Kerekerdő Alapítvány
www.kerekerdo.org
Rólunk Elérhetőségeink Partnereink Információk Rendezvényeink Szolgáltatásaink
100 válasz a szombathelyi szelektív hulladékgyűjtésről; témavizsgálat

Szelektív hulladékgyűjtés Szombathelyen

100 Szombathelyi polgár megkérdezése alapján

Kérdőíves felmérés összesítése

 

Áprilisban  22-én a a Föld Napján a Kerekerdő Alapítvány egy kisebb témavizsgálatot folytatott le a szelektív hulladékgyűjtésről.

Szombathelyen 1995 óta létezik hulladékudvar, illetve 2004 decembere óta vannak szelektív hulladékgyűjtő szigetek. Többen úgy éreztük, hogy a Szombathelyi Városgazdálkodási Kft, mely mindkét rendszert kiépítette és üzemelteti, minimális figyelmet fordított arra, hogy a lakosság értesüljön a kiépített lehetőségekről, a komolyabb motivációról nem is beszélve. A Föld Napján mintegy 30 önkéntes segítségével a város öt forgalmas pontján végeztünk kérdőíves felmérést. A felmérésben a Hermann Ottó Szakképző Iskola egyik osztálya is részt vett. Egy, kétoldalas kérdőív segítségével próbáltuk azt kideríteni, hogy Szombathely polgárai ismerik-e a városban működő szelektív hulladék elhelyezési lehetőségeket, illetve használják, e azokat. A kérdőív másik fele a vásárlási, hulladék elhelyezési szokásokra vonatkozóan gyűjtött információkat. A felmérés interjúszerűen zajlott, tehát a kérdező nem adta oda a kérdőívet kitöltésre, így a megkérdezettet nem befolyásolták a későbbi kérdések. Az interjúk készítése mellett, a felmérők olyan szórólapokat osztogattak, melyek a hulladékfajtákról, a hulladékképződés megelőzéséről, illetve a szombathelyi hulladékgyűjtő szigetekről nyújtottak információkat.

100 ember megkérdezése után meglehetősen lehangoló a helyzet. Már most is látszik, hogy kevesen ismerik konkrétan, és még kevesebben használják a szelektív gyűjtési lehetőségeket. Olyan megkérdezett is akadt, aki ott lakik az egyik hulladéksziget mellett és mégsem tudott semmit a szelektív gyűjtés lehetőségeiről. Nagyon sok megkérdezett reagált úgy a kérdésekre, hogy ő aztán nem hajlandó semmiképp cipelgetni a szemetét. Sajnos a szombathelyi hulladékszigetekkel kapcsolatban még más problémák is akadnak. Kevés van. Ami kiépült autós odaszállításra épült. Szinte mindegyik valamilyen zöld felületből (járdasziget, vendégjárda)  rovására épült meg. Célunk, hogy ráirányítsuk az üzemeltető cég és a város vezetőinek figyelmét arra, hogy   fordítsanak nagyobb figyelmet a kiépített műszaki lehetőségek kihasználására.

 

1. Szöveges összegzés 

A 100 megkérdezett 60%-a nő volt, a legtöbben 18 és 40 év közöttiek (55fő), kertes házban (45fő) vagy lakótelepi lakásban (38fő) élnek és középiskolai (49fő), 8 általános iskolai (27fő) és főiskolai vagy egyetemi (24fő) végzettséggel rendelkeznek.

A válaszadók közül 52 fő gondolta úgy, hogy évente 1 lakos 250 kg hulladékot termelt, 43 fő a 460 kg-os választ jelölte meg, 5 fő pedig az 50 kg mellett adta le a voksát.

Arra a kérdésre, hogy városunkban van-e szelektív hulladékgyűjtés 90% igen választ adott, de volt olyan is, aki sajnos nem tudott róla.

Az emberek arra már nem emlékeztek olyan nagy biztonsággal, hogy mióta is „büszkélkedik” a város szelektív hulladékgyűjtéssel, itt a legtöbb választ az 1 éve illetve fél éve lehetőségek kapták, valamint öten mondták, hogy még csak tervben van.

A konténeres szigetekkel 81 fő találkozott, arra, hogy hol tudnak ilyen szigetekről, csak 58 fő adott érdemleges választ.

A válaszadók száma a sziget használatával kapcsolatos kérdésnél már nagyon megoszlott. 38 fő mondta, hogy még soha nem használta, húszan néha, 17 fő 1-2 alkalommal és csak 16-an voltak, akik rendszeresen veszik igénybe.

A kihelyezett konténerekbe a legtöbben a műanyag palackot, a papír hulladékot és az üveget dobják be, de akadt olyan is, aki úgy gondolta, hogy a textil hulladék, a fém hulladék és a használt elem is bekerülhet a konténerekbe.

Arra a kérdésre, hogy mi nem dobható a konténerekbe a következő adatok születtek: törött ablaküveg 52 fő, ecetes flakon 35 fő, hullámkarton 16 fő, tejes doboz 23 fő, étolajos műanyag flakon 43 fő, dobozos üdítőital 17 fő és bélelt boríték 29 fő.

De hová kerül vajon ez a sok különválogatott szemét? – tették fel a kérdést az aktivisták. A válaszadók 57%-a mondta azt, hogy hulladékhasznosító üzembe, 24% mondta, hogy hulladékudvarba és 19% gondolta úgy, hogy szeméttelepre.

A hulladékudvarról 100 főből csak 65 fő volt biztos, hogy igenis létezik ilyen központ Szombathelyen, igaz a legtöbben úgy vélték, hogy 1 vagy 5 éve működik még csak, pedig már 10 éve várja a szombathelyi és vas megyei lakosokat a Körmendi úton – és a válaszadók 53%-a mondta helyesen a helyszínt, csak 28-an tették az Erdei iskolai útra, és mindösszesen csak hatan keverték össze a vasteleppel a Zanati úton.

A hulladékudvarban a következő hulladékok adhatók le: ruházat ágynemű (26fő), újságpapír (70fő), italos fémdobozok (33fő), hűtőszekrény (28fő), falomb, nyesedék (26fő), falmaradvány, vakolat (21fő), sütőolaj (17fő); de sokan gondolták úgy, hogy a hungarocell, a flakonok zárókupakja és a tükör is leadható. 

Majd következtek a háztartási szokásokra vonatkozó kérdések, például, hogy mit is tesznek a kiolvasott újságokkal? A válaszadók fele gyűjti és a papírgyűjtő diákoknak adja, 29% szemétbe dobja, 21% elégeti és csak 13% gyűjti szelektíven és dobja a szelektív hulladékgyűjtő konténerbe.

A postaládába dobott reklámújságokkal is hasonló a helyzet, 34 fő mondta, hogy elolvassa és eldobja, 28 fő összegyűjti és az iskolai papírgyűjtésre elviszi a gyermeke, 16 fő olvasás nélkül szemétbe dobja, 12 fő elégeti, 10 fő szelektíven gyűjti és a megfelelő hulladékgyűjtőbe dobja és mindösszesen 3 fő volt, aki kiírja a postaládájára, hogy nem kér szórólapot, reklámújságot.

A válaszadók 49%-a lakóhelye közelében lévő kis élelmiszerboltban vásárol, 35%-a városszéli szupermarketben, 19% belvárosi nagyobb élelmiszerboltban. A kérdések között szerepelt az is, hogy miben viszik haza a megvásárolt terméket. 40 válaszadó kosárral megy a boltba, 29 főnek van bevásárló szatyorja, 19 fő a boltban kapott műanyag reklám szatyrot használja és 17 fő volt, aki nylon szatyrot használ.

Az üdítőitalos vásárlás is szerepelt a kérdések között, 44 fő eldobható műanyagpalackos italt vásárol, 37 fő visszaváltható műanyagpalackot, 13 fő nem vásárol, 7 fő üveges és 5 fő fémdobozos italt választ.

59 fő mindig visszaváltható üveget vásárol, 19 fő néha, 10 fő gyakran, 11 fő pedig 1-2 alkalommal vagy soha nem vesz ilyen terméket. De mit is lehet vásárolni visszaváltható üvegben? A válaszadók 90%-a biztos volt abban, hogy sört, 72%-a mondta, hogy bort is, 61% gondolta úgy, hogy ásványvizet is , 41% a szörpöt is megjelölte és 6% mondta, hogy befőttet is lehet visszaváltható üvegben vásárolni.

A megkérdezettek általában ahol vásárolnak, ott van üvegvisszaváltás, mindösszesen 8 fő mondta, hogy nincs vagy nem tud róla.

Háztartásainkban egyre több veszélyes hulladékkal is találkozunk, de melyek is ezek és mennyit szavazatot kaptak: az akkumulátor (96válasz), hígító (90válasz), szárazelem (77válasz), megmaradt olajfesték (63válasz), megmaradt gyógyszer (60válasz), flakon alján maradt tisztítószer (58válasz), sütőzsiradék (29válasz).

Az elhasznált mobiltelefon akkumulátort 41 fő visszaviszi a mobilszolgáltatóhoz, 20 fő hulladékudvarba viszi, 16 fő otthon gyűjti és13 fő kidobja.

A megmaradt sütőzsiradékot 47 fő a WC-lefolyóba önti, 19 fő külön gyűjti és leadja a hulladékudvar, 12 fő az állatoknak adja, 15 fő pedig vagy a szemetesbe önti vagy elégeti.

Az elhasznált szárazelemeket 38 fő az iskolai gyűjtőbe teszi, 28 fő közintézményekben kihelyezett gyűjtőbe teszi, 20 fő a szemétbe dobja, 11 fő gyűjti és csak 10 fő, akik a hulladékudvarba viszik el.

A háztartások és a környezet számára is fontos a takarékos, átgondolt vásárlás. Vajon, ha 2 liter tejet szeretne vásárolni, milyen kiszerelésben teszi? 88 fő 2 db 1 literes, 11 fő 4 db fél literes kiszerelést választana. Míg a mosópornál 63 fő vesz 5 kg-os, 28 fő 3 kg-os, heten pedig 500 g dobozos kiszerelést.

A kertekben keletkezett hulladékot 34 fő komposztálja, 24 fő szemétbe dobja, 22 fő elégeti, 14 fő pedig a kertben gyűjti össze.

A régi, feleslegessé vált ruhaneműket, tárgyakat 52% odaadja valakinek, aki még használni tudja, 38% szeretetszolgálatba viszi, 24% kidobja, 4% elviszi a hulladékudvarba.

A szemétdíj minden háztartást érint, van aki egyetért vele, van aki változtatna rajta, 39 fő monda, hogy jobb lenne, ha a hulladéktermeléssel lenne arányos, 31 fő gondolta úgy, hogy az egységes szemétdíj a legjobb megoldás, 28 fő a család létszáma alapján határozná meg, 5 fő a lakóövezetenkénti népsűrűség alapján szabná kis a szemétdíjat.

Több hulladékkezelési stratégia is létezik. A 100 főből 62 fő nem tartja jó megoldásnak az égetést, 17 fő nem tudja, 21 fő megfelelő eljárásnak tartja az égetést.

Míg a legjobb stratégiának - 83 fővel - az újrahasznosítást találták, csak 17 fővel a megelőzés került a 2. helyre, 13 fő az ártalmatlanítást a 3. helyre rangsorolta és a dobogóról lecsúszott az égetés, mely 1 szavazatot kapott.

 

2. Részletes elemzések 

Az első részben a szelektív hulladékgyűjtés bevezetésének kapcsán tettek fel kérdéseket az alapítvány dolgozói. A megkérdezettek 90%-a mondta, hogy van szelektív hulladékgyűjtés Szombathelyen. A következő kérdés már arra vonatkozott, hogy ha van, akkor mióta használhatják ezt a szolgáltatást. A megadott válaszok közül 40% mondta helyesen, hogy fél éve, míg a többi válaszadó aránya a következőképpen alakult: 

Mióta van szelektív hulladékgyűjtés Szombathelyen?

Fél év (helyes válasz)

40%

1 év

37%

2 hónap

13%

Csak tervben van

5%

 

A konténeres szigetekkel a lakosok 81%-a találkozott, 2% egyáltalán nem találkozott, arra, hogy hol tudnak ilyen szigetekről, csak a válaszadók 58%-a adott érdemleges választ.

A kihelyezett konténereken szerepel mi dobható be és mi az, amit nem, valamint a lakosok a konténerek bevezetése előtt kapott tájékoztatást a Városgazdálkodástól egy szórólap segítségével ezekről az információkról, ennek ellenére a következő eredmény született (a helyes válaszok vastag dőlt betűvel vannak feltűntetve): 

Mely hulladékok dobhatók a kihelyezett konténerekbe?

Üveg

85%

Textil hulladék

11%

Műanyag palack

93%

Fém hulladék

14%

Papír hulladék

85%

Használt elem

25%

 

Úgy tűnik, hogy a lakosok sajnos nem ismerik a konténerekbe dobható termékek listáját, hiszen a veszélyes anyagként nyilvántartott használt elemet is beledobnák. Fel kellene hívni a lakosság figyelmét arra, hogy miért lehet és miért nem lehet egyes termékeket a kihelyezett konténerekbe elhelyezni, hiszen a mi nem dobható a konténerbe kérdésre, ismét az derült ki, hogy nem ismerik a szelektív hulladékgyűjtés szabályait a lakosok: 

Mi nem dobható a kihelyezett konténerekbe?

Törött ablaküveg

52%

Ecetes flakon

35%

Hullámkarton

16%

Tejes doboz

23%

Étolajos műanyag flakon

43%

Fehér ásványvizes palack

7%

Fémdobozos üdítőital

39%

Betelt nyugtatömb

25%

Befőttes üveg

13%

Dobozos üdítőital

17%

Bélelt boríték

29%

 

A második részben a Szombathelyen működő hulladékudvar ismertségéről kérdezték az alapítvány munkatársai a válaszadókat. A lakosok 65%-a tudta, hogy van hulladékudvar Szombathelyen, 5% mondta, hogy nincs és 30% válaszolta, hogy nem tudja. A legtöbben úgy gondolták, hogy 1 éve létezik még csak a hulladékudvar, hol ott már 10 éve áll a lakosok rendelkezésére és mégis csak 17% válaszolt helyesen: 

Mióta van hulladékudvar?

1 éve

27%

5 éve

24%

10 éve

17%

20 éve

5%

Nincs

13%

 

A válaszadók mindössze 53%-a tudta helyesen megmondani, hogy hol található maga a hulladékudvar, voltak azonban olyanok is, akik a vasteleppel keverték össze:

Hol van a hulladékudvar?

Körmendi út

53%

Erdei iskolai út

28%

Zanati út

6%

 

A hulladékudvar, hasonlóan a konténeres szigeteknél, szelektíven gyűjti a hulladékot, de itt már többféle elhasznált terméket leadhatnak a szombathelyi lakosok, de a megkérdezettek között itt még kevesebben tudták a helyes válaszokat, mint a konténeres szigetekről, úgy tűnt, nincs sok ismeretük a hulladékudvarról: 

Mely hulladékok adhatók le a hulladékudvarban?

Ruházat, ágynemű

26%

Újságpapír

70%

Tükör

22%

Italos fémdobozok

33%

Sütőolaj

17%

Falmaradvány, vakolat

21%

Hűtőszekrény

28%

Flakonok zárókupakja

31%

Hungarocell

28%

Falomb, nyesedék

26%

 

3. A szelektív hulladékgyűjtés ismertsége pontozás alapján Szombathelyen

Ennél az értékelésnél a hulladékgyűjtő szigetekre, illetve a hulladékudvarra vonatkozó kérdések pontozását vettük alapul. (Hulladékgyűjtő szigetek: 2.,3., 4., 7., 8.; hulladékudvar: 10., 11., 12., 13. Számú kérdések). A kérdésekre adott válaszok 1-1 pontot értek. Ha a kérdésre rossz válasz is becsúszott, az egész választ rossznak értékeltük (felsorolások)

 

Szelektív hulladékgyűjtő szigetek ismetsége Szombathelyen (elérhető pontok:14)

A kérdésekre adott válaszok pontozása

A választ adó személyek száma (fő, és %)

0-4      (0-29%- os ismertség)

36

5-9      (36-64 %-os ism.)

51

10-14  (71-100 %-os ism.

13

100

*************** *****

**************** *****

0

2

1

5

2

9

3

8

4

12

5

20

6

9

7

10

8

6

9

6

10

4

11

4

12

3

13

1

14

1

***************** ***

****************** ***

Hulladékudvar ismertségeSzombathelyen

(elérhető pontok:10)

0-3    (0-30 %-os ismertség)

87

4-7    (40-70 %-os ism.)

13

8-10  (80-100 %-os ism.)

0

0

12

1

29

2

30

3

16

4

6

5

4

6

3

7

0

8

0

9

0

10

0

100

***************** ***

****************** ***

Ahulladékgyűjtő szigetek és a hulladékudvar ismertsége összesítve (elérhető pontok:24)

0-4

17

5-9

59

10-14

18

15-19

6

20-24

0

100

*************** *****

**************** *****

0

1

1

2

2

1

3

7

4

6

5

13

6

10

7

13

8

12

9

11

10

5

11

4

12

4

13

4

14

1

15

2

16

1

17

1

18

1

19

1

20

0

21

0

22

0

23

0

24

0

100

  

Hulladékgyűjtő szigetekre vonatkozó kérdésekre adott válaszok kérdésenként

 

Van-e Szombathelyen szelektív hulladékgyűjtés?

A kérdésekre adott válaszok pontozása

A választ adó személyek száma (fő, és %)

Igen

89

Rossz válaszok

11

100

 

Mióta van szelektív hulladékgyűjtés Szombathelyen?

A kérdésekre adott válaszok pontozása

A választ adó személyek száma (fő, és %)

Fél éve

40

Rossz válaszok

60

100

 

Vannak-e Szombathelyen szelektív hulladékgyűjtő konténeres szigetek?

A kérdésekre adott válaszok pontozása

A választ adó személyek száma (fő, és %)

Igen

81

Rossz válasz

19

100

 

Mely hulladékok dobhatók a kihelyezett konténerekbe?

A kérdésekre adott válaszok pontozása

A választ adó személyek száma (fő, és %)

Üveg, műanyag és papír hulladék  (3 helyes válasz)

47

Kettő helyes válasz

7

Egy helyes válasz

5

Egy sem vagy rossz válasz

59

100

  

Mi nem dobható a kihelyezett konténerekbe?

A kérdésekre adott válaszok pontozása

A választ adó személyek száma (fő, és %)

8 helyes válasz

1

7 helyes válasz

4

6 helyes válasz

1

5 helyes válasz

11

4 helyes válasz

5

3 helyes válasz

7

2 helyes válasz

19

1 helyes válasz

22

Egy sem vagy rossz válasz

30

100

  

A hulladékudvarra vonatkozó kérdésekre adott válaszok kérdésenként

 

Van-e Szombathelyen hulladékudvar?

A kérdésekre adott válaszok pontozása

A választ adó személyek száma (fő, és %)

Igen

65

Rossz válasz

35

100

  

Mióta van hulladékudvar?

A kérdésekre adott válaszok pontozása

A választ adó személyek száma (fő, és %)

Fél éve

16

Rossz válasz

84

100

 

Hol van a hulladékudvar?

A kérdésekre adott válaszok pontozása

A választ adó személyek száma (fő, és %)

Körmendi út

48

Rossz válasz

52

100

 

Mely hulladékok adhatók le szelektíven a hulladékudvarban?

A kérdésekre adott válaszok pontozása

A választ adó személyek száma (fő, és %)

7 helyes válasz

0

6 helyes válasz

0

5 helyes válasz

0

4 helyes válasz

3

3 helyes válasz

9

2 helyes válasz

12

1 helyes válasz

9

Egy sem vagy rossz válasz

67

100

 

Összeállította:

Szombathely, 2005. 08. 15.                                                                                         Szele Zsuzsanna

Vendégkönyv

[Híreink] [Programjaink] [Környezeti nevelés] [Természet és kultúra] [Természetvédelem] [Környezetvédelem] [Fenntartható élelmiszerfogyasztás] [Civil együttműködés, érdekképviselet]