológiában és botanikában, a kőzetek és ásványok, valamint a gombák világában is jártas szakemberek adnak betekintést a természet rejtelmeibe.

Foglalkozások időpontja: az első foglalkozás után kerül meghatározásra.

Első foglalkozás (megbeszélés): 2005. október 14. péntek 17.00 óra.

Vezeti: Gyöngyössy Péter

Részvételi díj: 600 Ft/hónap.

Jelentkezés: 2005. október 07-ig.

 

Ökoklub

Környezet- és természetvédő klub fiataloknak (középiskolás, főiskolás, diákoknak)

A klub azoknak az idősebb diákoknak nyújt találkozási és együttműködési lehetőséget, akik évek óta rendszeresen vesznek részt az alapítvány programjain, illetve önkéntes munkájukkal segítik, vagy segíteni szeretnék a nagyobb rendezvények megvalósítását, vagy szívesen kapcsolódnának be a hazai zöld mozgalom tevékenységébe. A klub résztvevői a konkrét akciókra való felkészülés mellett lehetőséget kapnak a zöldek információs hálózatába való bekapcsolódásra (másutt nem hozzáférhető könyvek, újságok, filmek, internetes böngészde, stb.). Tervezzük különböző előadók meghívását, terepgyakorlatok szervezését, önismereti foglalkozások, a fiatalokat érdeklő témákból beszélgetések szervezését.

Foglalkozások időpontja: az első foglalkozáson alakul ki.

Első foglalkozás: 2005. október 14. péntek 16.00 óra.

Vezeti: Gyöngyössy Péter

Részvételi díj: 200 Ft/hónap

 

Nagyanyáink nyomdokán

kézműves és életmód-történeti klub felnőtteknek

Dédanyáink, nagyanyáink makulátlan háztartása, illatos süteményei, keményített kézimunkái, amelyekről ma szinte csak regényekben olvashatunk, mindig nosztalgiát ébresztenek, valamiféle csillapíthatatlan vágyat, hogy talán mi is…

Az egyes foglalkozásokon kipróbálhatók régi hagyományos kézműves technikák (nemezelés, fonás, szövés, hímzés, gyertyamártogatás, szalma- és csuhémunkák, gyöngyfűzés, stb.), melyek segítségével ajándékokat, esztétikus használati tárgyakat készíthetünk. Félévente egy előadás színesíti a klub programját, amely elfelejtett praktikákat, életmód-történeti érdekességeket elevenít fel.

Péntekenként 18.00 órai kezdettel, Alapítványunk központjában (Ökocella Szombathely, Kőszegi u. 3., hátul az udvarban).

A foglalkozásokat vezeti: Gyöngyössy Péterné Kemény Katalin.

  7. péntek 18.00 óra: Kosárfonás III.          

                                   vendégünk: Albert Imre, kosárfonó     

14. péntek 18.00 óra: Kosárfonás IV.

                                   vendégünk: Albert Imre, kosárfonó   

21. péntek 18.00 óra: A nemez I. (tarsolyok, táskák)

Részvételi díj: 500 Ft/alakalom.

 

Természetismereti túrák gyerekeknek, családoknak

 

Október 22.

Kirándulás Badacsonyba  

Útvonal: Szombathelyről Tapolcán át Badacsonyig vonattal, onnan gyalog fel a hegy tetejére. Útközbena bazalt vulkánosság jellegzetes képződményeit láthatjuk, kőzsákokat, a kőtengert, de a hegy bokorerdei és a tető őserdő szerű növénytakarója is élményt jelent. A hegy fennsíkjáról pazar kilátás nyílik a Balatonra és a Tapolcai-medencére

Távolság:  8-10 km, jelentős szintkülönbséggel

Gyülekező: 6.20-kor a szombathelyi Vasútállomáson

Visszaérkezés: 17.50-kor

Részvételi díj: utiköltség + 200 Ft.

Vendégkönyv

[Híreink] [Programjaink] [Környezeti nevelés] [Természet és kultúra] [Természetvédelem] [Környezetvédelem] [Fenntartható élelmiszerfogyasztás] [Civil együttműködés, érdekképviselet]