Kerekerdő Alapítvány
www.kerekerdo.org
Rólunk Elérhetőségeink Partnereink Információk Rendezvényeink Szolgáltatásaink
Gyógyszerfelmérés

A Környezeti Tanácsadók Irodák Hálózata (KÖTHÁLÓ) a tavaszi, használt mobilakkumulátorok visszavételét célzó felmérését követően, most a gyógyszerhulladékok problémáját tette vizsgálatának középpontjába.

Hazánkban már 2000-ben érvénybe lépett hulladékgazdálkodási törvény óta létezik hatályos jogszabály a gyógyszerhulladék elkülönített kezelésére. Ezt azonban eddig csak a kórházakban valósították meg. Januártól már a házi patikák hulladékairól is szervezetten gondoskodnak majd. Az erre vonatkozó jogszabálytervezet már elkészült, azt a szakmai területek képviselői is támogatják, s várhatóan ősszel kerül a kormány elé. Ha a kabinet is elfogadja, akkor jövőre az ország minden patikája köteles lesz visszavenni a feleslegessé vált, vagy lejárt szavatosságú orvosságokat.

A KÖTHÁLÓ felmérése alapján azonban a gyógyszertárak nincsenek felkészülve arra, hogy a lakosságtól átvegyék és megfelelően kezeljék, az esetleg nagy mennyiségben odavitt, lejárt szavatosságú készítményeket. Az ország 19 megyéjében elvégzett , összesen 426 patikát átfogó vizsgálat eredményei pár mondatban összefoglalva a következők: A készségesen felelő patikavezetők és alkalmazottak válaszaiból kiderült, hogy a megkérdezett gyógyszertárak 61%-a gyűjt gyógyszerhulladékot a lakosságtól, s ezek 68 %-a tudja is , hogy hová kerülnek a lejárt szavatosságú gyógyszerek, de csupán 14 %-uknak van a gyűjtésre alkalmas speciális gyűjtőedénye. A leadott, felesleges orvosságainkat a patikák az általuk  termelt hulladékhoz teszik, és saját költségükre szállíttatják el, ezért aztán nagyobb mennyiséget nem szívesen vesznek át. A felmérés alapján a gyógyszertárak jelentős része (63 %) tud a készülő, területet szabályozó miniszteri rendeletről, de pontos információjuk nincsen. Őszre várják a speciális gyűjtőedények kihelyezését, így többségük azt tanácsolta, tároljuk otthon a gyógyszereket, amíg a rendszer ki nem épül. Az elképzelések szerint a hulladék ártalmatlanítása országosan egységesen történik majd. Erre a feladatra a hazai gyógyszergyárak és nagykereskedők már létrehozták a Recyclomed Kht-t, mely egyelőre csak a gyógyszerek csomagolási hulladékának hasznosítását végzi, de januártól a gyógyszerhulladék begyűjtését és ártalmatlanítását is szervezni fogja.

 

Patikafelmérés Vas megyében 

A Kerekerdő Alapítvány a KÖTHÁLÓ tagjaként a vas megyei gyógyszertárak felmérését végezte el. A vizsgálatba a megye összes patikájának 81 %-át tudtuk bevonni. Kérdéseinket személyesen, vagy telefonon érdeklődve tettük fel. A választ adó gyógyszertárak 54 %-ban vették volna át tőlünk az orvosságokat, kihelyezett speciális gyűjtőedény azonban sehol sincs, a pirulákat a patikusoknak lehet leadni. A készülő gyógyszerhulladék visszavételét tartalmazó rendeletről a gyógyszerészek 36 %-a hallott, de az ezzel majdan együtt járó anyagi és tárgyi feltételekkel még sehol nem rendelkeznek. A patikusok a visszavett gyógyszereket saját hulladékukhoz teszik, s azzal együtt szállíttatják el, többségük a Megoldás Kft-vel. Az elvitel költségeit a gyógyszertárak viselik. A visszautasítások oka is többnyire ebben rejlik, hisz a patikusok többsége vállalná a begyűjtéssel együtt járó többletmunkát, de az így hozzájuk került nagy mennyiségű gyógyszerhulladék költségeit már nem tudják felvállalni.

Azoktól a gyógyszerészektől, akik a visszavételt elutasították mindig megkérdeztük mit kezdjünk a gyógyszermaradékainkkal. Igen eltérő válaszokat kaptunk. Voltak, akik a Megoldás Kft-hez, mások az ÁNTSZ-hez utasítottak minket érdeklődni, sokan tanácstalanul, ötlet nélkül küldtek el bennünket. Sajnos jó pár olyan válasz is született, mely a jelenlegi helytelen gyakorlatot ajánlotta, nevezetesen: öntsük a lefolyóba, vagy dobjuk a szemétbe a lejárt szavatosságú gyógyszereket.

 

Veszélyes pirulák, avagy drogok a fiókban?

A gyógyszerhulladékok megfelelő begyűjtése és ártalmatlanítása égető probléma hazánkban. Jelenleg ugyanis igen jelentős mennyiségű, kb. 2000 tonna orvosság kerül kidobásra. A lakosság által megvásárolt pirulák és egyéb készítmények 20 %-át feleslegesen váltják ki a betegek. Ezek általában az otthoni selejtezést követően a háztartási hulladék közé, vagy a lefolyóba öntve a szennyvízbe jutnak.

Jó tudni azonban, hogy a gyógyszerek veszélyes hulladéknak minősülnek. Lebomlásuk igen lassú, s alkotóelemeik, a szeméttelep talaján keresztül a talajvízbe, majd onnan akár az élővizekbe is bekerülhetnek. A felszíni vizekbe jutva pedig nagy a kockázat az élő szervezetekben való felhalmozódásuknak. Példaként hozhatnánk fel Németországot, ahol a felszíni vizekben már 68 féle mérgező anyagot mutattak ki, melyek a normális hormonműködést zavarják, megváltoztatva az ott élő pisztrángok nemét. De említhetünk hazai példát is: a pár hete Esztergomban történt szennyezést. Itt a közeli dorogi szemétégetőn nem megfelelően tárolt veszélyes hulladékból kerültek be a talajvízbe szennyeződések, többek között egyes gyógyszerek (Cavinton) bomlástermékei, veszélyeztetve ezzel több ezer ember ivóvízkészletét.

A magyar lakosság az utóbbi években jelentős mennyiségű gyógyszerkészletet halmozott fel otthonában, gondoljunk csak az áremelkedések előtti szokásos felvásárlási lázra. A Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének tanulmányából kiderül, hogy az egy főre jutó gyógyszerfogyasztásunk az utóbbi 15 évben tízszeresére nőtt. Más kutatások szerint az otthon tartott patikumok 70-80 %-a nem a meglévő betegségek kezelésére szolgál, hanem készenléti, vagy maradék gyógyszer. A családok több, mint fele tárol korábbi betegségek után visszamaradt antibiotikumot, 20%-uk erős nyugtatót is, s gyakoriak az elhunyt hozzátartozók hagyatékából előkerült szívgyógyszerek, vagy a vényre kapható pirulák megőrzése is. (Semmelweis Egyetem Közegészségtani Intézete Társadalomorvosi Csoport felmérése)

 

Ötletek - Hogyan kerülhetjük el a felesleges gyógyszerhulladékok kialakulását 

Legfontosabb! Ha vigyázol egészségedre, odafigyelsz magadra, táplálkozásodra, ha mozogsz eleget, elkerülheted a gyakori orvoshoz járást, gyógyszerszedést!

De mi van, ha mindennek ellenére elkaptál valami kórságot?

Kisebb problémák esetén először alkalmazz valamilyen természetes gyógymódot: gyógyteákat, tinktúrákat, inhalálást, kenőcsöket, hűtőfürőt, sóterápiát… stb.

Gyógyszert csak orvosi utasításra és az előírtaknak megfelelő mennyiségben szedj!

Új gyógyszert csak akkor váltsál ki, miután meggyőződtél róla, hogy az otthoni készletből hiányzik.

A helyben, patikában készített orvosságok üvegeit visszaválthatjuk a gyógyszertárakban.

Az üvegekben lévő maradék folyadékokat összeöntve egy kisebb befőttes üvegbe, vigyük el a veszélyeshulladék gyűjtőhöz! (Hulladékudvar Szombathely Körmendi u.)

 

Vendégkönyv

[Híreink] [Programjaink] [Környezeti nevelés] [Természet és kultúra] [Természetvédelem] [Környezetvédelem] [Fenntartható élelmiszerfogyasztás] [Civil együttműködés, érdekképviselet]