Kerekerdő Alapítvány
www.kerekerdo.org
Rólunk Elérhetőségeink Partnereink Információk Rendezvényeink Szolgáltatásaink
Környezeti tanácsadás 2005.

A Kerekerdő Alapítvány

Környezeti tanácsadói tevékenysége 2005-ben

 

1. A környezeti tanácsadás körülményei 

2005-ben a Kerekerdő Alapítvány stábja a környezeti tanácsadást az előző évhez hasonlóan csapatmunkában látta el. Azaz az ügyektől függően, mindenki közreműködött ebben a munkában is. Egyik munkatársunk szeptembertől GYES-re ment és egyelőre helyette nem találtunk új munkatársat.
Központunk felszereltsége jelentősen nem bővült, kiadvány állományunkat folyamatosan gazdagítjuk
Az aktuális KÖVI pályázatból nagyon kevés támogatást kaptunk, mely még a központunk helyiség bérleti díjára sem elegendő. Egyelőre más bevételeinkből tartjuk fent a központot. Egyre jobban érezzük egy forrásszervező munkatárs hiányát.

 

2. Változások, problémák a környezeti tanácsadó munkában, (tevékenységi mutatók, minősítés)?

A minősítési rendszer szerint komoly hiányosságunk volt, hogy csak különböző gyűjtőportálokon elhelyezett rövid ismertetőink érhetőek el az interneten. Már 2004-ben megvásároltuk domain nevünket és kifizettük a Zöld Póknak a honlap működtetésével kapcsolatos díjat és már 2004-ben elkezdődött a honlap fejlesztése is. A megbízott fejlesztő azonban nem sokkal a munka befejezése előtt, év közepén lemondta a munkát. Újraindult a dolog. Profi cégre nem volt pénzünk, ezért ez meglehetősen hosszú ideig tartott. De most már végre elérhető a www.kerekerdo.org.  Hiányosságunk még a rendszeres hirdetés. Hirdetési újságokban komoly fizetett hirdetések elhelyezésére nincs pénzünk. Továbbra is saját újságunkban és egyéb kiadványainkon és a központunkban meghirdetett rendezvények révén kívánjuk népszerűsíteni tanácsadói munkánkat is. 

 

3. A 3 legjellemzőbb ügy 2005 megkeresései közül

2005. január

Év végén többszörös internetes áttételen keresztül egy hölgy keresett meg bennünket, aki díszállat kereskedést működtet. Azzal keresett meg minket, hogy évekkel ezelőtt bevittek hozzá két bagolyfiókát, melyeket szépen felnevelt, de most már nem tudja őket gondozni, ezért helyet keres nekik. Az állatkert nem fogadta be, a Madártani Intézetnél bírsággal fenyegették. (A levelezés átcsúszott januárra ezért írjuk le most itt.) Mi röviden leírtuk a jogi helyzetet (védett faj, stb.), a jövőre vonatkozóan az erdei fülesbagoly fiókákkal kapcsolatos ismereteket (röpképtelenül fészekhagyó), megadtuk a legfontosabb madárvédelmi szervezetek és a hivatalos természetvédelmi intézmények elérhetőségét (MME, KVVM, WWF). Többszöri levélváltás után derült ki, hogy a hölgy budapesti. Ezért a Természetvédelmi Hivatal és a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság elérhetőségét is tudattuk. Mivel, mi a hortobágyi és a kőszegi madárrehabilitációs központról tudunk, ezért a távolság szempontjából majdnem mindegy hogy melyikkel veszi fel a kapcsolatot. A kőszegi központot jól ismerjük ezért ennek elérhetőségét adtuk meg:

Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság  Kőszegi Irodája
9730 Kőszeg Chernel kert
tel.: 94/ 563-174;
Horváth Ildikó - t érdemes keresni, ő intézi az ilyen dolgokat és ő gondozza a madarakat

 

2005. február

Ebben a hónapban több pedagógus keresett meg minket azzal, hogy pár napos erdei iskola lebonyolításához keres szálláshelyet illetve szolgáltatót. Ilyen tipikus eset volt, amikor egy szombathelyi általános iskola osztályfőnöke kért tőlünk tanácsot, hogy nem túl messze 20-30 km-es körzetben, lehetőleg a Kőszegi-hegységben hol tudunk megfelelő helyszínt. Mivel mi is vállalunk erdei iskolai szolgáltatást Vas megyében több helyszínen is, ezért meglehetősen naprakész információkkal rendelkezünk alkalmas helyszínekről. Mi az olyan helyeket ajánljuk szívesen, mely valamilyen természetközeli helyen fekszik, közvetlen környezete is alkalmas a szabad levegős programokra, mérete, befogadóképessége közel akkora, mint a csoport. Így sikerrel beszéltük le a tanárnőt kőszegi kollégiumokról. Végül két helyszínt javasoltunk:

Ciklámen Üdülőszálló
9730 Kőszeg Szabó-hegy
Marton Miklósné tel.: 94/361-824; 362-892

Stayer Házak Erdészeti Erdei Iskola
Szombathelyi Erdészeti Rt; Bejczi Péter, Kun Margit
94/329-974

 

2005. július

A hónap elején több középiskolás diák, főiskolás és egyetemi hallgató keresett minket. Szakdolgozathoz kértek anyagokat, illetve nyári szakmai gyakorlat eltöltéséhez kerestek lehetőséget. Egy ilyen jellemző megkeresés volt, amikor egy Győrben tanuló hölgy részletesen tájékozódott a környéken működő, környezeti neveléssel foglalkozó intézmények és civil szervezetek felől. A hallgatót elláttuk mindenféle információval, kiadványokkal. Megbeszéltük, hogy melyik táborunkba jön majd ki, sőt arról is szó volt, hogy esetleg segítőként is bekapcsolódik a munkánkba. Azóta nem hallottunk róla…

 

4. A 3 legfontosabb ügy 2005 megkeresései közül

2005. január-december

A Kerekerdő Alapítvány környezeti tanácsadó irodáját az elmúlt években több szervezet és helyi lakos kereste fel a Kámoni Arborétum jelenlegi helyzetével és jövőbeni sorsával kapcsolatban. Mindezek miatt kiemelt figyelmet szentelünk az Arborétumot érintő fejlesztési elképzeléseknek. Szombathely Polgármesteri Hivatala az elmúlt években már többször tett kísérletet arra, hogy megvalósítsa azt a tervet, mely a Saághy út bővítésével és átépítésével egy belső körút létrehozását tûzte ki célul. A Hivatal 2004. második felében újra benyújtotta a Vas Megyei Közlekedési Felügyelethez az építési engedélyezési tervet. A Kámoni Arborétum országos jelentőségű természetvédelmi terület. A terv szerint az Arborétum területéből 700 négyzetmétert hasít le az út. Ennek érdekében a kert déli részéből egy olyan szelet kerül az út alá melynek nyugati része, mintegy 20 méter, keleti vége pedig 2–3 méter széles. A kivitelezés során, az Arborétum többi területével szerves egységet alkotó részt, a tervek szerint teljesen le fogják tarolni, száznál is több, köztük több nagy méretû fát és bokrot fognak kivágni, a termőtalajt ledózerolják, majd a terület mely addig számos növény és állatfajnak volt az otthona, és sétautak hálózták be, beton alá kerül. A korábban zsákutcai nyugalom helyett jelentős átmenő forgalom, s az ezzel járó zaj és levegőszennyezés sújtja majd a környéket. Mindezek miatt a tervezett beruházás környezeti fenntarthatósági szempontból egyértelmûen káros hatású. Meglehetősen morbid helyzet, hogy pont annak az útnak a bővítése érdekében akarnak az Arborétumból területet lehasítani, amit az Arborétum alapítójáról Saághy Istvánról neveztek el.
Alapítványunk először 2003. Telén került kapcsolatba az útépítés terveivel. Akkor először a Védegylet kért tőlünk helyi természetvédelmi szakvéleményt, majd később a Magyar Természetvédők Szövetsége és a KÖTHÁLÓ kérte, hogy véleményezzük azt a miniszteri rendelettervezetet, amely a lehasítandó terület természetvédelmi oltalom alól való feloldását célozta. Akkor is az volt a véleményünk, hogy azok az álságos érvek, amivel a védettség megszüntetését indokolták, akár az Arborétum fokozatos leszeletelésére is alkalmasak. Bár a civil szervezetek véleménye nem volt hatással a rendeletre örültünk, hogy volt olyan helyi lakos aki az Alkotmánybírósághoz fordult. Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala 2004. második felében újra benyújtotta a Vas Megyei Közlekedési Felügyelethez a Saághy út bővítésével és átépítésével kapcsolatos építési engedélyezési tervet. Az újabb eljárás megindulásáról a Kerekerdő Alapítvány 2004 év végén értesült az útépítéssel érintett magánszemélyektől, akik a zöld szervezetek segítségét kérték. Az Alapítvány tájékoztatta a hazai zöld szervezeteket és segítséget kért tőlük. Kezdeményezésünkre több nagy országos zöld szervezet ügyfélként bejelentkezett az eljárásba (Reflex LMCS, MTVSZ). Az év végi önkormányzati közmeghallgatáson az Alapítvány elnöke tájékoztatta a város önkormányzatát arról, hogy nem értenek egyet a Kámoni Arborétum megcsonkításával és kérte, hogy az Alkotmánybíróság döntéséig függesszék fel az eljárást. Az Alapítvány levélben fordult a város jegyzőjéhez, polgármesteréhez és alpolgármestereihez, valamint a engedélyezési eljárásban résztvevő hatóságok vezetőihez, hogy az alkotmányossági, jogi és szakmai aggályok miatt állítsák le az engedélyezési eljárást. Ez akkor természetesen nem történt meg. A Vas Megyei Közlekedési felügyelet által kiadott engedély ellen két magánszemély és három országos zöld szervezet is fellebbezett. A másodfokú eljárásban a Közlekedési Főfelügyelet, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elutasító szakhatósági állásfoglalására tekintettel, nem adta meg az építési engedélyt.  Persze az ügynek még nincs vége, mert METRO áruház miatt megnövekedett forgalom, jelenleg arra alkalmatlan, zöldövezeti mellékutcákon ömlik át.

 

2005. április

Áprilisban a Föld Napján egy kisebb témavizsgálatot folytattunk le. Szombathelyen 1995 óta létezik hulladékudvar, illetve 2004 decembere óta vannak szelektív hulladékgyűjtő szigetek. Többen úgy éreztük, hogy a Szombathelyi Városgazdálkodási Kft, mely mindkét rendszert kiépítette és üzemelteti, minimális figyelmet fordított arra, hogy a lakosság értesüljön a kiépített lehetőségekről, a komolyabb motivációról nem is beszélve. A Föld Napján mintegy 30 önkéntes segítségével a város öt forgalmas pontján végeztünk kérdőíves felmérést. Egy két oldalas kérdőív segítségével próbáltuk azt kideríteni, hogy Szombathely polgárai ismerik-e a városban működő szelektív hulladék elhelyezési lehetőségeket, illetve használják, e azokat. A kérdőív másik fele a vásárlási, hulladék elhelyezési szokásokra vonatkozóan gyűjtött információkat. 100 ember megkérdezése után meglehetősen lehangoló a helyzet. Bár a kérdőív feldolgozása még folyamatban van, de már most is látszik, hogy kevesen ismerik konkrétan, és még kevesebben használják a szelektív gyűjtési lehetőségeket. Olyan megkérdezett is akadt, aki ott lakik az egyik hulladéksziget mellett és mégsem tudott semmit a szelektív gyűjtés lehetőségeiről. Nagyon sok megkérdezett reagált úgy a kérdésekre, hogy ő aztán nem hajlandó semmiképp cipelgetni a szemetét. Sajnos a szombathelyi hulladékszigetekkel kapcsolatban még több probléma is van. Kevés van. Ami kiépült autós odaszállításra épült. Szinte mindegyik valamilyen zöld felületből (járdasziget, vendégjárda) rovására épült meg. Célunk, hogy ráirányítsuk az üzemeltető cég és a város vezetőinek figyelmét arra, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a kiépített műszaki lehetőségek kihasználására.

 

2005. december-2006. január

Egy évek óta napirenden lévő ügyünk vett új fordulatot mintegy egy éves szünet után. A Közútkezelő Kht. frissen kinevezett igazgatója keresett meg bennünket december elején, hogy a Felsőszölnök-Kétvölgy (az Őrségi Nemzeti Park legértékesebb területén fekvő falvak) között tervezett úttal kapcsolatban, mintegy egy évvel korábban beadott tiltakozásunk, illetve javaslatunk kapcsán szeretne velünk beszélni. Az ügy lényege, hogy a két, szlovén nemzetiség által lakott falu, között, melyek légvonalban 1-2 km-re vannak egymástól jelenleg közel 20 km-es kerülővel van csak közúti összeköttetés. A falvak ultimátumszerűen, mindenféle egyeztetés nélkül tervet készítettek egy olyan nyomvonalon, és olyan drasztikus paraméterekkel, melyek jelentős természetkárosítással járnának. Ez ellen több zöld szervezettel karöltve tiltakoztunk, és a ÖNP Ig is elutasította. Ezután több nyomvonalterv is felmerült. Mi alapvetően egy kevés építéssel járó, részben Szlovénián keresztül vezető nyomvonalra és a műszaki paraméterek lecsökkentésére tettünk javaslatot, de mindeddig senki sem reagált erre. A mostani megkeresés apropója az volt, hogy egy EU-s pályázati lehetőség kínálkozott, melybe a mi koncepciónk jól belepasszol, de a korábbi nyomvonalon való építést is bele lehetne illeszteni lecsökkentett paraméterekkel. Ezzel kapcsolatban több megbeszélés tárgyalás zajlott decemberben és januárban. A falvak polgármesterei sajnos nagyon ellenségesen álltak hozzánk, de sikerült az Őrségi NP-vel és a NyuKöTeViFe-vel közös nevezőt kialakítani. Így meglepő módon úgy tűnik, hogy a mi javaslatunk kapott zöld utat a pályázat benyújtásakor.

 

5. A 2005-ös megkeresések összesítése kategóriák szerint, és ennek elemzése

Előre bocsátom, hogy a regisztrációnk csak a spontán megkereséseket tartalmazza. Nincsenek benne a különböző programokra, kiállításokra, klubokba érkezők és az utcai akciók, témavizsgálatok során velünk kapcsolatba kerülő személyek. Ilyen akció volt a Föld napi hulladékos felmérés és stand, a klímakorzó, az Állatok világnapja, a Biokampány. Általában ezeken a rendezvényeken volt kiadványterjesztés, aláírásgyűjtés, kérdőívezés és közben számos beszélgetés zajlott az érdeklődő járókelőkkel. Ezekkel együtt mintegy 3 ezer  főt regisztrálhattunk volna.

A spontán megkeresések nagy része Szombathely és vonzáskörzetéből származik, valamint azokból a térségekből, ahol alapítványunk más projektjei révén jelen van (Őrség, Vas-hegy környéke). Érdekes, hogy interneten keresztül volt néhány budapesti megkeresésünk is. 

 

Ssz.

Témakör

Megkeresés

 

Ssz.

Témakör

Megke-resés

1.

Állatvédelem

11

 

13.

Mezőgazdaság

20

2.

Energia

4

 

14.

Ökológiai fogyasztóvédelem

11

3.

Életmód

10

 

15.

Pénzügyi támogatás, pályázat

25

4.

Építkezés

6

 

16.

Sugárzás

-

5.

Globális gondok

2

 

17.

Talaj, ásványvagyon

1

6.

Hulladék

16

 

18.

Tájékoztatás eseményekről

64

7.

Kiadványküldés, -átadás

126

 

19.

Tájékoztatás intézményekről

19

8.

Környezeti egészségügy

2

 

20.

Települési környezet

17

9.

Környezeti jog

5

 

21.

Természetvédelem, élővilág

52

10

Környezeti nevelés, oktatás tábor

174

 

22.

Víz

-

11.

Közlekedés, szállítás

6

 

23.

Zaj, rezgés

-

12.

levegő

1

 

24

Egyéb

-

Összesen:

572

 

2004. Évben 572 regisztrált ügyfelünk volt (ebbe a számba a különböző utcai akciók, rendezvények, felmérések egyéb szervezett programok résztvevői, nem tartoznak bele). Az irodánkhoz fordulók száma hetente 1-23 fő közötti szórást mutatott. Az alapítvány hagyományainak megfelelően a legnagyobb számban, 174 fő környezeti nevelési témában fordult hozzánk. Ezt követi a témák sorában a kiadvány küldés átadás, a természetvédelem, a különböző események rendezvények ügyében hozzánk fordulók, illetve valamilyen a pályázat, illetve mezőgazdasági témában  hozzánk fordulók száma.  De többen fordultak hozzánk életmóddal, állatvédelemmel, hulladékokkal, fogyasztóvédelemmel kapcsolatban. Legkevesebben a nyári hónapokban kerestek minket, legtöbben májusban és szeptemberben.

 

6. Témavizsgálatok, tanácsadással kapcsolatos rendezvények, kampányok

Köthálós témavizsgálatok:
--Iskolai automaták felmérése
--Energia cimkés felmérés

Tanácsadással kapcsolatos rendezvény, kampány: 
--Föld Napja: a szombathelyi szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos témavizsgálat és akció (kérdőíves felmérés, szórólapozás, stand)
--Biokampány: az MTVSz programjának keretében, utcai akció és termékbemutató, kóstolóval egybekötve. A standon számos KÖTHÁLÓ-s kiadvány is fellelhető volt, számos járókelővel beszélgettünk el táplálkozással, élelmiszerekkel kapcsolatos témákról.
--Klímakorzó: a Föld Barátai Európa és az MTVSZ programjához csatlakozva. A standon mindenféle egyéb így KÖTHÁLÓ-s kiadványok is voltak, számos érdeklődővel beszélgettünk el a klímaváltozás, az energiahordozók, és a légszennyezés támaköréről
--Iskolai gyerekmobilok: a Reflex Egyesület kezdeményezéséhez csatlakozva valamennyi vas megyei iskolába kiküldtük az e témában szerkesztett felhívást
--Agrárkörnyezetgazdálkodás: Az MTVSZ programjához kapcsolódva több gazdafórumot tartottunk a térségben

Központunkban mindeközben két olyan foglalkozássorozat is működött az elmúlt évben, mely rendhagyó tanóra keretében ismertette meg az óvodás kisiskolás korosztályt, a különböző hulladékfajtákkal illetve a háztartásokban működő különböző tevékenységek környezetvédelmi vonatkozásaival. (víz-szennyvíz, világítás, fűtés, stb). A tanév során egy-egy téma egy másfél hónapig volt napirenden. Valamennyihez díszlet (kiállítás) is kapcsolódott. Az elmúlt évben 52 csoport vett részt ezeken a foglalkozásokon, összesen 1270 gyermek az őket vezető pedagógusokkal. Persze ez inkább környezeti nevelés, mint tanácsadás, de ezeken az alkalmakon a pedagógusokkal elbeszélgetünk, a kiadványokat megnézik asz újakból visznek, stb. Ugyanez a helyzet a kiállításokkal. Az elmúlt évben a központunkban  három kiállítás volt látható, mindegyik kiállítás megnyitóján jelentős számú résztvevő is volt. Ezen kívül három kulturális jellegű rendezvénysorozatunk is van, melyen alkalmanként 30-40 ember vesz részt. Az elmúlt évben hat ilyen estet szerveztünk

 

7. Közigazgatási és jogi eljárások

Közigazgatási eljárásokkal kapcsolatos ügyek:
1.) A szombathelyi Saághy utca (Kámoni Arborétumot érintő)  bővítésével és átépítésével kapcsolatos engedélyezési eljárás: kezdeményzésünkre három országos egyesület jelentkezett be ügyfélként, illetve fellebbezett. Az ügy a másodfokú eljárásban a zöld oldal győzelmével végződött.
2.) A Felsőszölnök-Kétvölgy között építendő út kapcsán az érintett feleket és a hatóságokat is megkerestük egy önálló javaslattal. Ezért, vagy nem ezért, a nemzeti park, illetve a Zöld Hatóság egyelőre nem engedélyezte azt a változatot, ami ellen mi is tiltakoztunk és a Közútkezelő Kht a mi javaslatainkat is beépítette, abba a pályázatba, ami a két falu úttal való közvetlen összekötését szolgálja.
3.) Olds Room fényágyú: hatósági, ill önkormányzat fellépést kértünk egy szórakozóhely tetején működő fényágyú kapcsán. A hatóságok nem foglalkoztak az üggyel, az Önk Környezetvédelmi Bizottsága többször foglalkozott az üggyel. Sajnos eddig csak iratokat, jegyzőkönyveket gyártottak. Eredmény nincs.
4.) Felsőcsatár Halomsírrablás: a rablást mi fedeztük fel, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt mi kerestük fel. Eljárás, rendőrségi feljelentés történt. Minimális nyomozás történt, eredmény nincs.

A spontán, regisztrált megkereséseken kívül, rendezvényeken, kampányokon, kb 3000 fővel kerültünk kapcsolatba. Az előbbiekben részleteztük.

 

Gyöngyössy Péter

 

Vendégkönyv

[Híreink] [Programjaink] [Környezeti nevelés] [Természet és kultúra] [Természetvédelem] [Környezetvédelem] [Fenntartható élelmiszerfogyasztás] [Civil együttműködés, érdekképviselet]